Prati nas

Mozaik

Anđeli bez krila – zbog njih je svijet bolji

Davies je inženjer i otac. Rođen je bez ruke pa mu je poznato što znači biti razočaran s protezama koje su dostupne preko zdravstvenog osiguranja. U potrazi za boljom rukom, pronašao je skupinu volontera koja se bavila proizvodnjom protetike. Kako je bio jako zadovoljan novom protezom, pridružio se timu i poradio na boljem dizajnu. I tako se rodila proizvodnja u spremištu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Team Unlibited (screenshot: Youtube)

Mnoga se djeca rađaju bez ruku ili šaka, a neka nesretnim slučajem ili zbog bolesti ostaju bez njih. No sve su im dostupnije sjajne proteze, napravljene po mjeri i po njihovoj želji. Crvene, zelene, s uzorcima ili u duginim bojama. I za sve je „kriv“ dvojac koji ih proizvodi u skromnom kućnom spremištu.

Jer, ne nose svi superjunaci plašt! Neki su obični dečki iz susjedstva koji mijenjaju živote ljudi koje nisu ikada vidjeli. I što je najvažnije, daruju djeci neke od najsretnijih trenutaka koje će pamtiti zauvijek. Zovu se Team unlimbited. To je igra riječi u kojoj je riječ unlimited (neograničeno) zamijenjena s unlimbited, što bi značilo „bez udova“.


Stephen Davies i Drew Muray vraćaju djeci osmijeh na lice s protezama koje proizvode 3D printerom. Iz spremišta u Swanseu u Walesu, funkcionalne nove ruke šalju djeci diljem svijeta. Potpuno besplatno! Nakon što djeca odaberu boje i uzorke, ostalo je njihov posao.

Davies je inženjer i otac. Rođen je bez ruke pa mu je poznato što znači biti razočaran s protezama koje su dostupne preko zdravstvenog osiguranja. U potrazi za boljom rukom, pronašao je skupinu volontera koja se bavila proizvodnjom protetike. Kako je bio jako zadovoljan novom protezom, pridružio se timu i poradio na boljem dizajnu. I tako se rodila proizvodnja u spremištu.

Svaka ruka koju ovaj dvojac proizvede košta manje od 26 dolara u materijalu, a za njenu izradu potrebno je 12 sati. I potpuno je pokrivena donacijama i radom ovih vrijednih ljudi. U priloženom videu pogledajte koliko radosti daju djeci. Vraćaju vjeru u ljude, zar ne?

screenshot: Youtube

.

Mozaik

Kane Tanaka (117) je najdugovječnija Japanka – uživa u svakom danu

Svoju dugovječnost je u petak proslavila pijući omiljeno piće – Coca Colu, odjevena u majicu na kojoj je otisnuto njeno lice, a koju joj je darovao njen unuk – šezdesetogodišnji Eiji.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Japanka Kane Tanaka, koja je prema Guinessovoj knjizi rekorda najstarija osoba na svijetu, postavila je ove subote novi rekord. Postala je najdugovječnija Japanka svih vremena sa navršenih 117 godina i 261 danom.

Rekord je držao njen sunarodnjak Nabi Tajima, stanovnik otoka Kikai, no on je preminuo u travnju 2018. godine, prema podacima koje je objavilo tamošnje Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi.


Gospođa Tanaka je rođena 2. siječnja daleke 1903. godine kao sedmo od ukupno devetero djece u obitelji. Rođena je prerano, a dojila ju je žena koja joj nije bila biološka majka. Tijekom Drugog svjetskog rata radila je u trgovini zajedno sa suprugom Hideom. Do kraja rata umrli su joj i suprug i sin.

Kane Tanaka se umirovila u 63. godini. Sedamdesetih je boravila u Sjedinjenim Državama gdje ima nekoliko nećaka i nećakinja. U 103. godini dijagnosticiran joj je karcinom debelog crijeva koji je pobijedila. Sa 107. godina napisala je knjigu u kojoj govori o dugovječnosti. Sada živi u domu za stare i nemoćne u Fukuoki na jugozapadu Japana. Titulu najstarije Zemljanke ponijela je u ožujku prošle godine.

Svoju dugovječnost i rekord najdugovječnije Japanke proslavila je pijući omiljeno piće – Coca Colu, odjevena u majicu na kojoj je otisnuto njeno lice, a koju joj je darovao njen unuk – šezdesetogodišnji Eiji. “Čak i usred pandemije koronavirusa, moja baka je dobre i čini se da uživa u svakome danu. Kao obitelj smo sretni i ponosni na njen rekord”, kazao je Eiji.

Podsjetimo, prije dvije godine, na pitanje koji joj je dio života najdraži, odgovorila je: “Ovaj, sada.” Ova drevna starica kaže da bi voljela još poživjeti i proslaviti 120. rođendan. Rado krati vrijeme matematičkim igrama i kaligrafijom.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP