Prati nas

Mozaik

Tužili sina jer ne želi odseliti iz njihove kuće

Jeste li čuli za ‘sindrom praznog gnijezda’? To je ono kad roditelji osjećaju tugu jer su djeca napustila roditeljski dom. No nešto sasvim drugo osjećaju roditelji iz New Yorka koji su sina tužili na sudu jer ni sa svojih 30 godina nema namjeru odseliti.

Objavljeno

|

Kako razgovarati s odraslom djecom? Što kad djeca odrastu?
foto: BigStock

Većina ljudi grozi se pomisli da će njihovo dijete jednoga dana napustiti roditeljski dom. Ima i onih koji jedva čekaju da im se dijete osamostali i savije gnijezdo negdje drugdje. No ima i onih koji su u toj namjeri toliko odlučni da će se za pomoć čak obratiti i sudu. Naime, roditelji tridesetogodišnjaka iz SAD-a poslužili su se drastičnim mjerama kako bi natjerali svog sina da se napokon odseli iz njihove kuće te ga tužili sudu, piše BBC.

Tuženi Michael Rotondo, kako se moglo čuti na jednom od ročišta, ne plaća stanarinu, ne pomaže oko kućanskih poslova, a odbio je čak i ponudu roditelja da mu daju nešto novca i tako pomognu da započne samostalan život. Christina i Mark Rotondo kažu kako su sinu uručili već pet obavijesti o iseljenju no on i dalje ne želi otići iz roditeljskog doma. Michael pak tvrdi da, pravno gledajući, nije primio dovoljan broj obavijesti o iseljenju koje bi ga doista obvezale da napusti dom.

Ovaj neobičan slučaj trenutno je na Vrhovnom sudu okruga Onondaga u blizini Syracuse u državi New York. Odvjetnik roditelja Rotondo, Anthony Adorante, kaže kako njegovi klijenti više ne znaju što bi napravili kako bi nagovorili Michaela da ode. Početkom veljače su mu uputili pismo u kojem stoji: “Odlučili smo da moraš odmah napustiti kuću.” Nakon što je Michael ignorirao pismo, roditelji su mu poslali službeni dopis o iseljenju kojeg je sročio njihov odvjetnik. “Istjeran si iz kuće”, stoji u dopisu od 13. veljače. “Pokrenut ćemo pravni postupak ako ne iseliš do 15. veljače.” Roditelji su nakon toga ponudili sinu 1.100 dolara kao pomoć u pronalaženju stana kao i nekoliko oštrih komentara na njegovo ponašanje.

U jednom od pisama, Michaelu su roditelji napisali: “Nađi posao – moraš raditi! Postoje poslovi čak i za ljude bez imalo radnog iskustva poput tebe.” No do kraja ožujka postalo je jasno da njihov sin nema nikakvu namjeru otići. U travnju su roditelji odlučili otići na sud, no ondje su im rekli da će se ipak trebati obratiti Vrhovnom sudu s obzirom da se radi o članu obitelji, što su ovi i učinili. Sin Michael je tužbu svojih roditelja nazvao odmazdom i zamolio sud da odbaci čitav slučaj. Novo ročište zakazano je za kraj mjeseca svibnja, tek nešto prije Michaelovog 31. rođendana.

Američki mediji u međuvremenu su javili da je sud donio odluku u slučaju tridesetogodišnjaka koji ne želi iseliti iz roditeljskog doma. Odlučeno je da Michael Rotondo mora iseliti, a njegova tvrdnja da mu je preostalo još šest mjeseci u kući njegovih roditelja, nije uvažena.

Michael koji je na sudu zastupao sam sebe, rekao je i kako nije iselio iz roditeljskog doma jer je prvo želio vratiti sina na kojim je izgubio skrbništvo, a u kući nije pomagao niti plaćao stanarinu jer je, tvrdi on, takav bio dogovor s roditeljima. Odluku suda je nazvao skandaloznom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.