Prati nas

Zdravlje

Znate li prepoznati znakove raka prostate?

Iako je najčešći oblik raka kod muškaraca, samo trećina muškaraca zna nabrojati simptome raka prostate. Osim toga, često se simptomi pokažu kad je bolest već uznapredovala zbog čega je važno redovito se kontrolirati. Naime, rano otkrivanje uvelike pospješuje i liječenje.

Objavljeno

|

Kako pobijediti usamljenost nakon razvoda?
foto: Pexels

Manje od trećine muškaraca u stanju je prepoznati simptome raka prostate koji je treći najsmrtonosniji oblik raka, pokazalo je istraživanje britanske organizacije YouGov. Rak prostate najraširenija je vrsta raka kod muškaraca, a čak i muškarci iznad pedeset godina koji spadaju u najrizičniju skupinu ocjenjuju sebe kao vrlo (6 posto) ili srednje (22 posto) sigurnima u to koji su simptomi.

“Rak prostate uzrokuje neke urinarne poteškoće uključujući i pojačanu potrebu za mokrenjem, pogotovo noću, i teško započinjanje uriniranja”, kaže Laura James, viša medicinska sestra u centru za rak prostate u Velikoj Britaniji. No nemaju svi muškarci ove simptome. Također, vrlo je važno znati pripadate li rizičnoj skupini u kojoj su muškarci crne rase te oni s obiteljskom poviješću ovog oboljenja.


Istraživanje provedeno u Londonu pokazuje da su muškarci u samo 15 posto slučajeva posve sigurni koji su simptomi raka prostate. Taj podatak jako zabrinjava s obzirom da se svake godine dijagnosticira 47.999 novih slučajeva, a bolest će pogoditi svakog osmog muškarca. Iako čak 11 tisuća muškaraca u Velikoj Britaniji svake godine umre od ove bolesti, rak prostate uspješno se liječi ako je rano otkriven u čemu vrlo važnu ulogu ima prepoznavanje simptoma.

Nadalje, mnogim muškarcima je nelagodno razgovarati o toj temi sa svojim liječnikom jer se boje neugodnog pregleda koji uključuje i digitalni rektalni pregled. Ipak, većina pregleda završi na krvnoj slici. “U posljednje vrijeme svjesnost o raku prostate se povećala što uvelike pomaže u ranoj dijagnostici. No pred nama je još dalek put”, kaže Laura James.

Najčešći simptomi raka prostate:

Poteškoće s mokrenjem
Krv u sjemenu ili urinu
Erektilna disfunkcija

Slabost u donjim ekstremitetima
Bol u području zdjelice
Umor
Mučnina
Gubitak težine

.

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome? Lajmska bolest najviše pogađa starije žene

Lajmska bolest, bakterijska infekcija koju prenose krpelji, najviše pogađa starije žene, pokazala je nova studija. Razlog bi mogao biti vrlo banalan. Naime, starije žene češće šeću prirodom.

Objavljeno

|

Starije žene koje žive u ruralnim područjima u najvećoj su opasnosti da se zaraze lajmskom bolešću, pokazala je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Znanstvenici sa Sveučilišta Liverpool analizirali su podatke iz više od 2.000 bolničkih pacijenata diljem Engleske i Walesa i otkrili da su osobe između 61 i 65 godina starosti te djeca do 10 godina u najvećoj opasnosti da se zaraze bolešću koju prenose krpelji. Analizirani podaci su pokazali da je 60 posto zaraženih osoba ženskog spola te da se u 96 posto slučajeva radilo o bijelcima.


John Tulloch, autor studije, kazao je da podaci pokazuju da je među zaraženima najviše žena starijih od 60 godina te da je vrlo teško objasniti zašto je to tako. Tulloch dodaje da bi jedan od razloga moglo biti to što su žene češće od muškaraca u potrazi za zdravijim načinom živote pa stoga češće odlaze u duge šetnje prirodom zbog čega su više izložene ugrizima krpelja. Iz istog razloga, odnosno češćeg boravka na livadama, u većoj su opasnosti i djeca.

Naučite prepoznati migrirajući eritrem

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose zaraženi krpelji. Simptomi mogu uključivati migrirajući eritrem koji najčešće nastaje između trećeg do tridesetog dana nakon ugriza krpelja. Riječ je o crvenoj mrlji ili ispupčenju na koži koji se prstenasto šire do 50 cm u promjeru, vrlo često s središnjim izbljeđivanjem. Neki ljudi imaju i simptome nalik gripi što uključuje visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima i manjak energije.

Migrirajući eritremi (foto: Jongarrison, Mikael Häggström, Guswen, Wunderling/Wikimedia)

Važno je antibioticima liječiti prvi stadij bolesti, u fazi migrirajućeg eritrema, kako bi se spriječio razvoj teških i kroničnih oblika bolesti.  Lajmska bolest najčešće bilježi u sjeverozapadnom području Hrvatske, no prisutna je u cijelom kontinentalnom dijelu države. Rijetko se javlja u dalmatinskim županijama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP