Kada su žene najsretnije?
foto: Pixabay

Imunoterapija: Izliječena žena s karcinomom dojke i metastazama

Autor: • 04. 06. 2018. • Kolaž, Zdravlje818 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Žena s uznapredovalim karcinomom dojke koji je metastazirao po cijelom tijelu izliječena je novom revolucionarnom terapijom. Prvi je to uspjeh imunoterapije u ovakvoj kasnoj fazi bolesti.

Za radikalnu novu terapiju odabrana je Judy Perkins (49), inženjerka iz američke Floride kojoj su liječnici prognozirali najviše tri godine života. „Bilo mi je sve gore i gore. Tumor je pritiskao živac, nisam više pomicala ruku i predala sam se. Nakon što je terapija uništila većinu mojih tumora, otišla sam na planinarenje“, ispričala je novinarima.Liječnici su prvo proučili genetiku tumora koje su trebali izliječiti, a potom su iz tumora ekstrahirali pacijentičine limfocite koji  su ga pokušali uništiti, ali su za to bili preslabi. Potom su u laboratoriju uzgojili milijarde identičnih limfocita da bi ih ubrizgali u njeno tijelo. Uz to je propisan i pembrolizumab, standardni lijek koji pospješuje imunosni odgovor tijela. Perkins je nakon 42 tjedna proglašena izliječenom.

„Sada sam već dvije godine bez karcinoma. Osjećam se kao da sam doživjela čudo. A dala sam otkaz na poslu kako bih umrla i prije toga odradila popis stvari koje sam željela učiniti, poput posjete Velikom kanjonu“, kaže Perkins. Liječenje je provedeno na Američkom nacionalnom Institutu za karcinome, a o njemu je danas pisala stručna publikacija Nature Medicine. Pred timom znanstvenika je testiranje i usavršavanje ove metoda kako bi bila dostupna svim pacijentima.

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.