Prati nas

Vijesti

U čemu je njegova tajna? Zašto ljudi vole Zdravka Mamića?

Dijelu građana Mamić imponira, u njemu vide ‘veseljaka, domoljuba, čovjeka iz naroda koji voli popiti, pojesti, zapjevati narodnjake na svadbama’, koji rado pomaže drugima, pa čak i ako tu i tamo zgriješi

Objavljeno

|

Presuda Mamiću
Zdravko Mamić (foto: MV)

Nogometni moćnik i bivši šef Dinama Zdravko Mamić osuđen je na nepravomoćnu kaznu zatvora od 6 i pol godina. Uz to mora u državni proračun vratiti 52 milijuna kuna. Piše tako Deutsche Welle o slučaju gazde hrvatskog nogometa koji će se, najvjerojatnije, protegnuti do Vrhovnog suda.

Uz podsjećanje na bizarnosti sa suđenja, mijenjanje iskaza svjedoka Dejana Lovrena i Luke Modrića, DW konstatira kao u javnosti vladaju suprotna mišljenja o ovom bjeguncu pred hrvatskim pravosuđem.

Slučaj Zdravka Mamića, navodi se, jasno pokazuje i koliko je korupcija srasla s društvom. Naime, za velik dio građana on je predstavnik takozvane divlje, bezobzirne i koruptivne Hrvatske koja se ne libi svoje kritičare diskvalificirati na nacionalnoj razini pa za njega spomenuti ministar „ima krvna zrnca koja mrze sve što je hrvatsko, a iz očnjaka mu šiklja krv“. No postoje i građani kojima Mamić imponira, u njemu vide „veseljaka, domoljuba, čovjeka iz naroda koji voli popiti, pojesti, zapjevati narodnjake na svadbama”, koji rado pomaže drugima, pa čak i ako tu i tamo zgriješi. Isti oni koji su spremni opraštati korumpiranim političarima, spremni su zažmiriti i na „nestašluke“ nogometnih gazda, analizira DW.

„Političari mahom javnim novcem kupuju naklonost građana pa im, recimo, otmu na računima za vodu 1.000 kuna, ali im pred izbore daruju stotinjak kuna. Kod Dinama se ne može poreći da je taj novac oplođivan. Stotine milijune kuna koje je Grad Zagreb davao klubu, vješto su korištene za generiranje prihoda od transfera igrača. Dobar dio tih prihoda, pokazala je presuda, prelijevao se u privatne džepove”, pojašnjava je je za ovaj njemački medij antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović. Za Mamića kaže da je po njegovim kontaktima s HDZ-om vidljivo da je socijalno inteligentan čovjek koji je bio svjestan da mora ulagati u odnose sa strukturama vlasti, ako želi voditi lukrativan posao i pri tome koristiti javne resurse.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.