Prati nas

Show

Elizabeta i Filip: Pikanterije iz 70 godina dugog braka

Vlada je dopustila Elizabeti, budućoj kraljici, da materijal za vjenčanicu plati bonovima za hranu i potrepštine. Štoviše, odobrila joj je dodatnih 200 bonova za tu potrebu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

je li Elizabeta imala ljubavnika?
Elizabeta i Filip, službena fotografija povodom 70 godina braka kraljevskog para

Izdržati u braku 70 godina čini se da može poći samo za rukom britanskoj kraljici i njenom princu. I dok jedni tvrde kako je riječ o velikoj ljubavi, mnogi će reći da je u pitanju brak iz interesa – državnih interesa. A on nije uvijek bio lak. Donosimo par neobičnih podataka o ovom braku koji je od samih početaka – institucija.

Kraljica Elizabeta i princ Filip su rođaci

I to u trećem koljenu. Elizabeta je imala samo 13 godina kada je upoznala Filipa i odmah joj je bio drag. No dok je ona odgajana na dvoru, Filip je živio životom običnog pučanina. Radio je kao perač posuđa, ložač, čak i kao profesionalni kuglač.


Elizabetini roditelji nisu blagonaklono gledali na Filipa

Kralj George VI. bio je zabrinut oko toga kako će javnost gledati na to da se njegova kćer udaje za grčko-danskog princa iz kuće Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Problematizirao je Filipovu obitelj, a nije mu bilo milo ni njegovo pomalo prostačko ponašanje, glasan smijeh i mornarski maniri.

Filip je morao učiniti neke ustupke

Morao je postati britanski državljanin. S obzirom na poslijeratno vrijeme, nitko od njegovih njemačkih rođaka nije pozvan na vjenčanje, a zabrana dolaska vrijedila je i za njegove tri sestre koje su se udale za Nijemce. Uz to par je morao tajiti zaruke sve dok Elizabeta nije navršila 21. godinu.

Elizabeta je vjenčanicu kupila bonovima

S obzirom na poslijeratne nestašice, i kraljevsko vjenčanje nije bilo toliko glamurozno i raskošno kako bismo očekivali. Vlada je dopustila Elizabeti, budućoj kraljici, da materijal za vjenčanicu plati bonovima za hranu i potrepštine. Štoviše, odobrila joj je dodatnih 200 bonova za tu potrebu. U konačnici, haljina je bila prekrasna, a Elizabeta je za sobom vukla šlep obrubljen kristalima dug 4 metra.

Oduvijek su spavali u odvojenim sobama.

Ali između njih su vrata. Razlog je praktične prirode, objasnila je kraljičina rođakinja Lady Pamela Mountbatten: „Ne želite valjda da vas budi nečije hrkanje ili ispreplitanje nogu. Lijepo je imati svoju spavaću sobu s mogućnosti da ju, kada to poželite, podijelite s nekim.“

Filip nije okrunjen s Elizabetom

Kada je Elizabeta okrunjena, to ne znači da je i Filip odmah postao princ. Štoviše, ostao je Vojvoda od Edinburgha još neko vrijeme nakon krunidbe 1953. godine. Prinčevsku titulu dobio je tek 1957. godine. Mediji su javili kako je Kruna novom titulom htjela odobrovoljiti Filipa i izgladiti probleme u kraljevskom braku.

Sumnja se da nije uvijek bio vjeran

Povremeno se špekuliralo kako je Filip sreću znao potražiti i kod drugih žena. Mediji su javljali kako je romantično povezan s neimenovanom ženom s kojom se redovito sastajao. Te su glasine jako razjarile Filipa, a mediji nisu nikada objavili o kojoj je ženi navodno riječ pa je sve ostalo u domeni nepotvrđenog trača.

Elizabeta i Filip se ne drže za ruke u javnosti

Ali to nije znak da se ne vole. Dapače, kažu poznavatelji kraljevske obitelji. Par vjeruje u stoičke vrijednosti, što je i generacijska stvar. Smatraju da pokazivanje emocija u javnosti – jednostavno nije pristojno.

.

Show

Preživjet ćemo i ovo: Poruka generaciji koju život nije mazio

‘Nije nas život mazio generacijo moja, ali znaš li što je zajedničko svakom od tih grubih udaraca? Sve smo ih preživjeli! Neki su nas bacili na koljena, ali opet smo znali kako ustati. Generacijo moja, baš ovih dana kad je teško sjetiti se lijepog…’

Silvija Novak

Objavljeno

|

Doista, nije ovoj našoj generaciji bilo lako. Prvo rat, pa financijska kriza, pa krediti u švicarcima, pa bolesti, razvodi, otkazi, a onda još i pandemija i potres. Naša poznata pjevačica Ivana Plechinger (46) putem društvenih mreža poslala je poruku svojoj generaciji i na kraju zaključila: “Preživjeli smo sve, pa ćemo i ovo!” Pročitajte i glavu gore!

“Nije nas život mazio generacijo… Servirao nam je i rat i financijsku krizu, kredite u švicarcima, a i ‘klasike’ otkaza, razvoda, bolesti i odlazaka najmilijih. A sad? Na meniju je nešto što još nijedna generacija prije nas nije doživjela – virus koji prijeti da će ugroziti više ljudi no mnoge nedaće o kojima smo učili iz udžbenika povijesti. Ali to nije sve! Neki od nas koji Zagreb zovu svojim domom, potresom su u trenutku ostali bez njega, a svima se to nedjeljno buđenje upisalo u sjećanje najgoreg buđenja koje pamtimo.


Nije nas život mazio generacijo moja, ali znaš li što je zajedničko svakom od tih grubih udaraca? Sve smo ih preživjeli! Neki su nas bacili na koljena, ali opet smo znali kako ustati. Generacijo moja, baš ovih dana kad je teško sjetiti se lijepog, sjeti se svih izlazaka i plesanja dok te noge više ne služe i pjevanja dok ne ostaneš bez glasa na svim tulumima uz “Dva dinara druže” i “Ja ti pišem pismo stari prijatelju moj”.

Sjeti se svih kultnih koncerata, položenih ispita i slavlja u njihovo ime. Sjeti se svih izleta i roštiljanja i svih smijanja s onima koje najviše voliš. Sjeti se svakog putovanja i svakog novog okusa i mirisa u zemljama koje vidiš prvi puta. Sjeti se svih zagrljaja. Baš svih. Svih poljubaca u suton i u zoru, u podne i u ponoć, svih dodira od jutra do sutra. Sjeti se generacijo. Sad kada nam sve to najviše nedostaje, sjetimo se najvažnijeg – svaku smo svoju nedaću preživjeli! I ovu ćemo.

Ništa više neće biti isto, čitav će svijet i svi u njemu biti drugačiji jer svaki će zagrljaj značiti toliko više, svaka kava s društvom i romantična večera, svaki koncert veselit će te jače, svaki novi grad i nova šetnja, svaki susret, svaka neočekivana dobrota dublje će te dotaći… Zanimljivo je da nas prijetnja smrću tjera da život cijenimo više i postanemo stvarno svjesni svih ljepota koje smo proživjeli i koje živimo. Smrt naš život stavlja u pravu perspektivu. Hvala joj na tome.

Generacijo moja, pametni smo mi, ali nismo znali kako mudro živjeti. Hoćemo li sada konačno naučiti? E, ajde da hoćemo.” Pogledajte Ivanin video:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP