Kako brinuti o starim roditeljima?
foto: Pixabay

‘Cinično je tvrditi da društvo ne može osigurati dostojanstvenu starost’

Autor: • 15. 04. 2018. • Vijesti343 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Darko Šeperić, izvršni tajnik za projekte, edukaciju i europska pitanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, u intervjuu za N1 televiziju komentirao je vladine najave mirovinske reforme.

„Najave su bile dosta jasne i o njima se već puno pisalo. Potrebe za temeljitom analizom i reformom mirovinskog sustava definitivno ima, ali povećanje dobi za odlazak u mirovinu i druge najavljene mjere nisu reforma, nego nekoliko parcijalnih poteza, koji pritom ne mogu bitno utjecati na održivost mirovinskog sustava, ali zato mogu građane osuditi na nezaposlenost i siromaštvo u starosti”, kaže Šeperić i dodaje: “Vezano uz dobnu strukturu, naš je glavni problem izuzetno niska zaposlenost dobne skupine od 55 do 64 godina starosti, po čemu smo sa svega 38 posto najgori u EU nakon Grčke, i to je problem na koji se moramo fokusirati. Ako prosječan radnik s 55 godina više ne radi, a ne radi jer ne može zadržati ili pronaći posao, kako očekivati da će raditi sa 66 godina?“Šeperić tako tvrdi da se ekonomija, tržište rada i cijelo društvo radikalno i ubrzano mijenjaju te da se i sustavi socijalne zaštite moraju se tome prilagođavati. „Radi se o velikom izazovu, ali ne i nepremostivom. Unatoč svim ekonomskim, socijalnim i demografskim problemima koje imamo, činjenica je da se Hrvatska danas nalazi na višem stupnju ekonomskog razvoja i društvenog bogatstva nego ikada u svojoj povijesti. Tvrditi da naše društvo danas nije u stanju pružiti socijalnu zaštitu i osigurati dostojanstven život starijima i nemoćnima naprosto je cinično. Ali za tako nešto trebaju nam puno ozbiljnije analize, otvorenost novim idejama i politička hrabrost.”

O najavljenim reformama Šeperić otvoreno tvrdi: “Nažalost, ono što nam se nudi, i pritom lažno predstavlja kao jedina moguća rješenja, jednostavni su i loše osmišljeni potezi, bez pravih analiza stanja i projekcija posljedica. Jednostavno rečeno, to su lažne reforme. Prave reforme, i to takve koje će istovremeno omogućiti ekonomski rast i jačanje konkurentnosti, ali i veće plaće, kvalitetnija radna mjesta, bolje socijalne usluge i snažniju socijalnu državu su moguće, ali se očigledno za njih moramo izboriti.“

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.