Sjemenke grožđa liječe opekotine od sunca

Autor: • 12. 06. 2018. • Kolaž, Promo359 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Koliko god bili pažljivi, svakom se dogodi da nas ponekad sunce malo više “ožari”. Naravno, to za kožu nikako nije zdravo, ali nije se dobro ni sasvim sakriti od sunca. Ipak, ako nam koža na leđima ili nosu pocrveni od koje zrake sunca više, spas je u hladno prešanom ulju sjemenki crnog grožđa.

Ovo ulje iznimnih svojstava dobiva se mehaničkim cijeđenjem (pod velikim pritiskom) sjemenki crnog grožđa koje su nusproizvod u procesu dobivanja vina. Obiluje vitaminima i mineralima, sadrži značajne količine atioksidansa (tokotrienola), a po udjelu nezasićenih masnih kiselina na samom je vrhu hladno prešanih ulja.

Ulje sjemenki grožđa ima značajnu biološku aktivnost, a posebno blagotvorne učinke ima na krvožilni sustav gdje stvara potrebnu ravnotežu dobrog i lošeg kolesterola u organizmu, odnosno podiže dobar (HDL), a snižava loš (LDL) kolesterol. Čuva zdravlje krvnih žila i povečava elastičnost vena i arterija. Osim toga jača cjelokupan organizam i povećava sposobnost obrane od bolesti. Iskazuje izrazito snažno antioksidativno djelovanje kojim čuva membrane stanica od štetnih tvari unesenim u organizam nezdravim navikama (npr. pušenjem) i od slobodnih radikala koji metabolizmom sami nastaju u organizmu te na taj način štiti kožu od starenja.

foto: Matičnjak sativa

Hladno prešano  ulje sjemenki crnog grožđa izvrsno je kozmetičko regenerativno sredstvo te se može nanositi direktno na oštećenu kožu kod opekotina od sunčanja. Ne zatvara pore, te ga na sebi možete ostaviti i preko noći. Koristi se za njegu kože lica i tijela, a posebno dobro regenerira kožu lica oko očiju. Zahvaljujući finoj teksturi i sastavu masnih kiselina uspješno njeguje i hrani kožu, a pri tom ne zatvara pore i ne ostavlja masni trag. Pomaže u zatezanju kože i održavanju njenog tonusa te je odlično prirodno hidratantno sredstvo jer omogućava bolju kontrolu vlaženja kože.

Preporuča se za kožu sklonu mitiserima i aknama jer značajno sprječava njihovo pojavljivanje, a proširene pore na koži čini jedva vidljivima. Reducira i pojavu strija kod trudnica jer značajno utječe na zatezanje i učvršćivanje tkiva. Odlično je za njegu svih tipova kože, a posebno za osjetljivu i dehidriranu, pa i masnu kožu. Upotrebljava se kao bazno ulje i u aromaterapijskoj masaži. Ipak, ono po čemu je ovo ulje najpoznatije i najcjenjenije je visok sadržaj alfalipoične masne  kiseline.

Alfalipoična masna kiselina izolirana je tek 1951. godine iz goveđe jetre i prvo je smatrana vitaminom. Danas se smatra idealnim antioksidansom jer ima sve njegove idealne odlike. Lako neutralizira slobodne radikale, kelira teške metale, te stupa u reakciju s ostalim antioksidansima i regenerira ih. Zbog toga alfa lipoičnu kiselinu nazivaju “antioksidansom nad antioksidansima”.

Ivo Bačlija, fitoterapeut i apiterapeut, Matičnjak sativa d.o.o.

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Povezane teme

Comments are closed.