Prati nas

Vijesti

Hrelja: Vlada će biti kriva za val novih prijevremenih umirovljenika

bog toga ne treba kriviti građane, nego Vladu jer je pravo svakog pojedinca da odredi kada će u mirovinu po najpovoljnijim uvjetima, kaže Silvano Hrelja.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja brani Plenkovićevu mirovinsku reformu. Na optužbe o nacionalizaciji drugog mirovinskog stupa odgovara da se negdje mora ulagati te da su reakcije oporbe - pretjerano dramljenje.
Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja za Večernji list je komentirao najave mirovinske reforme i probleme s kojima se mirovinski sustav susreće.

„Imamo velik broj mirovina po posebnim propisima koje nisu pokrivene odgovarajućim uplatama doprinosa, što je nepravedno prema ljudima koji su cijeli radni vijek uplaćivali novac u mirovinski fond“, kaže Hrelja pa dodaje: „Trebamo drukčije urediti obiteljske mirovine radi većeg vrednovanja zajednički uplaćenih doprinosa tako da nakon smrti jednog partnera drugi ima pravo koristiti svoju mirovinu i dio mirovine preminulog partnera. U službi borbe protiv siromaštva treba smanjiti penalizaciju prijevremenog umirovljenja na maksimalno 9% ili da sadašnja penalizacija nije doživotna, to jest da prestaje u 70. godini. Smatramo da novi umirovljenici rođeni nakon 1962. godine i kasnije moraju na godine uplate doprinosa u prvi stup dobiti dodatak na mirovinu od 27%.“

Krajem godine, podsjeća Večernji, doći će do vala odlazaka radnika u mirovinu, a sve kako bi umaknuli novim pravilima koje će reforma donijeti. „Ako je točno ono što su objavili mediji, to će izazvati stampedo odlaska u prijevremenu mirovinu zbog rigidne penalizacije bez poštovanja duljine uplate doprinosa. Zbog toga ne treba kriviti građane, nego Vladu jer je pravo svakog pojedinca da odredi kada će u mirovinu po najpovoljnijim uvjetima“, zaključuje Hrelja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.