Prati nas

Vijesti

Iznenađenje! Zadranima stigao porez na strane mirovine

Zadrani koji su dio ili većinu radnog vijeka proveli u inozemstvu, primjerice u BiH, dobili su uplatnice teške nekoliko tisuća kuna na ime duga od 2012. do 2016.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Neugodno iznenađenje dočekalo je sve umirovljenike s područja Zadra, kojima su stigle uplatnice od Porezne uprave za nepodmireni porez tijekom zadnjih šest godina, uključujući i zatezne kamate, piše Slobodna Dalmacija. Zadrani koji su dio ili većinu radnog vijeka proveli u inozemstvu, primjerice u BiH, dobili su uplatnice teške nekoliko tisuća kuna na ime duga od 2012. do 2016.

Naime, Hrvatska je tek 2016. uspjela riješiti pitanje dvostrukog oporezivanja primatelja inozemnih mirovina na način da je sa svakom zemljom sklopila bilateralni sporazum čiji uvjeti, međutim, nisu jednaki. Rezidenti Hrvatske koji su mirovinu zaradili u Njemačkoj tamo plaćaju i porez, dok porez na mirovine iz BiH hrvatski rezidenti plaćaju u Hrvatskoj.Porezna uprava nije se dovoljno potrudila da obveznike na vrijeme obavijesti o novostima, prigovaraju sugovornici. Sada su, kažu, dobili velik račun i s pravom pitaju što im je činiti.

“Godine 2012. uredno sam se odazvao poreznicima kako bih, kao rezident Hrvatske, mogao ući na popis primatelja inozemnih mirovina. Kad sam došao na šalter u Zadru, gospođa mi nije znala reći kada će država krenuti s obračunom poreza i kako će se to provoditi jer tada to nitko nije znao. No, rekla mi je da će me Porezna na vrijeme obavijestiti. Nikada nisu. Sada su mi poslali račun za porezni dug i zatezne kamate”, komentira ogorčeni Stanko Bašić, nekadašnji novinar, poznati publicist i književnik, koji na ime mirovine iz BiH prima simboličan iznos, manje od 200 kuna, no i to je bilo dovoljno da mu kući stigne čestitka iz Porezne na 1370 kuna.

“Drugi put država je uputila poziv za registraciju primatelja inozemnih mirovina 2016. Ja sam se i tada javio, ali obveze nisam redovito pokrivao pa mi je dug na ime poreza država uredno skinula s računa. Nisam se ljutio jer su na to imali pravo. Od tada, za prošlu i ovu godinu, uredno plaćam sve obveze i nemam ništa protiv toga. Ali mi smeta da sam sada dobio račun za nešto o čemu me nisu nikada obavijestili, iako sam ja sve što sam trebao na vrijeme napravio. Ako su sada znali moju adresu, mogli su na nju poslati i obavijest za razdoblje od 2012. do 2016”, dodaje Bašić, kojem nije jasno zašto uz glavnicu koja se naplaćuje retroaktivno, mora platiti i zateznu kamatu, piše Slobodna.

.

Vijesti

Mrsić: ‘Što Medved skriva?’ Glavašević: ‘Što general zna što je demokracija?’

‘Prijetnja kaznenim progonom Mirandu Mrsiću je rijetko viđen primjer prijetnje i pritiska na zastupnika u Saboru, i još jedna u nizu sramota Plenkovićeve vlade’, kaže Glavašević.

Objavljeno

|

Autor

Nakon što je Ministarstvo branitelja odgovorilo na kritike braniteljskih mirovina koje je na račun HDZ-a uputio Mirando Mrsić, oglasio se i sam predsjednik Demokrata, ali i njegov nekadašnji stranački kolega.

Podsjetimo, Ministarstvo je o Mrsiću, između ostalog, napisalo: “Uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije koje izvodi gospodin Mrsić, opasan je i protuzakonit presedan koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu.”“Ministar Medved bio je u Povjerenstvu za razdvajanje mirovina 2013. godine. Svjedočio je da razdvajanje mirovina niti jednog branitelja nije oštetilo ni za lipu, ali je omogućilo transparentnost sustava. Danas na spomen toga prijeti kaznenim progonom. Što Medved i Vlada skrivaju?” pita Mrsić na Twitteru.

Neovisni saborski zastupnik Bojan Glavašević, nekadašnji SDP-ovac, također je komentirao poruke iz Medvedova ministarstva: “Prijetnja kaznenim progonom Mirandu Mrsiću je rijetko viđen primjer prijetnje i pritiska na zastupnika u Saboru, i još jedna u nizu sramota Plenkovićeve vlade. Priopćenje prepuno prijezira i ljutnje, pisano u stilu klasične komunističke retorike. Što general zna što je demokracija?”

Nastavi čitati