Prati nas

Vijesti

‘Cinično je tvrditi da društvo ne može osigurati dostojanstvenu starost’

Nažalost, ono što nam se nudi, i pritom lažno predstavlja kao jedina moguća rješenja, jednostavni su i loše osmišljeni potezi, bez pravih analiza stanja i projekcija posljedica. Jednostavno rečeno, to su lažne reforme.

Objavljeno

|

Kako brinuti o starim roditeljima?
foto: Pixabay

Darko Šeperić, izvršni tajnik za projekte, edukaciju i europska pitanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, u intervjuu za N1 televiziju komentirao je vladine najave mirovinske reforme.

„Najave su bile dosta jasne i o njima se već puno pisalo. Potrebe za temeljitom analizom i reformom mirovinskog sustava definitivno ima, ali povećanje dobi za odlazak u mirovinu i druge najavljene mjere nisu reforma, nego nekoliko parcijalnih poteza, koji pritom ne mogu bitno utjecati na održivost mirovinskog sustava, ali zato mogu građane osuditi na nezaposlenost i siromaštvo u starosti”, kaže Šeperić i dodaje: “Vezano uz dobnu strukturu, naš je glavni problem izuzetno niska zaposlenost dobne skupine od 55 do 64 godina starosti, po čemu smo sa svega 38 posto najgori u EU nakon Grčke, i to je problem na koji se moramo fokusirati. Ako prosječan radnik s 55 godina više ne radi, a ne radi jer ne može zadržati ili pronaći posao, kako očekivati da će raditi sa 66 godina?“Šeperić tako tvrdi da se ekonomija, tržište rada i cijelo društvo radikalno i ubrzano mijenjaju te da se i sustavi socijalne zaštite moraju se tome prilagođavati. „Radi se o velikom izazovu, ali ne i nepremostivom. Unatoč svim ekonomskim, socijalnim i demografskim problemima koje imamo, činjenica je da se Hrvatska danas nalazi na višem stupnju ekonomskog razvoja i društvenog bogatstva nego ikada u svojoj povijesti. Tvrditi da naše društvo danas nije u stanju pružiti socijalnu zaštitu i osigurati dostojanstven život starijima i nemoćnima naprosto je cinično. Ali za tako nešto trebaju nam puno ozbiljnije analize, otvorenost novim idejama i politička hrabrost.”

O najavljenim reformama Šeperić otvoreno tvrdi: “Nažalost, ono što nam se nudi, i pritom lažno predstavlja kao jedina moguća rješenja, jednostavni su i loše osmišljeni potezi, bez pravih analiza stanja i projekcija posljedica. Jednostavno rečeno, to su lažne reforme. Prave reforme, i to takve koje će istovremeno omogućiti ekonomski rast i jačanje konkurentnosti, ali i veće plaće, kvalitetnija radna mjesta, bolje socijalne usluge i snažniju socijalnu državu su moguće, ali se očigledno za njih moramo izboriti.“

.

Vijesti

Zaposleni umirovljenici: Sve ih je više, no ne žele javno istupati

Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva 2.000 kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna.

Objavljeno

|

Autor

Do kada moram raditi?

Priča o umirovljenicima koji rade, u Hrvatskoj kao da je tabu tema. Do javnosti dopiru brojke i statistički podaci, ali o novom trendu nerado govore i poslodavci i zaposlenici. Svima je nekako nelagodno, valjda zbog činjenice da većina ljudi koji opet rade od mirovine ne može živjeti, pa u mirovini rade – da bi živjeli, piše Slobodna Dalmacija.

“Odradila sam uvjete do pune mirovine i prihvatila sam, nakon toga, kao umirovljenica raditi četiri sata u privatnoj poliklinici. Financijski aspekt je u drugom planu. Ne tjera me nužda, nego želja da ostanem aktivna uz osjećaj da sam sposobna za posao u kojemu mogu još dosta dati. Meni je ovo nastavak normalnog života, s time da mi je sada lagodnije nego prije jer imam više slobodnog vremena, a još uvijek radim. To je jedan lijepi prijelaz prema pravoj mirovini. Preporučila bih to svakome tko može”, kaže poznata splitska liječnica, ne želeći se javno eksponirati.Motivi novozaposlene umirovljenice u jednom maloprodajnom trgovačkom lancu ponešto su drugačiji. Nije, kaže, od onih što su jedva dočekali mirovinu da se riješe obveze svakodnevnog odlaska na posao. Osjeća se zdravom i sposobnom pa zašto ne bi radila ako se pruža prilika. Ali, to nije sve. “Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva 2.000 kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna”, kaže Slobodnoj ova trgovkinja, koja također inzistira na anonimnosti.

Od siječnja ove godine broj zaposlenih umirovljenika eksplodirao je te se u tri mjeseca gotovo udvostručio broj zaposlenih na četiri sata dnevno u odnosu na kraj 2018. godine – s 5.138 na gotovo 9.000 do kraja ožujka.

Nastavi čitati