Prati nas

Vijesti

Nagodba za Agrokor će pojesti stotine milijuna kuna mirovina

Zbog za njih štetne nagodbe za Agrokor, budući umirovljenici mogli bi se udružiti i zatražiti naknadu štete od upravitelja mirovinskih fondova, koji su se tako olako poigravali s njihovim budućim mirovinama.

Objavljeno

|

foto: Agrokor.hr

Zbog za njih štetne nagodbe za Agrokor, budući umirovljenici mogli bi se udružiti i zatražiti naknadu štete od upravitelja mirovinskih fondova, koji su se tako olako poigravali s njihovim budućim mirovinama, piše Index.hr

Naime, dionicama Leda trgovalo se početkom 2017. godine po 11.000 kuna. Sva četiri mirovinska fonda imala su u udjele u Ledu. Zbrojimo li tadašnje udjele AZ Fonda (39.229 dionica), Raiffeisen fonda (19.015), PBZ CO fonda (16.962) i Erste Plavog (7992), imovina mirovinaca vrijedila je početkom 2017. godine samo u Ledu – 915,2 milijuna kuna.

Kasnijim urušavanjem dionica Agrokora na burzi dva su mirovinska fonda izašla iz Leda, a danas su ostala dva, AZ Fond i Raiffeisen. Umjesto 640,7 milijuna kuna, koliko su vrijedili početkom 2017., njihovi udjeli u Ledu provedbom nagodbe postat će bezvrijedni.

“Pozorno pratimo sve informacije i aktivnosti u vezi s postizanjem nagodbe, kako bismo pravovremeno mogli reagirati. U svrhu zaštite interesa naših članova pokrenuli smo određene pravne radnje”, odgovorili su Indexu iz AZ Fonda. U Raiffeisen društvu za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima tvrde da su kroz ulaganja u vrijednosne papire Agrokora ostvarili pozitivan rezultat za mirovinske fondove. No iza sintagme vrijednosni papiri, jasno je da negativan rezultat pokušavaju anulirati ulaganjem u obveznice.

Teško je izračunati koliki je točno njihov gubitak jer je bilo naknadnih kupovina i prodaja, ali treba imati na umu da su u dokapitalizaciji Leda mirovinski fondovi kupovali dionice po 8000 kuna, što su platili više od pola milijarde kuna, koje će sada, analizira Index, vrijediti nula.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.