Prati nas

Zdravlje

Imunoterapija: Izliječena žena s karcinomom dojke i metastazama

Liječnici su prvo pročili genetiku tumora koje su trebali izliječiti, a potom su iz tumora ekstrahirali pacijentičine limfocite koji  su ga pokušali uništiti, ali su za to bili preslabi. Potom su u laboratoriju uzgojili milijarde identičnih limfocita da bi ih ubrizgali u njeno tijelo.

Objavljeno

|

Kada su žene najsretnije?
foto: Pixabay

Žena s uznapredovalim karcinomom dojke koji je metastazirao po cijelom tijelu izliječena je novom revolucionarnom terapijom. Prvi je to uspjeh imunoterapije u ovakvoj kasnoj fazi bolesti.

Za radikalnu novu terapiju odabrana je Judy Perkins (49), inženjerka iz američke Floride kojoj su liječnici prognozirali najviše tri godine života. „Bilo mi je sve gore i gore. Tumor je pritiskao živac, nisam više pomicala ruku i predala sam se. Nakon što je terapija uništila većinu mojih tumora, otišla sam na planinarenje“, ispričala je novinarima.


Liječnici su prvo proučili genetiku tumora koje su trebali izliječiti, a potom su iz tumora ekstrahirali pacijentičine limfocite koji  su ga pokušali uništiti, ali su za to bili preslabi. Potom su u laboratoriju uzgojili milijarde identičnih limfocita da bi ih ubrizgali u njeno tijelo. Uz to je propisan i pembrolizumab, standardni lijek koji pospješuje imunosni odgovor tijela. Perkins je nakon 42 tjedna proglašena izliječenom.

„Sada sam već dvije godine bez karcinoma. Osjećam se kao da sam doživjela čudo. A dala sam otkaz na poslu kako bih umrla i prije toga odradila popis stvari koje sam željela učiniti, poput posjete Velikom kanjonu“, kaže Perkins. Liječenje je provedeno na Američkom nacionalnom Institutu za karcinome, a o njemu je danas pisala stručna publikacija Nature Medicine. Pred timom znanstvenika je testiranje i usavršavanje ove metoda kako bi bila dostupna svim pacijentima.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP