Prati nas

Vijesti

Ministar Pavić: Ne brinite, nećete s posla na groblje

Već sada oni koji ulaze rano na tržište rada i ostvare 40 godina radnog staža, mogu ići ranije i sa 60 godina. Taj institut dugotrajnog staža ćemo ostaviti ostaje.

Objavljeno

|

Marko Pavić (foto: vlada.hr)

Gostujući u programu RTL-a ministar mirovinskog sustava Marko Pavić odgovarao je na pitanja o mirovinskoj reformi koja je danas postala i službena stvar, objavom Nacionalnog plana reformi.

Kaže, s posla se neće ići na groblje niti će se morati raditi do iznemoglosti. “Već sada oni koji ulaze rano na tržište rada i ostvare 40 godina radnog staža, mogu ići ranije i sa 60 godina. Taj institut dugotrajnog staža ćemo ostaviti.”

Bitno je naglasiti da samo 19 posto hrvatskih umirovljenika je odradilo puni staž. Cilj reforme je da imamo dulji staž, veći broj zaposlenih i drago nam je radi mirovinske reforme da raste broj zaposlenih. Što se tiče mirovine tu nam je ključ demografska obnova i broj zaposlenih gdje imamo na jednog umirovljenika 1,19 nezaposlenih”, kazao je Pavić.

Na pitanje što je sa zanimanjima u kojima radnici neće moći raditi do 67. godine, ministar Pavić je kazao kako za njih postoji institut beneficiranog radnog staža. “Postoje nova zanimanja koja će ući. Stjuardese su zahtijevale beneficirani radni staž što ćemo odobriti, a ostaje pitanje medicine rada“, odgovorio je Pavić.

Nije otkrio od kada će se početi primjenjivati pravilo rada od 67. godine zbog, kako je rekao, dogovora sa socijalnim partnerima. Na pitanje do kada će žene raditi, s obzirom da ipak sada mogu u mirovinu pet godina ranije od muškaraca, Pavić je objasnio da se žene postupno izjednačavaju s muškarcima te da nakon toga će se uvesti da žene i muškarci rade do 67. godine ali već po postojećem zakonu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.