Prati nas

Vijesti

Ministar Pavić optimistično: Raste omjer zaposlenih i umirovljenih

ocijalni partneri, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, ministru su predali popis mjera koje očekuju od mirovinske reforme. 

Objavljeno

|

Tko je Marko Pavić?
Marko Pavić (foto: mojevrijeme.hr)

Na jučer održanoj 7. sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, ministar mirovinskog sustava Marko Pavić pohvalio se dobrim pokazateljima.  Istaknuo je zadovoljstvo što raste odnos broja osiguranika i umirovljenika koji sada iznosi 1:1.23. Podsjetimo, sa zadnjim danom prošle godine na jednog umirovljenika dolazilo je 1,19 zaposlenih čija je prosječna neto plaća iznosi 5.973 kuna.

Ministar je rekao kako se za nadolazeću mirovinsku reformu proučavaju prijedlozi, dopisi i mjere, te da je cilj balansirana politika, i za buduće i za sadašnje umirovljenike. Osigurat će se i europska sredstva za podizanje kvalitete života starijih osoba i umirovljenika, najavio je, a na jesen će se obilježiti Međunarodni dan starijih osoba. Socijalni partneri, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, ministru su predali popis mjera koje očekuju od mirovinske reforme. 

.

Vijesti

Mrsić: ‘Što Medved skriva?’ Glavašević: ‘Što general zna što je demokracija?’

‘Prijetnja kaznenim progonom Mirandu Mrsiću je rijetko viđen primjer prijetnje i pritiska na zastupnika u Saboru, i još jedna u nizu sramota Plenkovićeve vlade’, kaže Glavašević.

Objavljeno

|

Autor

Nakon što je Ministarstvo branitelja odgovorilo na kritike braniteljskih mirovina koje je na račun HDZ-a uputio Mirando Mrsić, oglasio se i sam predsjednik Demokrata, ali i njegov nekadašnji stranački kolega.

Podsjetimo, Ministarstvo je o Mrsiću, između ostalog, napisalo: “Uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije koje izvodi gospodin Mrsić, opasan je i protuzakonit presedan koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu.”“Ministar Medved bio je u Povjerenstvu za razdvajanje mirovina 2013. godine. Svjedočio je da razdvajanje mirovina niti jednog branitelja nije oštetilo ni za lipu, ali je omogućilo transparentnost sustava. Danas na spomen toga prijeti kaznenim progonom. Što Medved i Vlada skrivaju?” pita Mrsić na Twitteru.

Neovisni saborski zastupnik Bojan Glavašević, nekadašnji SDP-ovac, također je komentirao poruke iz Medvedova ministarstva: “Prijetnja kaznenim progonom Mirandu Mrsiću je rijetko viđen primjer prijetnje i pritiska na zastupnika u Saboru, i još jedna u nizu sramota Plenkovićeve vlade. Priopćenje prepuno prijezira i ljutnje, pisano u stilu klasične komunističke retorike. Što general zna što je demokracija?”

Nastavi čitati