Najmlađi menadadžeri u Hrvatskoj
foto: Pixabay

Klinci u foteljama: Što kad bi vam šef mogao biti dijete?

Autor: • 23. 05. 2018. • Kolaž, Mozaik542 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Stariji radnici čiji su šefovi godište njihove djece na poslu se mogu osjećati pomalo nelagodno. Nedavna studija objavljena u časopisu Journal of Organizational Psychology pokazala je da takvi aranžmani mogu uzrokovati i smanjenu produktivnost. Studijom je bilo obuhvaćeno 8000 zaposlenika u 61 njemačkoj kompaniji, a ustanovljeno je da na mjestima s više mlađih menadžera i starijih zaposlenika ima čak 12 posto više negativnih emocija vezanih uz posao. Stanje je još i gore kad je u pitanju učinkovitost i organizacijske performanse takvog radnog okruženja.

Zašto se to događa? Kako je nedavno ustvrdio Washington Post, iako je dobro s vremena na vrijeme promovirati mlađe ljude, to ima i svojih mana jer može poremetiti dinamiku među kolegama zbog čega se neki mogu početi osjećati nelagodno i biti manje produktivni. Službeni naziv tog fenomena je statusna inkongruencija. Florian Kunze, suautor istraživanja i profesor na Sveučilištu Konstanze rekao je da se negativni osjećaji mogu proširiti kompanijom te zahvatiti i zaposlenike koji nisu direktno pogođeni dobi nadređenoga.Kunze predlaže da se šefovima i voditeljima odjela osigura poseban trening kako bi znali kako se ophoditi sa starijim zaposlenicima i bili pažljiviji kad su u pitanju tako osjetljive stvari. “Kad dođu u situaciju da je mlađa osoba nadređena, stariji zaposlenici se suočavaju s vlastitim slabijim napretkom. Svakodnevni rad s mlađim nadređenim je stalni podsjetnik da u životu nismo napredovali koliko smo možda trebali.” Naravno, statusna inkongruencija nije ništa novo. Slični problemi su se javili i kad je prvi put žena bila nadređena muškarcima.

Američko udruženje menadžera podsjetilo je da su sve donedavno zaposlenici različitih dobi u poslovnom okruženju bili razdvojeni kako vrstom posla tako i statusom. Stariji su obnašali izvršne funkcije, dok su mlađi radili u prvim redovima. No nakon recesije, stariji su zaposlenici masovno počeli odgađati odlazak u mirovinu. Istraživanje koje je proveo portal CareerBuilder ustanovilo je da 69 posto radnika starijih od 55 godina ima mlađe nadređene. To je izazvalo mnoge konflikte u tim kompanijama.

Različite generacije imaju različite poglede na stvari: od humora na radnom mjestu, preko radne etike, pa do stilova komunikacije. Razlike među generacijama isplivaju na površinu čak i u detaljima. Primjerice, generacija bejbibumera voli kontakt uživo, dok milenijalci pišu poruke. Nadalje, bejbibumeri možda se osjećaju čudno dok primaju upute od mlađeg šefa, a mlađi šef možda se osjeća čudno dajući zadatke starijem zaposleniku. Različite generacije imaju različite poglede i na težinu posla te lojalnost. Osim toga, različite generacije različito gledaju čak i na to što odjenuti za posao. Nije se jednom dogodilo da se 55-godišnjakinja pojavi na razgovoru za posao odjevena u strogi poslovni kostim, a da je ondje dočeka klinac u trapericama i tenisicama.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.