Prati nas

Vijesti

Gospođa Blažon je prva žrtva mirovinske reforme

U mirovinskom apsurdu zapeli su svi oni rođeni 1962. godine jer se na njima prelomilo. Kažu kako im je rečeno da su pokusni kunići, a svoju mirovinu su pošteno zaradili.  RTL je razgovarao s Jasenkom Blažon koja je u ansamblu Lado plesala 32 godine i otplesala u mirovinu.

Objavljeno

|

Hoće li mirovine biti manje?
Jasenka Blažon, umirovljenica (screenshot: RTL)

Nepravda prvoj generaciji koja je počela s uplatama u drugi mirovinski stup je nepravda od 1.000 kuna manje na računu svaki mjesec, javio je RTL. U Hrvatskoj je 17 radnika s benificiranim stažom steklo prava za mirovinu, ali 1.000 kuna manju od svojih kolega s istim uvjetima, ali samo godinu starijih.

U mirovinskom apsurdu zapeli su svi oni rođeni 1962. godine jer se na njima prelomilo. Kažu kako im je rečeno da su pokusni kunići, a svoju mirovinu su pošteno zaradili.  RTL je razgovarao s Jasenkom Blažon koja je u ansamblu Lado plesala 32 godine i otplesala u mirovinu.

“S obzirom na to da mi imamo benificiju saznala sam da imam ona prva prava, ali ne i obvezu da odem u punu starosnu mirovinu. Ja sam se eto zajedno s dvojicom svojih kolega na pozornici HNK prošle godine naklonila i oprostila od svoje publike”, rekla je Jasenka.

I to samo zato što je prije toga tražila i platila Zavodu za mirovinsko osiguranje izračun buduće mirovine. Prema njihovim podacima dobila bi istu mirovinu kao i njezina godinu dana starija kolegica.

“Kad sam došla u REGOS tek tada se pojavila neka crvena lampica koja je meni skroz okrenula tijek sljedećih događaja – gdje su mi rekli vi ste 62. godište i nemate pravo na to prebacivanje sredstava. Godište koje netko se igrao Boga i odlučio da će to biti 62. Nepravda i diskriminacija bi bila isto takva da je to bilo koje drugo godište”, dodaje.

Nepravda prvoj generaciji koja je počela s uplatama u drugi mirovinski stup je nepravda od 1000 kuna manje na računu svaki mjesec. Sedamnaest ljudi u Hrvatskoj dijeli istu sudbinu. Jasenka čeka rješenje da bi uložila žalbu, a u mjesecima birokratske borbe – čula je svašta.

“Da smo mi 62. godište prvi mačići ili pokusni kunići. Poniženo i uvrijeđeno. Baš poniženo i uvrijeđeno kao što bi Dostojevski rekao. Jer ja sam 32 godine više nego odano radila posao koji sam silno voljela”, govori nam Jasenka.

Da joj nisu pogrešno izračunali mirovinu kaže sigurno bi još radila. Sada povratka nema. Do isuće godine mora živjeti s 1000 kuna manje u novčaniku. Cijelu priču pogledajte na RTL-ovim stranicama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.