Prati nas

Mozaik

18 stvari koje morate znati o Svjetskim nogometnim prvenstvima

Svjetsko nogometno prvenstvo dosad je održano 20 puta. Najviše puta ga je osvajao Brazil (5 puta), a Italija i Njemačka 4 puta. Devet mjeseci nakon osvajanja titule, u zemlji koja je postala svjetski prvak obavezno se dogodi pravi baby boom.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Rezultat Hrvatska Engleska
foto: Pixabay

Dok traje Svjetsko prvenstvo, utakmice prate i oni koji se inače baš ne bave nogometom. No kad traje Svjetsko prvenstvo i tvoj tim pobjeđuje, nogomet prate doslovno svi. Također, svi u tom slučaju postaju eksperti za suđenje, zaleđe, kornere, centaršute. Kad zavlada nogometna groznica, spasa nema. No mi smo pronašli nekoliko zanimljivosti o ovogodišnjem i nekim ranijim Svjetskim prvenstvima koje bi mogle iznenaditi i najveće poznavatelje nogometa.

1.

Ovogodišnje prvenstvo je prvo koje se održava u Rusiji.


2.

Rusiji je ovo bio ukupno 11. nastup na Svjetskim prvenstvima, a najbolji rezultat koji su postigli je 4. mjesto daleke 1966.

3.

Svjetsko prvenstvo 2014. putem TV ekrana pratilo je više od 3,2 milijarde gledatelja što je skoro polovina svih ljudi na Zemlji. Koliko će ih pratiti ovogodišnje prvenstvo, doznat ćemo po njegovom završetku.

4.

Svjetsko nogometno prvenstvo dosad je održano 20 puta. Najviše puta ga je osvajao Brazil (5 puta), a Italija i Njemačka 4 puta.

5.

2002. je Svjetsko prvenstvo prvi puta održano u dvije zemlje: u Japanu i Južnoj Koreji.

6.

Najstariji nogometaš koji je postigao zgoditak na nekom prvenstvu je Roger Milla koji je imao 42 godine kad je na prvenstvu 1994. zabio za Kamerun u utakmici protiv Rusije.

7.

1950. godine Indija se povukla s turnira jer njezinim nogometašima nije bilo dozvoljeno da nastupaju bosi.

8.

Jedan od stadiona na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, onaj u Sočiju, isti je onaj na kojem je održano otvorenje Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

9.

Prvo Svjetsko nogometno prvenstvo održano je u Urugvaju 1930. Pobijedio je sam domaćin, reprezentacija Urugvaja.

10.

Jednom se dogodilo da je trofej Svjetskog prvenstva nestao na sedam dana. 1966. je ukraden tjedan dana prije početka turnira, no lopovi su ubrzo pronađeni.

11.

Udaljenost između najistočnijeg grada domaćina neke utakmice na ovogodišnjem prvenstvu u Rusiji, Jekaterinburga i najzapadnijeg grada domaćina, Kalinjingrada je više od 1500 km – otprilike ista je udaljenost između Moskve i Londona.

12.

Prosječni broj posjetitelja na utakmicama na prvenstvu 2014. bio je 53.000 gledatelja

13.

Utakmica s najviše postignutih golova bila je ona između Austrije i Švicarske na prvenstvu 1954. Rezultat je bio 7:5 za Austriju.

14.

Od svih zemalja koje su zaigrale na Svjetskim prvenstvima, Indonezija je odigrala najmanje puta. Nastupili su samo jednom daleke 1938.

15.

Zanimljivo, Meksiko je izgubio u najviše utakmica Svjetskog prvenstva, čak 25.

16.

Ove godine na Svjetskom nogometnom prvenstvu sudjeluje 32 tima, no već 2026. momčadi će biti čak 48.

17.

Najviše golova koje je postigao jedan igrač u jednoj utakmici na Svjetskom prvenstvu je pet. Taj impresivni rezultat djelo je ruskog nogometaša Olega Salenka.

18.

Devet mjeseci nakon osvajanja titule, u zemlji koja je postala svjetski prvak obavezno se dogodi pravi baby boom.

.

Aktivno starenje

Diplomirao s 96 godina, a planira i postdiplomski: ‘Napokon sam ostvario svoj san!’

Giuseppe Paternò oduvijek je volio učiti i želio studirati. No njegova siromašna obitelj nije mu mogla priuštiti obrazovanje. Giuseppe je svoj san ipak ostvario i postao najstarija osoba u Italiji koja je završila fakultet.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sicilijanac Giuseppe Paternò oduvijek je silno želio završiti fakultet, no rat i siromaštvo u tom su ga naumu omeli. Ipak, od svoje želje nikada nije odustao te je sada, s 96 godina, napokon ostvario svoj san i postao najstariji diplomant na nekom talijanskom sveučilištu, piše Guardian.

“Napokon sam ostvario svoj san”, kazao je ovaj bivši željeznički radnik i veteran Drugog svjetskog rata nakon što je uspješno diplomirao filozofiju na Sveučilištu Palermo.


“Studiranje mi je oduvijek bilo velika želja, no moja obitelj nije mogla platiti za moje obrazovanje. Bili smo velika i jako siromašna obitelj”, kazao je Paternò.

Giuseppe je najstariji od sedmero braće i sestara, a raditi je počeo još kao dijete kad je pomagao ocu u njihovoj pivovari u Palermu. U srpnju 1943. kad su se saveznici iskrcali na Siciliji, Paternò je radio kao telegrafist za talijansku vojsku u Trapani.

“Srećom, iz rata sam izašao neozlijeđen i tada počeo raditi na željeznici. Nisam baš bio presretan svojim poslom, no znao sam da moram nešto raditi jer sam u međuvremenu dobio djecu i morao sam uzdržavati obitelj. U isto vrijeme, imao sam silnu želju čitati i učiti”, kaže Paternò.

U dobi od 31 godine, Giuseppe je uspio završiti večernju školu i dobiti srednjoškolsku diplomu. “Po danu bih radio, a navečer išao u školu i učio po noći”, kaže Paternò. Ali njegov san o pohađanju fakulteta još je neko vrijeme ostao samo san.

No, 2017. godine ustrajni Paternò upisao je studij filozofije na Sveučilištu Palermo. “Budio bih se u 7 ujutro i odmah počeo učiti. Za obavljanje raznih studentskih zadataka, koristio sam stari pisaći stroj. Popodne bih se odmarao i onda opet učio navečer sve do ponoći. Moji susjedi su me znali pitati čemu sva ta gnjavaža pod stare dane, no oni ne shvaćaju važnost ispunjenja sna, bez obzira na dob”, kaže Giuseppe.

Kad je svijet zahvatila pandemija Covida-19, Giuseppeu je bilo ostalo još nekoliko ispita. Tada se, kao i ostali studenti, prebacio na on-line nastavu i to je bilo prvi put da je ozbiljno počeo koristiti modernu tehnologiju.

“Kad je Italiju zahvatila epidemija, počeo sam se doista brinuti za njegovo zdravlje”, kaže Giuseppeov sin Ninni Paternò. “Kazao sam ocu da odgodi ispite i da se vrati na fakultet najesen. No on je rekao da neće. Rekao je da s obzirom na svoju dob, možda ne preživi ljeto.2

Giuseppeov san postao je stvarnost prošlog petka kad je s izvrsnim ocjenama napokon diplomirao. “Ovo je jedan od najsretnijih dana u mojem čitavom životu”, kazao je presretni Giuseppe i dodao da jedino žali što ga sad ne može vidjeti njegova supruga koja je umrla prije 14 godina.

Je li, nakon svega, Giuseppe prestao sanjati? Ne – upravo suprotno! 2Razmišljam da upišem poslijediplomski studij. Moja majka je živjela do sto godina. Ako je genetika na mojoj strani, imam još četiri godine vremena”, kaže Giuseppe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP