Prati nas

Show

Zorica Kondža nije pokorila Eurosong – zbog Tita

Zorica je tada uz pomoć glumca Josipa Gende osvojila srca žirija i publike pa je sve već bilo spremno za odlazak u švedski Gothenburg gdje se je trebalo održati europsko natjecanje. No nastup je otkazan iz danas nezamislivih razloga.

Objavljeno

|

Gdje je pjevala Zorica Kondža?
Zorica Kondža (Stijene, Manipulator)

Jednom od najljepših domaćih glasova, Zorici Kondža, nije suđeno nastupiti na Eurosongu pa makar i prošla domaću selekciju. Naime, na Dori se natjecala 4 puta pri čemu je bila nadomak ulaska u prva tri broja. Ali to ne znači da nikada nije bila broj 1.

Da je sreća htjela, Zorica je mogla stati na eurovizijsku binu još u Jugoslaviji, daleke 1985. godine i sigurni smo da nikoga ne bi ostavila ravnodušnim i to četiri godine prije zadarske Rive koja se kući vratila s pobjedničkim peharom. Naime, na takozvanoj Jugoviziji u Splitu te je godine pobijedila mlada, ali već afirmirana, splitska pjevačica koja je tek napustila grupu Stijene i otisnula se u solo vode.

Zorica je tada uz pomoć glumca Josipa Gende osvojila srca žirija i publike pa je sve već bilo spremno za odlazak u švedski Gothenburg gdje se je trebalo održati europsko natjecanje. No nastup je otkazan iz danas nezamislivih razloga: odlučeno je da će se Eurosong održati 4. svibnja, što je bila i peta godišnjica smrti doživotnog jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita.

Kako dan žalosti podrazumijeva prilagođavanje televizijskog i radijskog programa, nikakvo pjevanje i glazbeno nadmetanje nije dolazilo u obzir. Zorica Kondža je, tako, unatoč pobjedi na Jugoviziji ostala bez prilike da svoj raskošni talent pokaže pred Europom.

No nije to nesretna priča, jer Zorica je snimajući tu pjesmu, upoznala je svog današnjeg supruga, aranžera i skladatelja Joška Banova, s kojim je, kako kaže, u sretnom braku do današnjih dana.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.