Prati nas

Mozaik

18 stvari koje morate znati o Svjetskim nogometnim prvenstvima

Svjetsko nogometno prvenstvo dosad je održano 20 puta. Najviše puta ga je osvajao Brazil (5 puta), a Italija i Njemačka 4 puta. Devet mjeseci nakon osvajanja titule, u zemlji koja je postala svjetski prvak obavezno se dogodi pravi baby boom.

Objavljeno

|

Rezultat Hrvatska Engleska
foto: Pixabay

Dok traje Svjetsko prvenstvo, utakmice prate i oni koji se inače baš ne bave nogometom. No kad traje Svjetsko prvenstvo i tvoj tim pobjeđuje, nogomet prate doslovno svi. Također, svi u tom slučaju postaju eksperti za suđenje, zaleđe, kornere, centaršute. Kad zavlada nogometna groznica, spasa nema. No mi smo pronašli nekoliko zanimljivosti o ovogodišnjem i nekim ranijim Svjetskim prvenstvima koje bi mogle iznenaditi i najveće poznavatelje nogometa.

1.

Ovogodišnje prvenstvo je prvo koje se održava u Rusiji.

2.

Rusiji je ovo bio ukupno 11. nastup na Svjetskim prvenstvima, a najbolji rezultat koji su postigli je 4. mjesto daleke 1966.

3.

Svjetsko prvenstvo 2014. putem TV ekrana pratilo je više od 3,2 milijarde gledatelja što je skoro polovina svih ljudi na Zemlji. Koliko će ih pratiti ovogodišnje prvenstvo, doznat ćemo po njegovom završetku.

4.

Svjetsko nogometno prvenstvo dosad je održano 20 puta. Najviše puta ga je osvajao Brazil (5 puta), a Italija i Njemačka 4 puta.

5.

2002. je Svjetsko prvenstvo prvi puta održano u dvije zemlje: u Japanu i Južnoj Koreji.

6.

Najstariji nogometaš koji je postigao zgoditak na nekom prvenstvu je Roger Milla koji je imao 42 godine kad je na prvenstvu 1994. zabio za Kamerun u utakmici protiv Rusije.

7.

1950. godine Indija se povukla s turnira jer njezinim nogometašima nije bilo dozvoljeno da nastupaju bosi.

8.

Jedan od stadiona na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, onaj u Sočiju, isti je onaj na kojem je održano otvorenje Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

9.

Prvo Svjetsko nogometno prvenstvo održano je u Urugvaju 1930. Pobijedio je sam domaćin, reprezentacija Urugvaja.

10.

Jednom se dogodilo da je trofej Svjetskog prvenstva nestao na sedam dana. 1966. je ukraden tjedan dana prije početka turnira, no lopovi su ubrzo pronađeni.

11.

Udaljenost između najistočnijeg grada domaćina neke utakmice na ovogodišnjem prvenstvu u Rusiji, Jekaterinburga i najzapadnijeg grada domaćina, Kalinjingrada je više od 1500 km – otprilike ista je udaljenost između Moskve i Londona.

12.

Prosječni broj posjetitelja na utakmicama na prvenstvu 2014. bio je 53.000 gledatelja

13.

Utakmica s najviše postignutih golova bila je ona između Austrije i Švicarske na prvenstvu 1954. Rezultat je bio 7:5 za Austriju.

14.

Od svih zemalja koje su zaigrale na Svjetskim prvenstvima, Indonezija je odigrala najmanje puta. Nastupili su samo jednom daleke 1938.

15.

Zanimljivo, Meksiko je izgubio u najviše utakmica Svjetskog prvenstva, čak 25.

16.

Ove godine na Svjetskom nogometnom prvenstvu sudjeluje 32 tima, no već 2026. momčadi će biti čak 48.

17.

Najviše golova koje je postigao jedan igrač u jednoj utakmici na Svjetskom prvenstvu je pet. Taj impresivni rezultat djelo je ruskog nogometaša Olega Salenka.

18.

Devet mjeseci nakon osvajanja titule, u zemlji koja je postala svjetski prvak obavezno se dogodi pravi baby boom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.