Prati nas

Vijesti

Ministar Pavić: Ne brinite, nećete s posla na groblje

Već sada oni koji ulaze rano na tržište rada i ostvare 40 godina radnog staža, mogu ići ranije i sa 60 godina. Taj institut dugotrajnog staža ćemo ostaviti ostaje.

Objavljeno

|

Marko Pavić (foto: vlada.hr)

Gostujući u programu RTL-a ministar mirovinskog sustava Marko Pavić odgovarao je na pitanja o mirovinskoj reformi koja je danas postala i službena stvar, objavom Nacionalnog plana reformi.

Kaže, s posla se neće ići na groblje niti će se morati raditi do iznemoglosti. “Već sada oni koji ulaze rano na tržište rada i ostvare 40 godina radnog staža, mogu ići ranije i sa 60 godina. Taj institut dugotrajnog staža ćemo ostaviti.”Bitno je naglasiti da samo 19 posto hrvatskih umirovljenika je odradilo puni staž. Cilj reforme je da imamo dulji staž, veći broj zaposlenih i drago nam je radi mirovinske reforme da raste broj zaposlenih. Što se tiče mirovine tu nam je ključ demografska obnova i broj zaposlenih gdje imamo na jednog umirovljenika 1,19 nezaposlenih”, kazao je Pavić.

Na pitanje što je sa zanimanjima u kojima radnici neće moći raditi do 67. godine, ministar Pavić je kazao kako za njih postoji institut beneficiranog radnog staža. “Postoje nova zanimanja koja će ući. Stjuardese su zahtijevale beneficirani radni staž što ćemo odobriti, a ostaje pitanje medicine rada“, odgovorio je Pavić.

Nije otkrio od kada će se početi primjenjivati pravilo rada od 67. godine zbog, kako je rekao, dogovora sa socijalnim partnerima. Na pitanje do kada će žene raditi, s obzirom da ipak sada mogu u mirovinu pet godina ranije od muškaraca, Pavić je objasnio da se žene postupno izjednačavaju s muškarcima te da nakon toga će se uvesti da žene i muškarci rade do 67. godine ali već po postojećem zakonu.

.

Vijesti

Google prekinuo suradnju s Huaweijem. Što to znači za korisnike?

Google je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardwarea, softwarea i svih tehnoloških usluga te time izazvao pravu paniku među korisnicima pametnih telefona kineskog proizvođača.

Objavljeno

|

Američki tehnološki div Google izazvao je u nedjelju pravi potres na tržištu pametnih telefona kad je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardvera, softvera i svih tehnoloških usluga, osim onih čije open source licence određuju da su dostupne u javnoj domeni, piše Reuters.

Nakon objave vijesti, zavladala je panika među korisnicima Huaweijevih uređaja jer bi to moglo značiti da sa svojih pametnih telefona više neće moći pristupiti Googleu, Gmailu, pretraživaču Chromeu i sličnim uslugama.No mjesta panici ipak nema. “Za korisnike naših usluga Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na dosadašnjim Huaweijevim uređajima”, rekao je glasnogovornik Googlea.

Problem bi eventualno mogli imati budući korisnici Huaweija. Naime, Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama, no te će usluge i aplikacije i dalje funkcionirati za postojeće korisnike.

Međutim, za pretpostaviti je da će Huawei doskočiti ovom problemu tako što će i budućim korisnicima ponuditi svoje sustave te tako izbjeći Googleov embargo.

Nastavi čitati