Prati nas

Show

HTV snima dokumentarac o fantastičnom životu Tereze Kesovija

Doći ćemo u tu kućicu s jednim prozorom, gdje me moja majka rodila i sljedeći dan umrla. Teška tragedija je to, nedostaje mi ta nepoznata žena koja me donijela na svijet i nestala s njega.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Televizijska ekipa predvođena redateljem Mirom Brankovićem ovih dana snimka na području Dubrovnika. Riječ je o dokumentarcu koji za cilj ima upoznati publiku sa životom i karijerom pjevačke zvijezde Tereze Kesovije koja ove godine obilježava 60 godina karijere, a koje nisu toliko poznate javnosti.

Ona je doista specifična i drugačija. Snimamo na opušten način jer poštujemo njezine oluje, bure, maestrale i sve što se događa oko nje. Svi znamo da je pjevala u Olimpiji, ima stotine pjesama, hitova i svjesni smo koliko je bila važna ljudima i koliko je vole, ali ne znamo intimne dijelove iz djetinjstva kada je čuvala krave, razne anegdote, ljude s kojima je povezana… U ovom filmu će biti dva isprepletena dijela, karijera i privatni život Tereze Kesovije – kazao je redatelj Miro Branković za Dubrovački dnevnik otkrivši kako su već snimali u Parizu gdje je Kesovija živjela i ostvarila zavidnu karijeru.


“Ovo podneblje ima ogromnu dušu, Dubrovnik mi je poseban, ali još su posebnije Konavle. Ne mogu ni sama objasniti zašto je to tako, one nemaju zidine, povijesnu jezgru, ali su zeleni raj. I Bernard Shaw je rekao: ‘Ako želite vidjeti raj na zemlji, dođite u Konavle”, rekla je Tereza prisjetivši se slike iz djetinjstva kada je putovala kamionom na praznim kutijama od mlijeka na putu iz Dubrovnika do Konavala, preko Žarkovice i Brgata.

„Doći ćemo u tu kućicu s jednim prozorom, gdje me moja majka rodila i sljedeći dan umrla. Teška tragedija je to, nedostaje mi ta nepoznata žena koja me donijela na svijet i nestala s njega. Da nema fotografija koje su mi dali dragi ljudi, jer su moje izgorjele u ratu, ne bih danas imala ni uspomenu na nju“, izjavila je Tereza za Jutarnji.

Tereza Kesovija (La maison du printemps, 1968.)

.

Show

Preminuo je neponovljivi Rajko Dujmić, zvali su ga Mozart hrvatskog popa

Posljednjih godina života Dujmić je bio u sporu s ostatkom Novih fosila koji je odlučilio nastaviti bez njega.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), hrvatski glazbenik najpoznatiji po pjesmama koje je napisao za Nove Fosile, bend koji je vodio i u kojem je svirao klavijature. Fosili su, ponajviše njegovim zaslugama, nazivani i “hrvatskom ABBA-om”.

Podsjetimo, glazbenik je u srijedu stradao u prometnoj nesreći u Ravnoj Gori. Vozilom Hitne pomoći prebačen je u bolnicu na riječkom Sušaku gdje je smješten na Jedinicu intenzivnog liječenja, a ustanovljene su mu teške ozlijede glave.


Dujmić je u Zagrebu završio srednju glazbenu školu na smjeru violina, te je potom apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima “Grupa Marina Škrgatića”, “Crno bijeli”, “Klan” i “Zlatni akordi”. Prva mu je autorska pjesma izvedena na Boom festivalu u Ljubljani.

Novi fosili – Sklopi oči (R. Dujmić/D. Volarić/R. Bosner), Opatijski festival, 1979.

Većinu svoje karijere Dujmić je proveo u Novim fosilima, čija je najprodavanija ploča “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine prodana u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na tom albumu su neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila poput “Košulje plave”, “Tonke”, “Ključ je ispod otirača”…

Rajko Dujmić (screenshot: HDS ZAMP/Youtube)

Dugo i intenzivno surađivao je sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo s grupom Riva i pjesmom “Rock me”, Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke “Rock me”, 1987. godine su Novi Fosili nastupili s pjesmom “Ja sam za ples” te Srebrna krila s pjesmom “Mangup”.

Svoj prvi i jedini solo album “Nizvodno od raja” objavio je 1993. godine. 2009. godine izdana je “Gold Collection” s njegovim najboljim pjesmama koje je pisao za druge izvođače, osim Novih fosila.

Pjesmama utkan u hrvatsku popularnu kulturu, Dujmić se velik dio života borio i protiv ovisnosti o drogama i alkoholu, u čemu mu je nesebično pomagala supruga Snježana. Posljednjih godina života bio je u sporu s ostatkom “Fosila” koji su odlučili nastaviti bez njega.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP