Prati nas

Mozaik

Kako pomoći mrzovoljnom suprugu ili supruzi koja je ustala na lijevu nogu

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Frank i Marie (Svi vole Raymonda)

Loše raspoloženje može biti zarazno, pogotovo ako ga širi vaš suprug ili supruga. Ustane li netko na lijevu nogu, moguće je da će se loša atmosfera u domu protegnuti do odlaska na počinak, a ni veće svađe nisu isključene.

Pitajte

Često zaboravimo supružnika pitat zašto je mrzovoljan. Razgovarajte i pokušajte doznati što je uzrok lošem raspoloženju. Kada ga otkrijete, možete razmisliti kako riješiti neugodnu situaciju. Stručno savjetovanje može biti jedno od rješenja, ako je problem dugotrajan i ako ga uzrokuju stvari poput suočavanja s umirovljenjem ili starenjem, savjetuje američki psihijatar dr. David Kaplan za Grandparents.com.


Nemojte sve uzimati k srcu

Ništa ne doživljavajte osobno, kaže dr. Wendy Walsh, autorica knjiga na temu ljubavnih veza i radijska voditeljica. „Umjesto da zaključite kako ste vi razlog zlovolji, komentirajte nastalu situaciju na konstruktivan način. Pitajte partnera želi li razgovarati o problemu ili želi da ga na neko vrijeme ostavite na miru“, kaže Walsh. Ako vas partner optuži za svoje loše raspoloženje, nemojte se braniti već miroljubivo zatražite da vam se situacija pojasni.

Koristite humor

Ako već ne možete kontrolirati partnerovo raspoloženje, možete ga „oblikovati“. Humorom možete razgraditi napetost. Samo budite obazrivi i pripazite da je šala primjerena, jer će u protivnom samo pogoršati situaciju. Ako imate neke riječi ili priče koje vas oboje „podignu“, iskoristite ih. Ako niste sigurni kako će mrzovoljna polovica reagirati na njih, radije preskočite ova korak.

Bez svađe i vrijeđanja

Iako je lako nečije loše raspoloženje pretvoriti u svađu, nikada nemojte reagirati na način da okrivljujete, optužujete ili omalovažavate namrgođenog partnera, kaže dr. Kaplan. To sigurno neće pomoći ni boljoj atmosferi u kućni ni vašoj vezi ili braku. Istraživanja su pokazala da sretni parovi dijele više pozitivne interakcije, nego negativne. Zato budite neutralni, ako već ne možete biti puni razumijevanja.

Otkrijte što se od vas očekuje

Razgovor o uzroku lošeg raspoloženja može pomoći, no morate otkriti želi li vaš partner da ga saslušate ili želi da mu pomognete riješiti problem. Psiholog Alex Lickerman tvrdi da je s vremenom naučio da njegova supruga želi razumijevanje, ali ne i pomoć. Čim prije shvatite što se od vas očekuje, lakše ćete prolaziti kroz buduće loše periode.

Ne napadajte

Važan je način na koji ćete se sučeliti s partnerom. Pazite na ton glasa i govor tijela i budite sigurni da pokazujete brigu, a ne borbenost ili spremnost na optuživanje. Umjesto da pitate „što ga je spopalo“, pitajte „muči li ga što“. Kažite mu da ga volite i da ste tu zbog njega.

Svaki par je jedinstven

Nema savjet koji je dobar za sve parove. Ako je nešto dobro za vas, nastavite s tim. Ako nije, mijenjajte taktiku. Možda vaš partner nije za razgovor, možda ga jednostavno treba pustiti da sam „odradi“ svoje loše raspoloženje.  Sve dok se iza brda ne valjaju stvarno ozbiljni problemi, činite ono što je najbolje za vaš odnos.

 

 

.

Show

Violeta iz Boljeg života je ljepotica i u 59. godini

Za Lidiju Vukičević vrijeme kao da je stalo. Ova atraktivna glumica plijeni izgledom kao i prije 30 godina dok je glumila u Boljem životu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sjećate li se Violete iz Boljeg života? Za zanosnom crnog uzdisali su muškarci diljem bivše države, a žene su željele izgledati poput nje. No čak ni 30 godina nakon završetka emitiranja legendarne serija, glumica Lidija Vukičević ne izgleda ništa manje zanosno.

Na svojem Instagram profilu pokazala je kako uživa na crnogorskom primorju te svojim izgledom ostavila obožavatelje bez teksta. Naime, zanosna Lidija ima 58 godina.


Naravno, pratitelji na Instagramu zasuli su je komplimentima te se požalili da bi im od prizora moglo zastati srce.

Inače, osim glumom, Lidija se bavila i politikom. 2004. se učlanila u Srpsku radikalnu stranku, a 2007. godine je postala i zastupnica te stranke u Narodnoj skupštini Srbije. Politička karijera joj je trajala do 2012. kad je skupština raspuštena, a stranka na idućim izborima nije prešla izborni prag i ušla u parlament.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP