Prati nas

Mozaik

Klinci u foteljama: Što kad bi vam šef mogao biti dijete?

U današnje vrijeme sve je češća pojava da su nadređeni mlađi od svojih zaposlenika pri čemu se obje strane mogu osjećati pomalo nelagodno. Taj fenomen ima čak i svoje ima – statusna inkongruencija – a znala se pojavljivati i kad su žene po prvi puta postale šefice muškarcima.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Najmlađi menadadžeri u Hrvatskoj
foto: Pixabay

Stariji radnici čiji su šefovi godište njihove djece na poslu se mogu osjećati pomalo nelagodno. Nedavna studija objavljena u časopisu Journal of Organizational Psychology pokazala je da takvi aranžmani mogu uzrokovati i smanjenu produktivnost. Studijom je bilo obuhvaćeno 8000 zaposlenika u 61 njemačkoj kompaniji, a ustanovljeno je da na mjestima s više mlađih menadžera i starijih zaposlenika ima čak 12 posto više negativnih emocija vezanih uz posao. Stanje je još i gore kad je u pitanju učinkovitost i organizacijske performanse takvog radnog okruženja.

Zašto se to događa? Kako je nedavno ustvrdio Washington Post, iako je dobro s vremena na vrijeme promovirati mlađe ljude, to ima i svojih mana jer može poremetiti dinamiku među kolegama zbog čega se neki mogu početi osjećati nelagodno i biti manje produktivni. Službeni naziv tog fenomena je statusna inkongruencija. Florian Kunze, suautor istraživanja i profesor na Sveučilištu Konstanze rekao je da se negativni osjećaji mogu proširiti kompanijom te zahvatiti i zaposlenike koji nisu direktno pogođeni dobi nadređenoga.


Kunze predlaže da se šefovima i voditeljima odjela osigura poseban trening kako bi znali kako se ophoditi sa starijim zaposlenicima i bili pažljiviji kad su u pitanju tako osjetljive stvari. “Kad dođu u situaciju da je mlađa osoba nadređena, stariji zaposlenici se suočavaju s vlastitim slabijim napretkom. Svakodnevni rad s mlađim nadređenim je stalni podsjetnik da u životu nismo napredovali koliko smo možda trebali.” Naravno, statusna inkongruencija nije ništa novo. Slični problemi su se javili i kad je prvi put žena bila nadređena muškarcima.

Američko udruženje menadžera podsjetilo je da su sve donedavno zaposlenici različitih dobi u poslovnom okruženju bili razdvojeni kako vrstom posla tako i statusom. Stariji su obnašali izvršne funkcije, dok su mlađi radili u prvim redovima. No nakon recesije, stariji su zaposlenici masovno počeli odgađati odlazak u mirovinu. Istraživanje koje je proveo portal CareerBuilder ustanovilo je da 69 posto radnika starijih od 55 godina ima mlađe nadređene. To je izazvalo mnoge konflikte u tim kompanijama.

Različite generacije imaju različite poglede na stvari: od humora na radnom mjestu, preko radne etike, pa do stilova komunikacije. Razlike među generacijama isplivaju na površinu čak i u detaljima. Primjerice, generacija bejbibumera voli kontakt uživo, dok milenijalci pišu poruke. Nadalje, bejbibumeri možda se osjećaju čudno dok primaju upute od mlađeg šefa, a mlađi šef možda se osjeća čudno dajući zadatke starijem zaposleniku. Različite generacije imaju različite poglede i na težinu posla te lojalnost. Osim toga, različite generacije različito gledaju čak i na to što odjenuti za posao. Nije se jednom dogodilo da se 55-godišnjakinja pojavi na razgovoru za posao odjevena u strogi poslovni kostim, a da je ondje dočeka klinac u trapericama i tenisicama.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP