Prati nas

Vijesti

Francuska gradi ‘Alzheimerovo selo’ za pacijente i znanstvenike

Cijeli ovaj eksterijer podsjećat će na srednjovjekovna sela po kojima je ovaj dio Francuske prepoznatljiv. Stanovnici će biti raspoređeni u četiri susjedstva od kojih će svako imati ambulatntu, trgovinu, knjižnicu, zemlju za obrađivanje i mjesta za druženja.

Objavljeno

|

screenshot: Département Landes/Youtube

Na sjeveru Francuske trenutno je u procesu izgradnje posebno mjesto osmišljeno kako bi se olakšao život osobama kojima je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Mjesto se zove Landais Alzheimer, a glavni cilj mu je da se oboljele osobe osjećaju ugodnije i “kao kod kuće”, naspram onoga kako se osjećaju u bolničkom okruženju. Dizajn ovog mjesta potpisuje arhitektonski studio Nord Architects, piše Jutarnji.hr.

Ovo mjesto je zapravo veličine manjeg grada. Proteže se na oko 7 500 kvadrata i ima smještajni kapacitet za 120 pacijenata, 100 njegovatelja, 12 volontera i tim znanstvenih istraživača. Za njegovatelje i istraživače je predviđeno da bi sa svojim obiteljima živjeli u ovom mjestu.

Istraživačima bi bio omogućen prostor i resursi za znanstvena istraživanja na temu Alzheimerove bolesti u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika/pacijenata. Istraživači će uspoređivati brigu za pacijente unutar ovog okruženja s onom unutar tradicionalnog bolničkog okruženja.

Cijeli ovaj eksterijer podsjećat će na srednjovjekovna sela po kojima je ovaj dio Francuske (Landais) prepoznatljiv. Stanovnici će biti raspoređeni u četiri susjedstva od kojih će svako imati ambulatntu, trgovinu, knjižnicu, zemlju za obrađivanje i mjesta za druženja. Ideja iza svega ovoga jest da se stvori usko povezana i jednostavno organizirana zajednica kako bi se pacijenti osjećali što ugodnije u njenom okruženju.

Cijeli projekt Landais Alzheimer koštat će otprilike 34 milijuna dolara, a završetak je planiran do kraja 2019. godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.