Prati nas

Vijesti

Peđa Grbin: ‘Zbog Dalić su ugrožene mirovine’

Kada govorimo o uređenim tržištima ona su uređena zato što se na njima poštuju određeni propisi, a jedan od najvažnijih je zabrana ‘dilanja’ i korištenja povlaštenih informacija, dakle, onih koje ne bi trebale biti dostupne svim ulagačima do jednog trenutka kada postaju dostupne svima, kaže Grbin.

Objavljeno

|

Hoće li padati mirovine?
Martina Dalić (foto: vlada.hr)

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin smatra da su mirovine hrvatskih građana ugrožene jer je, kako je rekao, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić trgovala povlaštenim informacijama. Grbin je to rekao uoči saborske rasprave o vjerodostojnosti tumačenja jednog od članaka Zakona o dodatku na mirovine.

“Kada govorimo o uređenim tržištima ona su uređena zato što se na njima poštuju određeni propisi, a jedan od najvažnijih je zabrana ‘dilanja’ i korištenja povlaštenih informacija, dakle, onih koje ne bi trebale biti dostupne svim ulagačima do jednog trenutka kada postaju dostupne svima. Što je trgovanje i zlouporaba tih informacija? Kada primjerice potpredsjednica Vlade u obnašanju svoje dužnosti sazna za financijske podatke u poslovanju Agrokora i onda ih daje Intercapitalu, Texu, Alteri…”, poručio je Grbin koristeći pravo na stanku uoči rasprave.

Podsjetio je kako se mirovina danas isplaćuje iz tri stupa. “Prvi stup je onaj klasični stup generacijske solidarnosti. Međutim, drugi i treći stupovi su stupovi koji isplatom mirovine baziraju na individualiziranoj i kapitaliziranoj štednju. To znači da trgovačka društva kojima je povjerenje upravljanja mirovinskih fondova u ime građana RH bilo dobrovoljno ili obvezno ulažu novac koji građani štede za svoju mirovinu u vrijednosne papire. Dio tih vrijednosnih papira su obveznice, ali drugi dio, velik dio su dionice koje kotiraju na uređenim tržištima”, pojašnjavao je Grbin te dodao kako bi ona trebala biti uređena tako da se na njima propisi poštuju

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.