Prati nas

Vijesti

SDP želi proračunski suficit usmjeriti u mirovine

Navedeni ciljevi planiraju se postići kroz pet konkretnih mjera: dodatak ’27 posto’ za dvostupne osiguranike, dodatno treće usklađivanje, zaustavljanje pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, trajni dodatak za dugogodišnji staž osiguranja te uvođenje socijalne mirovine.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: SDP

„U našem prvom mandatu obnašanja vlasti pokazali smo da znamo kako povećati mirovine, kako reformirati mirovinski sustav, a pri tome ne ugroziti javne financije. I zato što su za nas ljudi na prvome mjestu, osiguravanje pristojnih mirovina važan je prioritet i izazov kojeg odgovorno prihvaćamo. Nastavit ćemo i dovršiti reformu mirovinskog sustava, ali i uvesti nove oblike socijalne sigurnosti za sve naše sugrađane koji iz različitih razloga nisu ostvarili pravo na mirovine“, izjavio je to predsjednik SDP-a Davor Bernardić na predstavljanju mjera s kojim njegova stranka želi povećati mirovine.

Preko 800.000 umirovljenika od oko 1,1 milijun njih,  ima mirovine ispod 3.000 kuna, dok oko 450.000 njih ima mirovine ispod socijalnog minimuma. Naši umirovljenici u najvećem broju su ispod praga siromaštva i to je jedan od ključnih problema u Hrvatskoj, upozorio je SDP-ov Branko Grčić.


Primarni ciljevi SDP-ovih mjera odnose se na povećanje mirovina, dostatno i održivo financiranje, socijalnu sigurnost za sve starije građane, dovršetak mirovinske reforme te unaprjeđenje mirovinskog sustava. Navedeni ciljevi planiraju se postići kroz pet konkretnih mjera: dodatak “27 posto” za dvostupne osiguranike, dodatno treće usklađivanje, zaustavljanje pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, trajni dodatak za dugogodišnji staž osiguranja te uvođenje socijalne mirovine.

“Naše mjere nisu tek popis želja, već realna mogućnost, pod uvjetom da postoji politička volja da se našim umirovljenicima osiguraju veće mirovine. Trenutačno u našem proračunu postoji gotovo 2 milijarde kuna suficita, novac za porast mirovina može se pronaći”, poručio je politički tajnik Vidović.

Mirovinska reforma

Davorko Vidović (u sredini), foto. SDP

A na popisu stoji…

Prvom mjerom dodatak od 27 posto, SDP predlaže isplaćivanje na pripadajući dio mirovine iz prvog stupa. Pod dodatnim trećim usklađivanjem misli se na usklađivanje s rastom BDP-a jednom godišnje, kao polovica postotnog rasta, a u slučaju negativnog rasta BDP-a, mirovine se ne bi smanjivale.

Za zaustavljanje pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, nužna je promjena „švicarske formule“ usklađivanja mirovina, pri čemu bi se rast mirovina usklađivao s rastom plaća i rastom troškova života u omjeru 80:20 posto u korist parametra koji brže raste.

Svim umirovljenicima s mirovinskim stažom od 41 godine na njihovu mirovinu, išlo bi još 10 posto uvećanja njihove određene mirovine. Naposljetku, uvođenjem socijalne mirovine, SDP bi za oko 6o tisuća građana, starijih od 66 godina bez uvjeta za ostvarenje mirovina, uz socijalni cenzus, pomogao mirovinom koja bi bila viša od pomoći za uzdržavanje.

Preko 800.000 umirovljenika od oko 1,1 milijun njih,  ima mirovine ispod 3.000 kuna, dok oko 450.000 njih ima mirovine ispod socijalnog minimuma. Naši umirovljenici u najvećem broju su ispod praga siromaštva i to je jedan od ključnih problema u Hrvatskoj, upozorio je SDP-ov Branko Grčić.

„Za nas nitko nije i ne može biti suvišan niti zaboravljen i prepušten samom sebi. Danas predstavljamo, upravo suprotno iskazanim namjerama Vlade, da je rješenje za veće mirovine moguće, da je socijalno ali i financijski održivo i da ćemo se zauzimati da naši stariji sugrađani manje trpe posljedice loših rješenja i pogrešnih politika“, kazao je Bernardić.

Mirovinska reforma

Davor Bernardić (foto: SDP)

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP