Prati nas

Vijesti

Vlada ukida jednakost vjenčanih i nevjenčanih parova

Najveća razlika – sada je , osim na posvajanju djece i ta da – prema nacrtu prijedloga novog zakona – izvanbračna zajednica više ne stvara osobne i imovinske učinke kao što to čini bračna zajednica. 

Objavljeno

|

Umirovljenici su sve poželjnije tržište
foto: BigStock

Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada je jučer usvojila odgovor na zahtjev Ustavnog suda Republike Hrvatske za dostavu obavijesti u vezi s pokretanjem postupka donošenja novog Obiteljskog zakona. Kako javlja Jutarnji list, novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona ovih je dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a.

Nova verzija ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji, a koju nisu pripadali bake i djedovi, zbog koje je premijer prošli prijedlog hitno povukao iz procedure.

No Jutarnji piše da novi Obiteljski zakon propisuje kako izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki. Najveća razlika – sada je , osim na posvajanju djece i ta da – prema nacrtu prijedloga novog zakona – izvanbračna zajednica više ne stvara osobne i imovinske učinke kao što to čini bračna zajednica.

Obrisani su sljedeći stavci prema kojima “izvanbračna zajednica stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica te se na nju primjenjuju odredbe ovoga Zakona, odnosno odredbe drugih zakona kojima se uređuju odnosi u poreznim stvarima, osobni, imovinski i drugi odnosi bračnih drugova”.

Kada su u pitanju prava roditelja i obrazovanje djece u čl. 108. ubačen je stavak koji glasi “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.

“Kada je u pitanju najava da će se kroz novi Obiteljski zakon uvesti obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja, HNS ima jasan stav: mi smo sekularna država, vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama. Pitanje obrazovanja ne može se definirati Obiteljskim zakonom, već zakonima iz resora obrazovanja. HNS smatra da se u školama isključivo uče sadržaji koji su: znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi i pluralistički prikazani”, izvijestili su iz HNS-a.
“Nacrt Obiteljskog zakona dostavljen je koalicijskim parterima HDZ-a. Ili će ga oni ispraviti, ili će zajedno s njima sjediti i odbijati tisuće amandmana koje ćemo im priuštiti. Naša je dužnost da svim demokratskim sredstvima spriječimo ovo nasilje nad obitelji”, komentar je saborskog zastupnika Arsena Bauka (SDP)
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.