Prati nas

Vijesti

Gospođa Blažon je prva žrtva mirovinske reforme

U mirovinskom apsurdu zapeli su svi oni rođeni 1962. godine jer se na njima prelomilo. Kažu kako im je rečeno da su pokusni kunići, a svoju mirovinu su pošteno zaradili.  RTL je razgovarao s Jasenkom Blažon koja je u ansamblu Lado plesala 32 godine i otplesala u mirovinu.

Objavljeno

|

Hoće li mirovine biti manje?
Jasenka Blažon, umirovljenica (screenshot: RTL)

Nepravda prvoj generaciji koja je počela s uplatama u drugi mirovinski stup je nepravda od 1.000 kuna manje na računu svaki mjesec, javio je RTL. U Hrvatskoj je 17 radnika s benificiranim stažom steklo prava za mirovinu, ali 1.000 kuna manju od svojih kolega s istim uvjetima, ali samo godinu starijih.

U mirovinskom apsurdu zapeli su svi oni rođeni 1962. godine jer se na njima prelomilo. Kažu kako im je rečeno da su pokusni kunići, a svoju mirovinu su pošteno zaradili.  RTL je razgovarao s Jasenkom Blažon koja je u ansamblu Lado plesala 32 godine i otplesala u mirovinu.


“S obzirom na to da mi imamo benificiju saznala sam da imam ona prva prava, ali ne i obvezu da odem u punu starosnu mirovinu. Ja sam se eto zajedno s dvojicom svojih kolega na pozornici HNK prošle godine naklonila i oprostila od svoje publike”, rekla je Jasenka.

I to samo zato što je prije toga tražila i platila Zavodu za mirovinsko osiguranje izračun buduće mirovine. Prema njihovim podacima dobila bi istu mirovinu kao i njezina godinu dana starija kolegica.

“Kad sam došla u REGOS tek tada se pojavila neka crvena lampica koja je meni skroz okrenula tijek sljedećih događaja – gdje su mi rekli vi ste 62. godište i nemate pravo na to prebacivanje sredstava. Godište koje netko se igrao Boga i odlučio da će to biti 62. Nepravda i diskriminacija bi bila isto takva da je to bilo koje drugo godište”, dodaje.

Nepravda prvoj generaciji koja je počela s uplatama u drugi mirovinski stup je nepravda od 1000 kuna manje na računu svaki mjesec. Sedamnaest ljudi u Hrvatskoj dijeli istu sudbinu. Jasenka čeka rješenje da bi uložila žalbu, a u mjesecima birokratske borbe – čula je svašta.

“Da smo mi 62. godište prvi mačići ili pokusni kunići. Poniženo i uvrijeđeno. Baš poniženo i uvrijeđeno kao što bi Dostojevski rekao. Jer ja sam 32 godine više nego odano radila posao koji sam silno voljela”, govori nam Jasenka.

Da joj nisu pogrešno izračunali mirovinu kaže sigurno bi još radila. Sada povratka nema. Do isuće godine mora živjeti s 1000 kuna manje u novčaniku. Cijelu priču pogledajte na RTL-ovim stranicama.

.

Vijesti

Petrović: Obiteljski domovi su mreža lešinarenja, a izgorjeli starci su posljedica spaljene države

Zbog nebrige države i izostanka politika dostojanstvenog umiranja obiteljski domovi postali su azili za napuštene starce, uz mjesečne naknade od 3.500 do 10.000 kuna, katkad i uz otimačinu imovine starijih, kaže za tjednik Novosti predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

Autor

Kako komentirate požar u Domu za starije i nemoćne osobe ‘Zelena oaza’ u Andraševcu u kojem je poginulo šest osoba?

Izgorjeli starice i starci posljedica su spaljene države. Životi iz jednog od brojnih ilegalnih spremišta za zanemarene starce mogli su biti spašeni da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku napravilo svoj posao. Za to je bila prilika još pri izradi Strategije socijalne skrbi za starije osobe, kad smo zagovarali hitan nadzor nad domovima umirovljenika i udomiteljima. Odbijeni smo, kao i lani kod izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti.


Jesu li obiteljski domovi u sivoj zoni socijalne skrbi?

Obiteljski domovi su ogroman biznis, ali i mreža lešinarenja. Zbog nebrige države i izostanka politika dostojanstvenog umiranja postali su azili za napuštene starce, uz mjesečne naknade od 3.500 do 10.000 kuna, katkad i uz otimačinu imovine starijih. Uobičajeno je da obiteljski domovi sklapaju ugovore o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju sa štićenicima. Ako 473 registrirana obiteljska doma pomnožimo s 20 legalnih štićenika, to je ukupno 9.460 štićenika, a neki, kao u Andraševcu, taj broj ilegalno povećavaju. Dodamo li neregistrirane obiteljske domove koji rade potpuno na divlje, došli smo do barem 15.000 osoba prepuštenih kriminalu i bezočnom zanemarivanju. Tu je i oko 1.500 udomiteljskih obitelji, gotovo bez ikakvog nadzora, te stotinjak privatnih i 47 županijskih domova. To ne mogu pokriti samo 12 inspektora za cijelu Hrvatsku.

Ministrica Vesna Bedeković najavila je nacrt novog Zakona o socijalnoj skrbi.

Zakon je gotovo svake godine u izmjenama, a sada je u fazi donošenja cjelovitog novog zakona. Sve to užasno kasni. U međuvremenu imamo dojave kako se u kapacitete za pet osoba trpa više desetaka štićenika; gladni su, neokupani i željni društva, katkad i vezani za krevete. Nemaju pravo ići na WC, leže u pelenama, bez higijenskog minimuma i prava na kretanje. Kriv je postojeći sustav, a za njega, zakone i politike odgovorni su u ministarstvu. Županijske i gradske vlasti moraju graditi nove kapacitete, no potrebnije je da se izgradi novi sustav stjecanja dopusnica za rad, kao i nadzora. Ministrica treba ponuditi ostavku, a ravnateljica/vlasnica doma treba biti pritvorena zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. (Mirna Jasić Gašić, Tjednik Novosti)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP