Požežanin pronašao prvu hrvatsku nogometnu loptu

Autor: • 11. 07. 2018. • Kolaž, Mozaik444 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Na Facebook stranici Gradskog muzeja Požega objavljena je sjajna informacija, posve prigodna uz današnji dan kad se naša reprezentacija na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji bori da uđe u samo finale. Objavu prenosimo u cijelosti

“Neki dan smo objavili informaciju da se prva lopta, donesena 1880-tih godina, gle čuda iz Engleske, u Hrvatskoj zakotrljala upravo u Slavoniji, točnije u Županji. Na jednom prašnjavom županjskom tavanu 1979. godine pronašao ju je zagrebački advokat Augustin Lukačević, a služila je za čuvanje čavala! A onda smo zahvaljujući našoj pratiteljici, gospođi Mirjani Lalić saznali da je gospodin Lukačević, zvani Tarzan, požeški gimnazijalac, rodom iz Podgorja kraj Kaptola!Prva hrvatska lopta je danas u vlasništvu njegove kćeri Ivane, čuva se u sefu i kao gotovo najstarija lopta u Europi osigurana je na milijun kuna. Eto, nije sporno da su Hrvate naučili igrati nogomet Englezi, ali danas će, poslije 140 godina Engleze naučiti igrati nogomet – Hrvati!

Voljeli nogomet ili ne, toj ‘povijesnoj’ želji cijele Hrvatske, pridružuje se i Gradski muzej Požega, uz napomenu da ne bacate stare stvari sa svog tavana, prije nego li pozovete muzealce.”

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.