Prati nas

Vijesti

Paula (82) je prodala vikendicu, a onda su joj u kuću stigli prevaranti

Držim vrata zaključana, ali naivna sam. Nisam mogla vjerovati da bi mi se tako nešto moglo dogoditi. Kriva sam, trebala sam bolje sakriti novac. Vjerojatno vam izgledam ćaknuto i sama se sada tako osjećam.

Objavljeno

|

Kako brinuti o starim roditeljima?
foto: Fabrizio Verrecchia/Unsplash

Policija posljednje dvije godine bilježi porast broja pljački starijih građana. Lopovi se najčešće predstavljaju kao bankari koji popisuju novac, očitavači brojila, policija koja uzima otiske prstiju s novčanica, medicinske sestre koje nude masažu ili raznorazni prodavači.

Jedna od žrtava je i Paula (82) iz zagrebačkog Botinca. Olakšali su je za čak 20.000 eura. „Zvala me jedna žena i rekla da je iz policije i da su pronašli novac koji mi je ukraden prije dvije godine. Rekla je da će mi ga doći uručiti dvije osobe“, ispričala je Jutarnjem listu. Dvojica prevaranata napala su je u utorak oko 13 sati te iz njezine kuće u Ulici kontese Nere odnijeli dvadeset tisuća eura.

Bio je to novac koji je Paula dobila od prodaje vikendice. Koverta je stajala na stolu. „Hrvala sam se s njima, ali su me odgurnuli i pobjegli s trećim kompanjonom koji ih je čekao u autu iza ugla“, ispričala je Paula koja je već četvrti put opljačkana.

„Toliko sam loše, jednostavno vam ne mogu reći što i kako su došli ni zašto sam im otvorila“, pojadala se. Sjeća se da su je prije otprilike godinu i pol slijedili dok se vraćala iz pošte. „Držim vrata zaključana, ali naivna sam. Nisam mogla vjerovati da bi mi se tako nešto moglo dogoditi. Kriva sam, trebala sam bolje sakriti novac. Vjerojatno vam izgledam ćaknuto i sama se sada tako osjećam“, rekla je novinarima.

Stari su laka meta

Slično je prošla i 93-godišnja žena iz Stenjevca koja je prije godinu i pol dana bila meta razbojnika. Toliko su je uplašili da je otišla živjeti u dom za umirovljenike. Najprije su se predstavili kao prodavači, da bi je zatim dok ju je jedan obrađivao, drugi pokrao. Mjesec dana nakon toga nazvali su istu tu ženu i predstavili se kao policajci te najavili dolazak službenika koji će obaviti dodatan očevid. Dok je jedan zapričavao žrtvu, drugi je prošetao po stanu i ukrao još nekoliko stotina tisuća kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.