Prati nas

Zdravlje

Imunoterapija: Izliječena žena s karcinomom dojke i metastazama

Liječnici su prvo pročili genetiku tumora koje su trebali izliječiti, a potom su iz tumora ekstrahirali pacijentičine limfocite koji  su ga pokušali uništiti, ali su za to bili preslabi. Potom su u laboratoriju uzgojili milijarde identičnih limfocita da bi ih ubrizgali u njeno tijelo.

Objavljeno

|

Kada su žene najsretnije?
foto: Pixabay

Žena s uznapredovalim karcinomom dojke koji je metastazirao po cijelom tijelu izliječena je novom revolucionarnom terapijom. Prvi je to uspjeh imunoterapije u ovakvoj kasnoj fazi bolesti.

Za radikalnu novu terapiju odabrana je Judy Perkins (49), inženjerka iz američke Floride kojoj su liječnici prognozirali najviše tri godine života. „Bilo mi je sve gore i gore. Tumor je pritiskao živac, nisam više pomicala ruku i predala sam se. Nakon što je terapija uništila većinu mojih tumora, otišla sam na planinarenje“, ispričala je novinarima.

Liječnici su prvo proučili genetiku tumora koje su trebali izliječiti, a potom su iz tumora ekstrahirali pacijentičine limfocite koji  su ga pokušali uništiti, ali su za to bili preslabi. Potom su u laboratoriju uzgojili milijarde identičnih limfocita da bi ih ubrizgali u njeno tijelo. Uz to je propisan i pembrolizumab, standardni lijek koji pospješuje imunosni odgovor tijela. Perkins je nakon 42 tjedna proglašena izliječenom.

„Sada sam već dvije godine bez karcinoma. Osjećam se kao da sam doživjela čudo. A dala sam otkaz na poslu kako bih umrla i prije toga odradila popis stvari koje sam željela učiniti, poput posjete Velikom kanjonu“, kaže Perkins. Liječenje je provedeno na Američkom nacionalnom Institutu za karcinome, a o njemu je danas pisala stručna publikacija Nature Medicine. Pred timom znanstvenika je testiranje i usavršavanje ove metoda kako bi bila dostupna svim pacijentima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.