Prati nas

Zdravlje

Otkriven novi lijek protiv ćelavosti

Ne postoji univerzalno sredstvo protiv ćelavosti koje može pomoći svima. No svejedno, riječ je o vrlo uzbudljivom otkriću koje će svima koji pate od gubitka kose omogućiti više opcija liječenja.

Objavljeno

|

Kako spriječiti ispadanje kose?
foto: BigStock

Tijekom ispitivanja lijeka namijenjenog tretiranju osteoporoze, slučajno je otkriven i potencijalni lijek za ćelavost, piše BBC. Naime, pojačan rast vlasi nuspojava je lijeka ciklosporin A koji se koristio za tretiranje nekih autoimunih bolesti.

Voditelj projekta, doktor Nathan Hawkshaw sa Sveučilišta manchester, kaže kako bi nova otkrića mogla pomoći ljudima koji pate od gubitka kos. Inače, trenutno su dostupna samo dva lijeka za tretiranje alopecije: minoxidil, namijenjen ženama i muškarcima, i finasterid, namijenjen samo muškarcima. Nažalost, oba lijeka imaju neugodne nuspojave i nisu uvijek učinkoviti, pa se pacijenti često odlučuju na transplantaciju kose.

Najnovija studija objavljena je u časopisu PLOS Biology, a temeljila se na ispitivanju učinka na više od 40 muškaraca koji su presađivali kosu. Doktor Hawkshaw kaže kako je potrebno obaviti još neka ispitivanja, ali da su dosadašnji pokazatelji obećavajući. Britansko udruženje dermatologa u priopćenju je naglasilo kako se radi o vrlo zanimljivom otkriću jer gubitak kose kod ljudi može izazvati vrlo ozbiljne probleme sa samopouzdanjem. ‘Potrebno je obaviti još neka ispitivanja prije nego se ovaj preparat može primijeniti na ljudima. No valja reći da može neće kod svih osoba imati jednako djelovanje. Naime, ne postoji univerzalno sredstvo protiv ćelavosti koje može pomoći svima. No svejedno, riječ je o vrlo uzbudljivom otkriću koje će svima koji pate od gubitka kose omogućiti više opcija liječenja.’

Što uzrokuje gubitak kose?

Gubitak kose uobičajena je pojava radi koje se najčešće ne treba zabrinjavati. No ipak biste trebali posjetiti liječnika ako primijetite nešto od sljedećeg:

– iznenadni gubitak puno kose
– pojava ćelavih dijelova glave
– otpadanje kose u pramenovima
– svrbež i pečenje vlasišta
– retjerana zabrinutost radi gubitka kose

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.