Prati nas

Vijesti

Paula (82) je prodala vikendicu, a onda su joj u kuću stigli prevaranti

Držim vrata zaključana, ali naivna sam. Nisam mogla vjerovati da bi mi se tako nešto moglo dogoditi. Kriva sam, trebala sam bolje sakriti novac. Vjerojatno vam izgledam ćaknuto i sama se sada tako osjećam.

Objavljeno

|

Kako brinuti o starim roditeljima?
foto: Pixabay

Policija posljednje dvije godine bilježi porast broja pljački starijih građana. Lopovi se najčešće predstavljaju kao bankari koji popisuju novac, očitavači brojila, policija koja uzima otiske prstiju s novčanica, medicinske sestre koje nude masažu ili raznorazni prodavači.

Jedna od žrtava je i Paula (82) iz zagrebačkog Botinca. Olakšali su je za čak 20.000 eura. „Zvala me jedna žena i rekla da je iz policije i da su pronašli novac koji mi je ukraden prije dvije godine. Rekla je da će mi ga doći uručiti dvije osobe“, ispričala je Jutarnjem listu. Dvojica prevaranata napala su je u utorak oko 13 sati te iz njezine kuće u Ulici kontese Nere odnijeli dvadeset tisuća eura.Bio je to novac koji je Paula dobila od prodaje vikendice. Koverta je stajala na stolu. „Hrvala sam se s njima, ali su me odgurnuli i pobjegli s trećim kompanjonom koji ih je čekao u autu iza ugla“, ispričala je Paula koja je već četvrti put opljačkana.

„Toliko sam loše, jednostavno vam ne mogu reći što i kako su došli ni zašto sam im otvorila“, pojadala se. Sjeća se da su je prije otprilike godinu i pol slijedili dok se vraćala iz pošte. „Držim vrata zaključana, ali naivna sam. Nisam mogla vjerovati da bi mi se tako nešto moglo dogoditi. Kriva sam, trebala sam bolje sakriti novac. Vjerojatno vam izgledam ćaknuto i sama se sada tako osjećam“, rekla je novinarima.

Stari su laka meta

Slično je prošla i 93-godišnja žena iz Stenjevca koja je prije godinu i pol dana bila meta razbojnika. Toliko su je uplašili da je otišla živjeti u dom za umirovljenike. Najprije su se predstavili kao prodavači, da bi je zatim dok ju je jedan obrađivao, drugi pokrao. Mjesec dana nakon toga nazvali su istu tu ženu i predstavili se kao policajci te najavili dolazak službenika koji će obaviti dodatan očevid. Dok je jedan zapričavao žrtvu, drugi je prošetao po stanu i ukrao još nekoliko stotina tisuća kuna.

.

Vijesti

Poskupjela je uskrsna košarica, tročlana obitelj će potrošiti od 703 do 1.824 kune

Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i pića te se isključivo temelji na osnovnim namirnicama potrebnim za promatrane dane blagdana. Ona podrazumijeva i određeni veći napor pri traženju najjeftinijih namirnica, koje su često manje zadovoljavajuće kvalitete.

Objavljeno

|

Autor

Koliko potrošiti za Uskrs?

Nezavisni hrvatski sindikati i ove su godine izračunali cijenu uskrsne košarice u tri kategorije: skromna, srednja  i bogatija. Košarice se, kao i u slučaju božićnih košarice,

Tako bogatija košarica ove godine iznosi 1.824,43 kn, dok je prošle godine iznosila 1.715,24 kn (skuplja je za 109,19 kn). Ovogodišnja srednja košarica iznosi 1.225,45 kn, a prošle je godine iznosila 1.224,41 kn (skuplja je za 1,04 kn). Skromna košarica ove godine iznosi 703,28 kn, a lani je iznosila 666,44 kn (skuplja je za 36,84 kn). Ugrubo, vrijednost bogate košarice povećana je za malo više od stotinu kuna, srednje za jednu kunu, a skromne za malo manje od četrdeset kuna.Niži PDV nije doveo do nižih cijena hrane

Promatrajući prosječne cijene i najčešće cijene u sklopu sindikalnog istraživanja o uskrsnoj košarici, ne može se reći kako je došlo do pada cijena namirnica čija se stopa PDV-a smanjila zadnjom izmjenom Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Upravo te namirnice su podložne najvećim promjenama, razlikama u cijenama i u prosjeku su se zadržale na približno istoj razini, priopćio je NHS.

Na tržišno najzastupljenijim lokacijama, kao što su primjerice mesnice, kod odabranih namirnica iz košarice primijećene su pretežito jednake cijene u usporedbi s prošlom godinom.

Što se tiče povrća može se reći da su cijene također nepromijenjene, dok su kod voća, jednako kao i prošle godine i u jednakom rasponu, zabilježene najveće razlike u cijenama, ovisno o podrijetlu i kvaliteti.

Jaja su skuplja, pojedini prerađeni proizvodi jeftiniji

Prosječne cijene svježih jaja, koja su ujedno i simbol Uskrsa, blago su porasle u odnosu na prošlu godinu te se i dalje značajno razlikuju, ovisno o veličini i načinu uzgoja. I samo kretanje vrijednosti sindikalnih uskrsnih košarica promatrano po kategorijama pokazuje kako su u prosjeku cijene kvalitetnijih proizvoda porasle, što potvrđuje kretanje bogatije uskrsne košarice.

Nadalje, cijene neprerađenih proizvoda su ostale pretežito stabilne, dok su cijene pojedinih prerađenih i poluprerađenih proizvoda blago pale, što se djelom odrazilo na približno nepromijenjenu vrijednost srednje košarice u odnosu na prošlu godinu. I vrijednost skromne košarice je porasla, iako ne značajno, što jednim dijelom pokazuje kako su cijene tzv. egzistencijalnih namirnica u prosjeku stabilne, dok pojedine bilježe i blagi rast.

Što je u bogatoj košarici?

Jedino je ona bogatija košarica u duhu tradicije, dok je srednja već neki kompromis, a skromna je tek na razini obilježavanja. Iz visine košarice jasno je kako si većina građana ne samo da ne može financijski priuštiti obilježiti blagdane kako su to tradicionalno radili njihovi djedovi i bake pa čak i roditelji. Većini je nedostupna bogatija, ali velikom dijelu građana čak i ona srednja košarica.

U bogatiju košaricu uvrštene su skuplje namirnice koje se tradicionalno konzumiraju za Uskrs kao što su bakalar, janjetina i kuhana šunka, u srednjoj su košarici jeftiniji oslić, odojak i rolana šunka, dok se u skromnoj nalaze jeftiniji dijelovi svinjetine te najjeftinija vrsta ribe, točnije srdela i sušena lopatica.

Isto tako, za juhu su u bogatijoj košarici predviđeni skuplji, a time i kvalitetniji dijelovi junetine (teletine, janjetine), u srednjoj jeftiniji dijelovi junetine koji se uobičajeno koriste za juhu, dok se u skromnoj za tu svrhu nalazi samo kokoš.

Što krije skromna košarica?

Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i pića te se isključivo temelji na osnovnim namirnicama potrebnim za promatrane dane blagdana. Ona podrazumijeva i određeni veći napor pri traženju najjeftinijih namirnica, koje su često manje zadovoljavajuće kvalitete.

Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama te je pri obradi korištena prosječna cijena za proizvode istih proizvođača kada su zabilježene razlike u cijenama, a kada se jednaka cijena ponovila na više mjesta, što je često bio slučaj u velikim trgovačkim lancima, kao najpogodniji pokazatelj korišten je mod tj. najčešća cijena.

Nastavi čitati