Prati nas

Promo

Prirodna kozmetika koju možemo i pojesti

Koža voli ljeto. To je vrijeme kad je izlažemo blagotvornom utjecaju sunca i mora. No prije nego se prepustimo sunčevim zrakama i morskim valovima,kožu valja i zaštititi. Najbolja je ona prirodna kozmetika načinjena od prirodnih sastojaka.

Objavljeno

|

foto: Pexels

Ljeto je vrijeme kad svoju kožu izlažemo blagotvornom utjecaju sunca i mora. S druge strane, trebamo je zaštititi od negativnih strana prejakog ultravioletnog zračenja a zbog utjecaja sunca i mora potrebno ju je redovito hidrirati. U Matičnjaku smatraju da je kožu, kosu i nokte najbolje hraniti iznutra, a zatim činiti nadopunu izvana.

Njega kože hladno prešanim uljima iznutra i izvana

Za tu svrhu uvijek prvo predlažemo hladno prešano ulje Cameline sative, tzv. boljeg divljeg lana – onog koji ne oksidira i koje je jedno od rijetkih stabilnih ulja koje u pravoj mjeri nadoknađuje kronični nedostatak već spomenute omega-3 kiseline. Camelina sativa, bolji ili divlji lan je uljarica čije sjemenke hladnim prešanjem daju ulje jedinstvenog profila. Ono pobuđuje veliko zanimanje u kozmetici i prehrani jer sadrži više od 45% omega 3 masnih kiselina.

foto: Matičnjak Sativa

Također je i vrlo bogato vitaminom E, prirodnim tokoferolom koji je na glasu kao vitamin mladosti jer neutralizira proces starenja svojim snažnim antioksidacijskim potencijalom. Ulje boljeg lana zbog svog sastava ima izrazite protuupalne učinke i izaziva zdravstveni učinak na cjelokupni organizam čime ublažava tegobe modernog života. Visok postotak EPA i DHA masnih kiselina čine ovo ulje izuzetnom funkcionalnom hranom, a uzimanjem dvije do tri čajne žličice dnevno ulje postaje osnovna njega i terapija organizma iznutra. Primijetit ćete kako Vam nokti više ne pucaju, kako se koža ne peruta, a kosa očvrsne.

Ulje lješnjaka u svrsi prirodne kozmetike

Lješnjak je ne samo neodoljivog okusa i mirisa, već je izuzetno bogat makro i mikro nutrijentima. Lijepe je zlatno žute boje, ugodnog mirisa i slatkastog okusa pa je zahvaljujući tim svojstvima nezaobilazan u kozmetičkoj industriji. Velike količine vitamina E u hladno prešanom ulju lješnjaka donijele su titulu nenadmašnog “zaštitnog faktora” i eliksira mladosti, prije svega u čuvanju, njezi i zaštiti kože.

foto: Pexels

Upravo lješnjakovo ulje je ono koje predlažemo da se za vrijeme sunčanja a još važnije nakon sunčanja i kupanja nanosi na kožu, jer obiluje kolagenom i vitaminom E. Žene ga trebaju koristiti i kao najprirodnije moguće anticelulitno ulje. Ovo ulje nema neki veliki zaštitni faktor, kreće se oko 16 ali je svakako bolja preporuka od često užeglog kantarionovog ulja od kojeg se možete samo bolje ispržiti.

Obzirom da se kantarionovo ulje radi od maslinovog ulja i gospine trave (Hypericum perforatum) jasno je da je njegov aktivni sastojak hypericin koji je fotosenzibilan pa se nemojte iznenaditi ako nakon izlaganja suncu dobijete crvene mrlje na tijelu. Ako baš želite dobiti lijepu brončanu boju radije se mažite hladno prešanim lješnjakovim ili orahovim uljem. Samo pripazite da su ta ulja 100% napravljena od jezgre oraha ili lješnjaka a ne mješavine jeftinog suncokretovog ulja i nešto ovih plodova. Slobodno ga prije spavanja nanesite na lice i vrat u debelom sloju jer ne zatvara pore poput bademovog i koža kroz njega diše, a nećete pogriješiti ako i čajnu žličicu ovog ulja i popijete te na taj način hidratizirate svoju kožu iznutra.

foto: Matičnjak Sativa

Hladno prešano ulje lješnjaka je prirodna kvalitetna njega koja je ujedno sigurna i za bebu. U trudnoći i ne samo tada je potrebno voditi računa i odvojiti vrijeme za njegu kože i tijela uopće. Ono vlaži i hrani kožu, ne dolazi do zatvaranja pora i koža normalno diše. Bitno je ulje umasirati nakon tuširanja na vlažnu kožu, što je ujedno i praktična samomasaža kojom postižete kontakt sa tijelom i održavanje opće dobrobiti. Nanošenjem lješnjakovog ulja, odnosno, masiranjem  na kožu prevenirate strije, poboljšavate cirkulaciju i opuštate mišiće a sama spoznaja da se brinete o svojoj koži i tijelu prouzrokovat će neopisivo pozitivan osjećaj. (Matičnjak Sativa)

.

Promo

Danas počinje 3. Festival svjetla Zagreb

Počinje 3. Festival svjetla Zagreb. Tunel Grič će tako postati čarobna šuma, kula Lotrščak svjetionik koji poziva sve da ga posjete, a na Vrazovu šetalištu niknut će svjetleće proljetno cvijeće. U organizaciju se ove godine, uz cijeli niz kulturnih institucija te javnih i gradskih službi, uključila i Zagrebačka nadbiskupija, pa je prvi put osvijetljena i jedna crkva, i to svete Katarine.

Objavljeno

|

Do kada traje Festival svjetla?

Treću godinu zaredom na zagrebačkom Gornjem gradu održava se Festival svjetla. Tunel Grič će tako postati čarobna šuma, kula Lotrščak svjetionik koji poziva sve da ga posjete, a na Vrazovu šetalištu niknut će svjetleće proljetno cvijeće.

“Zbog velikog interesa festival smo ove godine odlučili produljiti za jedan dan. Tijekom četiri dana prošlogodišnjeg događanja zabilježeno je 31 posto više dolazaka i 46 posto više noćenja u Zagrebu nego godinu prije, odnosno 10.876 dolazaka i 21.908 noćenja. Mnogo posjetitelja očekujemo i ove godine”, kaže direktorica TZ Zagreba Martina Bienenfeld.

U organizaciju se ove godine, uz cijeli niz kulturnih institucija te javnih i gradskih službi, uključila i Zagrebačka nadbiskupija, pa je prvi put osvijetljena i jedna crkva, i to svete Katarine.

“Vitraji koji inače stoje unutar crkve sad će se projicirati na pročelju”, objašnjava Bienenfeld.

Sve o ovogodišnjem festivalu kao i mapu svih lokacija, možete pronaći na www.festivalsvjetlazagreb.hr.

Nastavi čitati