Kako pobijediti usamljenost nakon razvoda?
foto: Pexels

Znate li prepoznati znakove raka prostate?

Autor: • 18. 06. 2018. • Kolaž, Zdravlje574 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Manje od trećine muškaraca u stanju je prepoznati simptome raka prostate koji je treći najsmrtonosniji oblik raka, pokazalo je istraživanje britanske organizacije YouGov. Rak prostate najraširenija je vrsta raka kod muškaraca, a čak i muškarci iznad pedeset godina koji spadaju u najrizičniju skupinu ocjenjuju sebe kao vrlo (6 posto) ili srednje (22 posto) sigurnima u to koji su simptomi.

“Rak prostate uzrokuje neke urinarne poteškoće uključujući i pojačanu potrebu za mokrenjem, pogotovo noću, i teško započinjanje uriniranja”, kaže Laura James, viša medicinska sestra u centru za rak prostate u Velikoj Britaniji. No nemaju svi muškarci ove simptome. Također, vrlo je važno znati pripadate li rizičnoj skupini u kojoj su muškarci crne rase te oni s obiteljskom poviješću ovog oboljenja.Istraživanje provedeno u Londonu pokazuje da su muškarci u samo 15 posto slučajeva posve sigurni koji su simptomi raka prostate. Taj podatak jako zabrinjava s obzirom da se svake godine dijagnosticira 47.999 novih slučajeva, a bolest će pogoditi svakog osmog muškarca. Iako čak 11 tisuća muškaraca u Velikoj Britaniji svake godine umre od ove bolesti, rak prostate uspješno se liječi ako je rano otkriven u čemu vrlo važnu ulogu ima prepoznavanje simptoma.

Nadalje, mnogim muškarcima je nelagodno razgovarati o toj temi sa svojim liječnikom jer se boje neugodnog pregleda koji uključuje i digitalni rektalni pregled. Ipak, većina pregleda završi na krvnoj slici. “U posljednje vrijeme svjesnost o raku prostate se povećala što uvelike pomaže u ranoj dijagnostici. No pred nama je još dalek put”, kaže Laura James.

Najčešći simptomi raka prostate:

Poteškoće s mokrenjem
Krv u sjemenu ili urinu
Erektilna disfunkcija

Slabost u donjim ekstremitetima
Bol u području zdjelice
Umor
Mučnina
Gubitak težine

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.