Prati nas

Mozaik

Kako pomoći mrzovoljnom suprugu ili supruzi koja je ustala na lijevu nogu

Objavljeno

|

Frank i Marie (Svi vole Raymonda)

Loše raspoloženje može biti zarazno, pogotovo ako ga širi vaš suprug ili supruga. Ustane li netko na lijevu nogu, moguće je da će se loša atmosfera u domu protegnuti do odlaska na počinak, a ni veće svađe nisu isključene.

Pitajte

Često zaboravimo supružnika pitat zašto je mrzovoljan. Razgovarajte i pokušajte doznati što je uzrok lošem raspoloženju. Kada ga otkrijete, možete razmisliti kako riješiti neugodnu situaciju. Stručno savjetovanje može biti jedno od rješenja, ako je problem dugotrajan i ako ga uzrokuju stvari poput suočavanja s umirovljenjem ili starenjem, savjetuje američki psihijatar dr. David Kaplan za Grandparents.com.Nemojte sve uzimati k srcu

Ništa ne doživljavajte osobno, kaže dr. Wendy Walsh, autorica knjiga na temu ljubavnih veza i radijska voditeljica. „Umjesto da zaključite kako ste vi razlog zlovolji, komentirajte nastalu situaciju na konstruktivan način. Pitajte partnera želi li razgovarati o problemu ili želi da ga na neko vrijeme ostavite na miru“, kaže Walsh. Ako vas partner optuži za svoje loše raspoloženje, nemojte se braniti već miroljubivo zatražite da vam se situacija pojasni.

Koristite humor

Ako već ne možete kontrolirati partnerovo raspoloženje, možete ga „oblikovati“. Humorom možete razgraditi napetost. Samo budite obazrivi i pripazite da je šala primjerena, jer će u protivnom samo pogoršati situaciju. Ako imate neke riječi ili priče koje vas oboje „podignu“, iskoristite ih. Ako niste sigurni kako će mrzovoljna polovica reagirati na njih, radije preskočite ova korak.

Bez svađe i vrijeđanja

Iako je lako nečije loše raspoloženje pretvoriti u svađu, nikada nemojte reagirati na način da okrivljujete, optužujete ili omalovažavate namrgođenog partnera, kaže dr. Kaplan. To sigurno neće pomoći ni boljoj atmosferi u kućni ni vašoj vezi ili braku. Istraživanja su pokazala da sretni parovi dijele više pozitivne interakcije, nego negativne. Zato budite neutralni, ako već ne možete biti puni razumijevanja.

Otkrijte što se od vas očekuje

Razgovor o uzroku lošeg raspoloženja može pomoći, no morate otkriti želi li vaš partner da ga saslušate ili želi da mu pomognete riješiti problem. Psiholog Alex Lickerman tvrdi da je s vremenom naučio da njegova supruga želi razumijevanje, ali ne i pomoć. Čim prije shvatite što se od vas očekuje, lakše ćete prolaziti kroz buduće loše periode.

Ne napadajte

Važan je način na koji ćete se sučeliti s partnerom. Pazite na ton glasa i govor tijela i budite sigurni da pokazujete brigu, a ne borbenost ili spremnost na optuživanje. Umjesto da pitate „što ga je spopalo“, pitajte „muči li ga što“. Kažite mu da ga volite i da ste tu zbog njega.

Svaki par je jedinstven

Nema savjet koji je dobar za sve parove. Ako je nešto dobro za vas, nastavite s tim. Ako nije, mijenjajte taktiku. Možda vaš partner nije za razgovor, možda ga jednostavno treba pustiti da sam „odradi“ svoje loše raspoloženje.  Sve dok se iza brda ne valjaju stvarno ozbiljni problemi, činite ono što je najbolje za vaš odnos.

 

 

.

Mozaik

Žižek: ‘Za sreću ne smijete imati previše demokracije, ona donosi odgovornost’

Sreća znači da svoju krivnju možete svaliti na nekog drugog. U Čehoslovačkoj su se šalili: ako je vrijeme loše, ako bjesni oluja, neki komunist je opet uprskao stvar, kaže slovenski filozof.

Objavljeno

|

Autor

Tko je Žižek?

Klinički psihijatar, kanadski sveučilišni profesor Jordan Peterson, proglašen je jednim od najutjecajnijih intelektualaca današnjice, a prije više od godinu dana izazvao je na intelektualni dvoboj Slavoja Žižeka, slovenskog sveučilišnog profesora i ravnatelja londonskog instituta Birkbeck, koji je i sam desetljećima prisutan na globalnoj filozofskoj sceni.

Žižek je bačenu rukavicu napokon prihvatio, a mediji su događaj odmah nazvali “sukobom divova”, javlja HRT.U razgovoru na temu sreća Peterson je kazao kako smatra da je “sreća nuspojava, nešto što vas snađe”. “Podložni smo silama u sebi koje nisu pod kontrolom volje, a tako je i sa srećom. Ne možete se natjerati biti sretni. Možda se uspijete natjerati da budete nesretni, ali ne i sretni”.

Žižek pak kaže da “za sreću ne smijete imati previše demokracije jer to donosi breme odgovornosti”. “Sreća znači da svoju krivnju možete svaliti na nekog drugog. U Čehoslovačkoj su se šalili: ako je vrijeme loše, ako bjesni oluja, neki komunist je opet uprskao stvar”, dodaje.

Pozivajući se na izjave Winstona Churchilla o demokraciji Peterson kaže da je “riječ o najgorem obliku vladavine koji postoji osim svih ostalih oblika. Isto bi se moglo reći i za kapitalizam. Riječ je o najgorem obliku ekonomskog sustava osim svih ostalih koje smo ikad iskušali”.

Filozofski dvoboj Slavoja Žižeka i Jordana Petersona, kojega neki nazivaju i “debatom stoljeća” mogli ste na Prvom programu HRT-a. Snimku u cijelosti pogledajte 26. travnja na Trećem programu.

Nastavi čitati