Kao se živi u staračkom domu?
screenshot: The Indipendent

Vrtić i dom umirovljenika zajedno? Zašto ne!

Autor: • 08. 04. 2018. • Aktivno starenje, Kolaž510 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Nightingale House je prvi međugeneracijski dom u Velikoj Britaniji. To je ujedno vrtić i dom umirovljenika koje djeca mogu posjećivati svaki dan.

Anna Platman ima 93 godine i u domu živi već godinu dana. “Doći u dom je za mene bila velika odluka. I odlična odluka. Imati djecu uz sebe je sjajno. Ima jedna djevojčica, Martha, koja me posjeti svakog ponedjeljka. I jučer je došla i prvo je dotrčala do mene i pitala me kako sam. Ona ima 3 godina, a ja 93. Možete li zamisliti kako je to gledati nekoga tko ima 93 i ipak ga pozdraviti? Jako lijepo.”Istraživanja su pokazala da su starije osobe koje se druže s djecom boljeg fizičkog zdravlja i manje sklone depresiji. Devedesetgodišnja Fay Garcia došla je živjeti u dim nakon što je čitavu karijeru radila za Ujedinjene narode. “Nikad nisam imala svoju djecu i čitav sam život radila izvan Engleske pa se nisam družila ni sa sestrinom obitelji. Kad sam došla ovdje u dom, osjećala sam se preporođeno. Ne samo da se družimo s djecom, već nas oni prepoznaju i uvažavaju. Kad oni dođu,to je kao posjet dragog, mladog prijatelja.”

Maurice Elston ima 88 godina i u dom je dođao nedugo nakon smrti supruge. 2Mislim da je ovo jako dobra ideja. Stariji ljudi mogu biti jako usamljeni i izolirani, a ideja da možeš porazgovarati s djecom i podružiti se s njima je odlična. Jako se veselim svakom idućem susretu. A i djeca, čini se,uživaju.”

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.