Prati nas

Zdravlje

Znate li prepoznati znakove raka prostate?

Iako je najčešći oblik raka kod muškaraca, samo trećina muškaraca zna nabrojati simptome raka prostate. Osim toga, često se simptomi pokažu kad je bolest već uznapredovala zbog čega je važno redovito se kontrolirati. Naime, rano otkrivanje uvelike pospješuje i liječenje.

Objavljeno

|

Kako pobijediti usamljenost nakon razvoda?
foto: Pexels

Manje od trećine muškaraca u stanju je prepoznati simptome raka prostate koji je treći najsmrtonosniji oblik raka, pokazalo je istraživanje britanske organizacije YouGov. Rak prostate najraširenija je vrsta raka kod muškaraca, a čak i muškarci iznad pedeset godina koji spadaju u najrizičniju skupinu ocjenjuju sebe kao vrlo (6 posto) ili srednje (22 posto) sigurnima u to koji su simptomi.

“Rak prostate uzrokuje neke urinarne poteškoće uključujući i pojačanu potrebu za mokrenjem, pogotovo noću, i teško započinjanje uriniranja”, kaže Laura James, viša medicinska sestra u centru za rak prostate u Velikoj Britaniji. No nemaju svi muškarci ove simptome. Također, vrlo je važno znati pripadate li rizičnoj skupini u kojoj su muškarci crne rase te oni s obiteljskom poviješću ovog oboljenja.


Istraživanje provedeno u Londonu pokazuje da su muškarci u samo 15 posto slučajeva posve sigurni koji su simptomi raka prostate. Taj podatak jako zabrinjava s obzirom da se svake godine dijagnosticira 47.999 novih slučajeva, a bolest će pogoditi svakog osmog muškarca. Iako čak 11 tisuća muškaraca u Velikoj Britaniji svake godine umre od ove bolesti, rak prostate uspješno se liječi ako je rano otkriven u čemu vrlo važnu ulogu ima prepoznavanje simptoma.

Nadalje, mnogim muškarcima je nelagodno razgovarati o toj temi sa svojim liječnikom jer se boje neugodnog pregleda koji uključuje i digitalni rektalni pregled. Ipak, većina pregleda završi na krvnoj slici. “U posljednje vrijeme svjesnost o raku prostate se povećala što uvelike pomaže u ranoj dijagnostici. No pred nama je još dalek put”, kaže Laura James.

Najčešći simptomi raka prostate:

Poteškoće s mokrenjem
Krv u sjemenu ili urinu
Erektilna disfunkcija

Slabost u donjim ekstremitetima
Bol u području zdjelice
Umor
Mučnina
Gubitak težine

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP