Prati nas

Show

Elizabeta i Filip: Pikanterije iz 70 godina dugog braka

Vlada je dopustila Elizabeti, budućoj kraljici, da materijal za vjenčanicu plati bonovima za hranu i potrepštine. Štoviše, odobrila joj je dodatnih 200 bonova za tu potrebu.

Objavljeno

|

je li Elizabeta imala ljubavnika?
Elizabeta i Filip, službena fotografija povodom 70 godina braka kraljevskog para

Izdržati u braku 70 godina čini se da može poći samo za rukom britanskoj kraljici i njenom princu. I dok jedni tvrde kako je riječ o velikoj ljubavi, mnogi će reći da je u pitanju brak iz interesa – državnih interesa. A on nije uvijek bio lak. Donosimo par neobičnih podataka o ovom braku koji je od samih početaka – institucija.

Kraljica Elizabeta i princ Filip su rođaci

I to u trećem koljenu. Elizabeta je imala samo 13 godina kada je upoznala Filipa i odmah joj je bio drag. No dok je ona odgajana na dvoru, Filip je živio životom običnog pučanina. Radio je kao perač posuđa, ložač, čak i kao profesionalni kuglač.


Elizabetini roditelji nisu blagonaklono gledali na Filipa

Kralj George VI. bio je zabrinut oko toga kako će javnost gledati na to da se njegova kćer udaje za grčko-danskog princa iz kuće Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Problematizirao je Filipovu obitelj, a nije mu bilo milo ni njegovo pomalo prostačko ponašanje, glasan smijeh i mornarski maniri.

Filip je morao učiniti neke ustupke

Morao je postati britanski državljanin. S obzirom na poslijeratno vrijeme, nitko od njegovih njemačkih rođaka nije pozvan na vjenčanje, a zabrana dolaska vrijedila je i za njegove tri sestre koje su se udale za Nijemce. Uz to par je morao tajiti zaruke sve dok Elizabeta nije navršila 21. godinu.

Elizabeta je vjenčanicu kupila bonovima

S obzirom na poslijeratne nestašice, i kraljevsko vjenčanje nije bilo toliko glamurozno i raskošno kako bismo očekivali. Vlada je dopustila Elizabeti, budućoj kraljici, da materijal za vjenčanicu plati bonovima za hranu i potrepštine. Štoviše, odobrila joj je dodatnih 200 bonova za tu potrebu. U konačnici, haljina je bila prekrasna, a Elizabeta je za sobom vukla šlep obrubljen kristalima dug 4 metra.

Oduvijek su spavali u odvojenim sobama.

Ali između njih su vrata. Razlog je praktične prirode, objasnila je kraljičina rođakinja Lady Pamela Mountbatten: „Ne želite valjda da vas budi nečije hrkanje ili ispreplitanje nogu. Lijepo je imati svoju spavaću sobu s mogućnosti da ju, kada to poželite, podijelite s nekim.“

Filip nije okrunjen s Elizabetom

Kada je Elizabeta okrunjena, to ne znači da je i Filip odmah postao princ. Štoviše, ostao je Vojvoda od Edinburgha još neko vrijeme nakon krunidbe 1953. godine. Prinčevsku titulu dobio je tek 1957. godine. Mediji su javili kako je Kruna novom titulom htjela odobrovoljiti Filipa i izgladiti probleme u kraljevskom braku.

Sumnja se da nije uvijek bio vjeran

Povremeno se špekuliralo kako je Filip sreću znao potražiti i kod drugih žena. Mediji su javljali kako je romantično povezan s neimenovanom ženom s kojom se redovito sastajao. Te su glasine jako razjarile Filipa, a mediji nisu nikada objavili o kojoj je ženi navodno riječ pa je sve ostalo u domeni nepotvrđenog trača.

Elizabeta i Filip se ne drže za ruke u javnosti

Ali to nije znak da se ne vole. Dapače, kažu poznavatelji kraljevske obitelji. Par vjeruje u stoičke vrijednosti, što je i generacijska stvar. Smatraju da pokazivanje emocija u javnosti – jednostavno nije pristojno.

.

Show

Treća sreća: Hrvoje Hegedušić (80) oženio je 35 godina mlađu Ljerku

Iza Hegedušića su dva braka. Bio je oženjen s pjesnikinjom Majom Perfiljevom, dok je s drugom suprugom pjevačicom Ksenijom Erker proveo 40 godina.

Objavljeno

|

Autor

Poznati  glazbenik, skladatelj te glazbeni producent Hrvoje Hegdušić oženio je svoju višegodišnju partnericu  i i profesoricu glazbene teorije Ljerku Šemeš.

Upoznao ju je dok je još bila gimnazijalka. Ljerka je naime kći jednog njegova starijeg kolege s radiostanice, gdje je bila na praksi 1984. kao učenica iz Križanićeve, a povezala ih je glazbena suradnja.


“U međuvremenu se udala, rodila dvoje djece, a upisani teoretski smjer Muzičke akademije nije završila. Nakon 20 godina što je prekinula studij, nagovorio sam je da se vrati na Akademiju i diplomira. Danas ima stančić u Crikvenici, radi u Glazbenoj školi u Voloskom, obožava svoj posao. Zimi smo pretežito kod nje, dok je moj stan u Selcu u biti studio gdje radim. Znam Ljerku u dušu, kao i ona mene. Uvijek sam joj pri ruci, to je jedan fini odnos, nerazdvojni smo. Baš smo skupa”, komentirao je za Jutarnji list 2016. godine.

Prema pisanju Večernjeg lista, skromno vjenčanje održalo se u Selcima gdje oboje žive. Ljerki je kuma bila prijateljica Svjetlana, a Hegedušiću starija kći, glumica Hana Hegedušić, koju je dobio u dugogodišnjem braku s Ksenijom Erker. Prije nje bio je u braku s pjesnikinjom Majom Perfiljevom.

“Hrvoje i ja stigli smo na kraj našeg zajedničkog 40 godina dugog putovanja kao umorni putnici i bez ljubavne prtljage. Moja ženska priroda pronašla se u djeci i unucima, a njegova muška priroda pronašla je novu ljubav. Kad se baka i djed rastaju, to je i tužno, i groteskno, i pomalo sramno i o toj temi neću više ništa reći”, rekla je omiljena Erker za Gloriju 2013. godine.

Ksenija Erker (foto: Vikend)

“Kada sam se zaljubila sa 17 godina, mislila sam da je to za cijeli život. Sad znam da je život putovanje i ja sam imala čovjeka s kojim sam putovala 40 godina. Sada su tračnice otišle svaka na svoju stranu, ali putovanje nije prestalo ni za njega ni za mene. On je otišao, odselio se u Selce i želim mu apsolutno sve najbolje. Posljednjih deset godina Hrvoje i ja najbolje smo komunicirali kao baka i djed, a najlošije kao muškarac i žena. Ipak, jako se dobro nosim sa svim i veseli me što i dalje imamo naša zajednička okupljanja, dječje rođendane na kojima dobro funkcioniramo”, rekla je Ksenija iste te godine za Story.

Hegedušić je pak 2016. Jutarnjem listu rekao: “Kad nemaš zajedničkih briga oko djece, isplivaju na scenu sve proturječnosti, nerazumijevanja… Je li hrabro ući u osmom desetljeću u novi život? Pa puno je hrabrije predati se, ostati zatočen u nezadovoljstvu. Biti svjestan da to u čemu živiš ne valja, svjesno strpjeti, biti neprestano u stresu… Mislim da čovjek za takvu odluku treba biti udaren u glavu. Brinem li se hoću li jednom ostati sam? So what? Hans Fallada je napisao da svatko umire sam. Ljudi moraju shvatiti da su uvijek sami. I da sami trebaju biti zadovoljni. Tek kad si zadovoljan, postaješ pozitivan za okolinu, svi se onda na tebe lijepe.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP