Prati nas

Mozaik

Ima li smisla razvoditi se zbog nevjere od prije pola stoljeća?

U to vrijeme Antonio je imao 99 godina, njegova žena Rosa proslavila je 96. rođendan, a pisma nevjere bila su stara 60 godina. Ovaj bračni par se zakleo na zajedništvo u dobru i zlu tridesetih godina prošlog stoljeća.

Objavljeno

|

Penzioneri u tramvaju
foto: bigStock

Postoje godine, mnogi će reći, u kojima razvod braka nema smisla. Ako smo nekoga trpjeli 40 ili 50 godina, trebamo li oprostiti ono što se, recimo, dogodilo prije 30 godina?

Da razvod braka nije limitiran starošću supružnika svjedoči slučaj Talijana kojeg su mediji nazvali Antonio C. Ovaj je djed nekoliko dana prije Božića 2011. godine u staroj škrinji otkrio stranice požutjelih pisama koje je njegova supruga Rosa C. slala svom ljubavniku. A on ih je, očito, vratio pošiljateljici.U to vrijeme Antonio je imao 99 godina, njegova žena Rosa proslavila je 96. rođendan, a pisma nevjere bila su stara 60 godina. Ovaj bračni par se zakleo na zajedništvo u dobru i zlu tridesetih godina prošlog stoljeća. On je bio zgodan karabinjer koji je službovao u njenom rodnom Napulju. U braku su bili 77 godina, izrodili su petero djece i 12 puta su postali djed i baka.

Kako su talijanski mediji javljali, život im nije darovao samo ruže. U ranim osamdesetim godinama života par se je nakratko razišao, a Antonio se čak na neko vrijeme preselio k sinu u Rim. Razlog te velike svađe nije poznat. Što se kapi koja je prelila čašu tiče, Rosa je u suzama priznala i pisma i nevjeru, no suprug joj to nije oprostio. Postali su najstariji par koji se razveo u Italiji.

Od sličnih razvoda talijanski Il Messaggero je pisao o onom u kojemu je 90-godišnji muškarac zatražio razvod kako bi oženio trideset godina mlađu ljubavnicu. Ipak, većinu brakorazvodnih parnica ljudi  iznad 65 godina u Italiji pokreću žene koje se ni u tim godinama n boje iznova presložiti život.

.

Mozaik

Žižek: ‘Za sreću ne smijete imati previše demokracije, ona donosi odgovornost’

Sreća znači da svoju krivnju možete svaliti na nekog drugog. U Čehoslovačkoj su se šalili: ako je vrijeme loše, ako bjesni oluja, neki komunist je opet uprskao stvar, kaže slovenski filozof.

Objavljeno

|

Autor

Tko je Žižek?

Klinički psihijatar, kanadski sveučilišni profesor Jordan Peterson, proglašen je jednim od najutjecajnijih intelektualaca današnjice, a prije više od godinu dana izazvao je na intelektualni dvoboj Slavoja Žižeka, slovenskog sveučilišnog profesora i ravnatelja londonskog instituta Birkbeck, koji je i sam desetljećima prisutan na globalnoj filozofskoj sceni.

Žižek je bačenu rukavicu napokon prihvatio, a mediji su događaj odmah nazvali “sukobom divova”, javlja HRT.U razgovoru na temu sreća Peterson je kazao kako smatra da je “sreća nuspojava, nešto što vas snađe”. “Podložni smo silama u sebi koje nisu pod kontrolom volje, a tako je i sa srećom. Ne možete se natjerati biti sretni. Možda se uspijete natjerati da budete nesretni, ali ne i sretni”.

Žižek pak kaže da “za sreću ne smijete imati previše demokracije jer to donosi breme odgovornosti”. “Sreća znači da svoju krivnju možete svaliti na nekog drugog. U Čehoslovačkoj su se šalili: ako je vrijeme loše, ako bjesni oluja, neki komunist je opet uprskao stvar”, dodaje.

Pozivajući se na izjave Winstona Churchilla o demokraciji Peterson kaže da je “riječ o najgorem obliku vladavine koji postoji osim svih ostalih oblika. Isto bi se moglo reći i za kapitalizam. Riječ je o najgorem obliku ekonomskog sustava osim svih ostalih koje smo ikad iskušali”.

Filozofski dvoboj Slavoja Žižeka i Jordana Petersona, kojega neki nazivaju i “debatom stoljeća” mogli ste na Prvom programu HRT-a. Snimku u cijelosti pogledajte 26. travnja na Trećem programu.

Nastavi čitati