Prati nas

Mozaik

Ima li smisla razvoditi se zbog nevjere od prije pola stoljeća?

U to vrijeme Antonio je imao 99 godina, njegova žena Rosa proslavila je 96. rođendan, a pisma nevjere bila su stara 60 godina. Ovaj bračni par se zakleo na zajedništvo u dobru i zlu tridesetih godina prošlog stoljeća.

Objavljeno

|

Penzioneri u tramvaju
foto: bigStock

Postoje godine, mnogi će reći, u kojima razvod braka nema smisla. Ako smo nekoga trpjeli 40 ili 50 godina, trebamo li oprostiti ono što se, recimo, dogodilo prije 30 godina?

Da razvod braka nije limitiran starošću supružnika svjedoči slučaj Talijana kojeg su mediji nazvali Antonio C. Ovaj je djed nekoliko dana prije Božića 2011. godine u staroj škrinji otkrio stranice požutjelih pisama koje je njegova supruga Rosa C. slala svom ljubavniku. A on ih je, očito, vratio pošiljateljici.


U to vrijeme Antonio je imao 99 godina, njegova žena Rosa proslavila je 96. rođendan, a pisma nevjere bila su stara 60 godina. Ovaj bračni par se zakleo na zajedništvo u dobru i zlu tridesetih godina prošlog stoljeća. On je bio zgodan karabinjer koji je službovao u njenom rodnom Napulju. U braku su bili 77 godina, izrodili su petero djece i 12 puta su postali djed i baka.

Kako su talijanski mediji javljali, život im nije darovao samo ruže. U ranim osamdesetim godinama života par se je nakratko razišao, a Antonio se čak na neko vrijeme preselio k sinu u Rim. Razlog te velike svađe nije poznat. Što se kapi koja je prelila čašu tiče, Rosa je u suzama priznala i pisma i nevjeru, no suprug joj to nije oprostio. Postali su najstariji par koji se razveo u Italiji.

Od sličnih razvoda talijanski Il Messaggero je pisao o onom u kojemu je 90-godišnji muškarac zatražio razvod kako bi oženio trideset godina mlađu ljubavnicu. Ipak, većinu brakorazvodnih parnica ljudi  iznad 65 godina u Italiji pokreću žene koje se ni u tim godinama n boje iznova presložiti život.

.

Show

Kolinda Prljavcima uručila povelju za promicanje domoljublja i 40 godina rada

Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’, kaže predsjednica.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske zagrebačkom rock-sastavu Prljavom kazalištu. Povod je 40. obljetnica uspješne glazbene karijere.

“Kroz četiri desetljeća Prljavo kazalište je stvaralo pjesme koje su postale dio naših osobnih ljubavi i boli, proslava i tugovanja, sjećanja i putova u snove. Posebno nam je svima bliska ona osobna posveta majci, koja se iz svojih okvira tihog opraštanja, prelila u gotovo nacionalnu budnicu. ‘Ruža hrvatska’ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe. Povelju Republike Hrvatske dodijelila sam glazbenom sastavu Prljavo kazalište za izniman doprinos u promicanju domoljublja, humanitarnog djelovanja te ugleda hrvatske rock glazbe, a povodom 40. godina djelovanja”, objavila je Grabar-Kitarović na društvenim mrežama.


“Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’. Prljavce smo pratili od antologijskih albuma: ‘Crno bijelog svijeta’ do ‘Zlatnih godina’ i ‘Moj dom je Hrvatska’, predsjedničine su riječi.

Pjevač Kazališta Mladen Bodalec istaknuo je da je to veliko priznanje te da ne zahvaljuje samo u ime banda, nego i u ime tisuću rockera koji, kako je rekao, traže svoje mjesto pod suncem, a nije im lako u konkurenciji s ozbiljnijim oblicima glazbe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP