Prati nas

Vijesti

SDP želi proračunski suficit usmjeriti u mirovine

Navedeni ciljevi planiraju se postići kroz pet konkretnih mjera: dodatak ’27 posto’ za dvostupne osiguranike, dodatno treće usklađivanje, zaustavljanje pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, trajni dodatak za dugogodišnji staž osiguranja te uvođenje socijalne mirovine.

Objavljeno

|

foto: SDP

„U našem prvom mandatu obnašanja vlasti pokazali smo da znamo kako povećati mirovine, kako reformirati mirovinski sustav, a pri tome ne ugroziti javne financije. I zato što su za nas ljudi na prvome mjestu, osiguravanje pristojnih mirovina važan je prioritet i izazov kojeg odgovorno prihvaćamo. Nastavit ćemo i dovršiti reformu mirovinskog sustava, ali i uvesti nove oblike socijalne sigurnosti za sve naše sugrađane koji iz različitih razloga nisu ostvarili pravo na mirovine“, izjavio je to predsjednik SDP-a Davor Bernardić na predstavljanju mjera s kojim njegova stranka želi povećati mirovine.

Preko 800.000 umirovljenika od oko 1,1 milijun njih,  ima mirovine ispod 3.000 kuna, dok oko 450.000 njih ima mirovine ispod socijalnog minimuma. Naši umirovljenici u najvećem broju su ispod praga siromaštva i to je jedan od ključnih problema u Hrvatskoj, upozorio je SDP-ov Branko Grčić.Primarni ciljevi SDP-ovih mjera odnose se na povećanje mirovina, dostatno i održivo financiranje, socijalnu sigurnost za sve starije građane, dovršetak mirovinske reforme te unaprjeđenje mirovinskog sustava. Navedeni ciljevi planiraju se postići kroz pet konkretnih mjera: dodatak “27 posto” za dvostupne osiguranike, dodatno treće usklađivanje, zaustavljanje pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, trajni dodatak za dugogodišnji staž osiguranja te uvođenje socijalne mirovine.

“Naše mjere nisu tek popis želja, već realna mogućnost, pod uvjetom da postoji politička volja da se našim umirovljenicima osiguraju veće mirovine. Trenutačno u našem proračunu postoji gotovo 2 milijarde kuna suficita, novac za porast mirovina može se pronaći”, poručio je politički tajnik Vidović.

Mirovinska reforma

Davorko Vidović (u sredini), foto. SDP

A na popisu stoji…

Prvom mjerom dodatak od 27 posto, SDP predlaže isplaćivanje na pripadajući dio mirovine iz prvog stupa. Pod dodatnim trećim usklađivanjem misli se na usklađivanje s rastom BDP-a jednom godišnje, kao polovica postotnog rasta, a u slučaju negativnog rasta BDP-a, mirovine se ne bi smanjivale.

Za zaustavljanje pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, nužna je promjena „švicarske formule“ usklađivanja mirovina, pri čemu bi se rast mirovina usklađivao s rastom plaća i rastom troškova života u omjeru 80:20 posto u korist parametra koji brže raste.

Svim umirovljenicima s mirovinskim stažom od 41 godine na njihovu mirovinu, išlo bi još 10 posto uvećanja njihove određene mirovine. Naposljetku, uvođenjem socijalne mirovine, SDP bi za oko 6o tisuća građana, starijih od 66 godina bez uvjeta za ostvarenje mirovina, uz socijalni cenzus, pomogao mirovinom koja bi bila viša od pomoći za uzdržavanje.

Preko 800.000 umirovljenika od oko 1,1 milijun njih,  ima mirovine ispod 3.000 kuna, dok oko 450.000 njih ima mirovine ispod socijalnog minimuma. Naši umirovljenici u najvećem broju su ispod praga siromaštva i to je jedan od ključnih problema u Hrvatskoj, upozorio je SDP-ov Branko Grčić.

„Za nas nitko nije i ne može biti suvišan niti zaboravljen i prepušten samom sebi. Danas predstavljamo, upravo suprotno iskazanim namjerama Vlade, da je rješenje za veće mirovine moguće, da je socijalno ali i financijski održivo i da ćemo se zauzimati da naši stariji sugrađani manje trpe posljedice loših rješenja i pogrešnih politika“, kazao je Bernardić.

Mirovinska reforma

Davor Bernardić (foto: SDP)

.

Vijesti

Poskupjela je uskrsna košarica, tročlana obitelj će potrošiti od 703 do 1.824 kune

Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i pića te se isključivo temelji na osnovnim namirnicama potrebnim za promatrane dane blagdana. Ona podrazumijeva i određeni veći napor pri traženju najjeftinijih namirnica, koje su često manje zadovoljavajuće kvalitete.

Objavljeno

|

Autor

Koliko potrošiti za Uskrs?

Nezavisni hrvatski sindikati i ove su godine izračunali cijenu uskrsne košarice u tri kategorije: skromna, srednja  i bogatija. Košarice se, kao i u slučaju božićnih košarice,

Tako bogatija košarica ove godine iznosi 1.824,43 kn, dok je prošle godine iznosila 1.715,24 kn (skuplja je za 109,19 kn). Ovogodišnja srednja košarica iznosi 1.225,45 kn, a prošle je godine iznosila 1.224,41 kn (skuplja je za 1,04 kn). Skromna košarica ove godine iznosi 703,28 kn, a lani je iznosila 666,44 kn (skuplja je za 36,84 kn). Ugrubo, vrijednost bogate košarice povećana je za malo više od stotinu kuna, srednje za jednu kunu, a skromne za malo manje od četrdeset kuna.Niži PDV nije doveo do nižih cijena hrane

Promatrajući prosječne cijene i najčešće cijene u sklopu sindikalnog istraživanja o uskrsnoj košarici, ne može se reći kako je došlo do pada cijena namirnica čija se stopa PDV-a smanjila zadnjom izmjenom Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Upravo te namirnice su podložne najvećim promjenama, razlikama u cijenama i u prosjeku su se zadržale na približno istoj razini, priopćio je NHS.

Na tržišno najzastupljenijim lokacijama, kao što su primjerice mesnice, kod odabranih namirnica iz košarice primijećene su pretežito jednake cijene u usporedbi s prošlom godinom.

Što se tiče povrća može se reći da su cijene također nepromijenjene, dok su kod voća, jednako kao i prošle godine i u jednakom rasponu, zabilježene najveće razlike u cijenama, ovisno o podrijetlu i kvaliteti.

Jaja su skuplja, pojedini prerađeni proizvodi jeftiniji

Prosječne cijene svježih jaja, koja su ujedno i simbol Uskrsa, blago su porasle u odnosu na prošlu godinu te se i dalje značajno razlikuju, ovisno o veličini i načinu uzgoja. I samo kretanje vrijednosti sindikalnih uskrsnih košarica promatrano po kategorijama pokazuje kako su u prosjeku cijene kvalitetnijih proizvoda porasle, što potvrđuje kretanje bogatije uskrsne košarice.

Nadalje, cijene neprerađenih proizvoda su ostale pretežito stabilne, dok su cijene pojedinih prerađenih i poluprerađenih proizvoda blago pale, što se djelom odrazilo na približno nepromijenjenu vrijednost srednje košarice u odnosu na prošlu godinu. I vrijednost skromne košarice je porasla, iako ne značajno, što jednim dijelom pokazuje kako su cijene tzv. egzistencijalnih namirnica u prosjeku stabilne, dok pojedine bilježe i blagi rast.

Što je u bogatoj košarici?

Jedino je ona bogatija košarica u duhu tradicije, dok je srednja već neki kompromis, a skromna je tek na razini obilježavanja. Iz visine košarice jasno je kako si većina građana ne samo da ne može financijski priuštiti obilježiti blagdane kako su to tradicionalno radili njihovi djedovi i bake pa čak i roditelji. Većini je nedostupna bogatija, ali velikom dijelu građana čak i ona srednja košarica.

U bogatiju košaricu uvrštene su skuplje namirnice koje se tradicionalno konzumiraju za Uskrs kao što su bakalar, janjetina i kuhana šunka, u srednjoj su košarici jeftiniji oslić, odojak i rolana šunka, dok se u skromnoj nalaze jeftiniji dijelovi svinjetine te najjeftinija vrsta ribe, točnije srdela i sušena lopatica.

Isto tako, za juhu su u bogatijoj košarici predviđeni skuplji, a time i kvalitetniji dijelovi junetine (teletine, janjetine), u srednjoj jeftiniji dijelovi junetine koji se uobičajeno koriste za juhu, dok se u skromnoj za tu svrhu nalazi samo kokoš.

Što krije skromna košarica?

Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i pića te se isključivo temelji na osnovnim namirnicama potrebnim za promatrane dane blagdana. Ona podrazumijeva i određeni veći napor pri traženju najjeftinijih namirnica, koje su često manje zadovoljavajuće kvalitete.

Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama te je pri obradi korištena prosječna cijena za proizvode istih proizvođača kada su zabilježene razlike u cijenama, a kada se jednaka cijena ponovila na više mjesta, što je često bio slučaj u velikim trgovačkim lancima, kao najpogodniji pokazatelj korišten je mod tj. najčešća cijena.

Nastavi čitati