Prati nas

Zdravlje

Znate li prepoznati znakove raka prostate?

Iako je najčešći oblik raka kod muškaraca, samo trećina muškaraca zna nabrojati simptome raka prostate. Osim toga, često se simptomi pokažu kad je bolest već uznapredovala zbog čega je važno redovito se kontrolirati. Naime, rano otkrivanje uvelike pospješuje i liječenje.

Objavljeno

|

Kako pobijediti usamljenost nakon razvoda?
foto: Pexels

Manje od trećine muškaraca u stanju je prepoznati simptome raka prostate koji je treći najsmrtonosniji oblik raka, pokazalo je istraživanje britanske organizacije YouGov. Rak prostate najraširenija je vrsta raka kod muškaraca, a čak i muškarci iznad pedeset godina koji spadaju u najrizičniju skupinu ocjenjuju sebe kao vrlo (6 posto) ili srednje (22 posto) sigurnima u to koji su simptomi.

“Rak prostate uzrokuje neke urinarne poteškoće uključujući i pojačanu potrebu za mokrenjem, pogotovo noću, i teško započinjanje uriniranja”, kaže Laura James, viša medicinska sestra u centru za rak prostate u Velikoj Britaniji. No nemaju svi muškarci ove simptome. Također, vrlo je važno znati pripadate li rizičnoj skupini u kojoj su muškarci crne rase te oni s obiteljskom poviješću ovog oboljenja.

Istraživanje provedeno u Londonu pokazuje da su muškarci u samo 15 posto slučajeva posve sigurni koji su simptomi raka prostate. Taj podatak jako zabrinjava s obzirom da se svake godine dijagnosticira 47.999 novih slučajeva, a bolest će pogoditi svakog osmog muškarca. Iako čak 11 tisuća muškaraca u Velikoj Britaniji svake godine umre od ove bolesti, rak prostate uspješno se liječi ako je rano otkriven u čemu vrlo važnu ulogu ima prepoznavanje simptoma.

Nadalje, mnogim muškarcima je nelagodno razgovarati o toj temi sa svojim liječnikom jer se boje neugodnog pregleda koji uključuje i digitalni rektalni pregled. Ipak, većina pregleda završi na krvnoj slici. “U posljednje vrijeme svjesnost o raku prostate se povećala što uvelike pomaže u ranoj dijagnostici. No pred nama je još dalek put”, kaže Laura James.

Najčešći simptomi raka prostate:

Poteškoće s mokrenjem
Krv u sjemenu ili urinu
Erektilna disfunkcija

Slabost u donjim ekstremitetima
Bol u području zdjelice
Umor
Mučnina
Gubitak težine

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.