Prati nas

Show

50. rođendan: I predsjednica Kolinda ušla u drugo poluvrijeme

Uvijek sam instinktivno znala kako se ponašati u blizini zmija. I bit ćemo jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država Europe i svijeta. Idemo već večeras raditi, čeka nas veliki posao.

Objavljeno

|

Kolinda, kraljica Balkana
Kolinda Grabar-Kitarović (screenshot: N1)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas slavi 50 rođendan. Rođena je 29. travnja 1968. godine u Rijeci. I po očevoj i po majčinoj strani predsjednica potječe s Grobinšćine. Udana je za sveučilišnog profesora Jakova Kitarovića i majka je dvoje djece, Katarine i Luke.

Kako je jednom u svojoj predsjedničkoj biografiji napisala, otac je želio sina i zbog toga nije pripremio žensko ime. Majka joj je iz inata dala ime Kolinda, po pjesmi koju je otac pjevušio dok ju je vozio na putu do bolnice. „Mama i tata bili su obrtnici, težaci. Tata je bio mesar. Imao je svoju mesnicu, stoku i kompletnu proizvodnju mesa. Mama Dubravka i tata Branko, a kasnije i brat Branko, kojemu sam dala ime po djevojčici Brankici, starijoj od mene, kojoj sam se divila, vrijedno su radili u našem obrtu. Tata je ponedjeljkom ustajao u tri ujutro i odlazio u nabavku stoke, putujući Hrvatskom, od Like i Gorskog Kotara do Jaske. I ostatak tjedna u našoj se kući ustajalo u ranu zoru, a predaha nije bilo ni vikendom.“

Oduvijek zna sa zmijama

Odrastanje u Lubarskom na Grobniku, Grabar-Kitarović je opisala s ovi riječima: „Bila sam dijete prirode. Vješto se penjala po stablima, kopala zemunice, trčala po pustim poljima dok je vjetar šibao moje lice, uvijek zarumenjeno od sunca ili vjetra. Pomalo dječački mogla sam se popeti na svako stablo, ljuljajući se nad bistrinom Rječine, puštajući se bez straha u hladnu, duboku vodu, izranjajući i hvatajući zrak u plućima i plavetnilo neba u oku.

Odrastala sam u toj slobodi prostora, pjevu ptica, šumu vjetra i beskraju neba. Užasavala sam se jedino poskoka i koprive. Često sam upadala u grmlje kopriva, vidajući plikove, a i susreti s poskocima nisu bili rijetki, no na sreću uvijek su završavali dobro. Uvijek sam instinktivno znala kako se ponašati u blizini zmija.“

foto: Kolinda Grabar-Kitarović @ Facebook

S građanima se baš i ne snalazi

Kolinda Grabar-Kitarović je svoj mandat 19. veljače 2015. započela s brojnim obećanjima, poput onoga da će premjestiti ured s Pantovčaka na jeftiniju lokaciju, no od toga je i službeno odustala.

Na početku mandata je ustvrdila kako svoje govore počinje s „Hrvatice i Hrvati“, a ne „građanke i građani“ zato što se „ljudi sa sela u protivnom osjećaju isključeni“. Predsjednici je naknadno objašnjeno kako pojam „građani“ označava pojedince koji žive u političkoj zajednici ravnopravnih ljudi, a ne vladara i njihovih podanika.

Moje pjesme, moji snovi

Možda od svega, predsjednica Grabar-Kitarović ostat će zapamćena po govoru u pobjedničkoj izbornoj noći. „Mnogi su mi govorili što ti to treba, ulaziš u bitku koju ćeš izgubiti, ali ja se ne dam, ja se ne predajem i tako ću raditi i na boljitku Hrvatske. I bit ćemo jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država Europe i svijeta. Idemo već večeras raditi, čeka nas veliki posao”, rekla je tada i još jednom zahvalila svojem tadašnjem stranačkom predsjedniku – Tomislavu Karamarku.

Radosni obožavatelji

Predsjednica je povodom 50. rođendana na službenoj Facebook stranici objavila fotografiju s roditeljima uz poruku: “Hvala, mama! Hvala, tata!” U nastavku teksta prenosimo nekoliko čestitki koje je primila od građana.

Kolinda Grabar-Kitarović i roditelji (foto: Facebook)

Sretan vam rođendan, draga naša najljepša predsjednice svih vremena. Puno sreće i zdravlja, vama i vašim predivnim roditeljima, koji su nam dali na dar tako jednu divnu i dragu nam predsjednicu. (Darko)
Kako vas je lijepo vidjeti uz mamu i tatu. Daj bože zdravlja da nam još dugo budete predsjednica. (Marija)
Hvala vam što ste hrvatskom narodu podarili takvu kćer – ikonu na ponos i diku domovini i hrvatskom narodu. Bog vas poživio! (Miroslav)
Ljubičice bijela, sretan ti rođendan. Živjela nam 100 godina majka, žena, Hrvatica. (Mario)
Svaka čast roditeljima za ovakvu Hrvaticu. Sretan rođendan draga Predsjednice. Mi iz dijaspore sve pratimo i želimo vam puno snage i ustrajnosti u borbi za našu slobodu i domoljublje. (Petar)

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.