Prati nas

Vijesti

Šef talijanskog mirovinskog osiguranja: Samo nas migranti mogu spasiti

Da bi se održao održivi omjer onih koji primaju mirovine i onih koji rade, ključan je broj doseljenika. Ako se ovakvi demografski trendovi nastave, broj stanovnika Italije smanjit će se u idućih pet godina za 300 tisuća.

Objavljeno

|

Kamo idu izbjeglice?
foto: Pixabay

Baš poput Hrvatske i Italiju muči problem s omjerom broja umirovljenika i radnika. Da bi financirala sve veći broj mirovina, valjalo bi zaposliti što više radnika migranata, no ta zemlja provodi snažnu antimigrantsku politiku, upozorio je Tito Boeri, šef talijanskog Nacionalnog instituta socijalne sigurnosti (INPS).

Do 2045. godine, nastave li se aktualni trendovi, broj umirovljenih će se izjednačiti s brojem radnika, tvrdi Boeri, inače i profesor ekonomije sa Sveučilišta Bocconi te protivnik politike sve kasnijeg umirovljenja.„Da bi se održao održivi omjer onih koji primaju mirovine i onih koji rade, ključan je broj doseljenika. Ako se ovakvi demografski trendovi nastave, broj stanovnika Italije smanjit će se u idućih pet godina za 300 tisuća. A ako se prepolovi dotok migranata, u idućoj petoljetki smanjenje stanovništva će biti i veće“, kaže Boeri. Protumigranstki političari i aktivisti uvjeravaju Talijane da već sada migranti čine 26% stanovništva, situacija je daleko od toga. Prema informacijama koje je iznio Boeri, ima ih tek 9 posto.

Ovaj talijanski nacionalni mirovinski fond ima 22,6 milijuna osiguranika, a isplaćuje 18.1 milijuna mirovina, 2,6 milijuna invalidnina i 4,8 milijuna socijalnih naknada.

.

Vijesti

Svjetski je dan pčela, jednog od nosivih stupova života na Zemlji

Najveći dio uvezenog meda dolazi iz Kine, čak 39 količinskih postotaka. Slijede Ukrajina (20%), Argentina (12%), Meksiko (10%) i Čile (4%).

Objavljeno

|

Autor

I pčele imaju svoj svjetski dan kojim se želi ukazati na njihovu presudnu ulogu u održavanju ekosustava. Iako ih uzgajamo zbog meda, najvažnija uloga pčela jest oprašivanje bilja bez kojega ne bi bilo moderne poljoprivrede ni mnogih divljih biljnih vrsta koje bi jednostavno nestale s lica Zemlje. Stoga borba za život sve manje populacije pčela – nema alternativu.

Svjetski dan pčela slavimo 20. svibnja u spomen na Antona Janšu, oca modernog pčelarstva. Nije poznat datum rođenja ovog slavnog Slovenca pa se početak njegova života označava upravo danom krštenja 1734. godine. Iako je bio školovani slikar, radio je kao učitelj apikulture na bečkom dvoru, a ljubav prema pčelama naslijedio je od oca.Tim povodom, Eurostat je objavio podatke o porijeklu meda na prostoru Europske unije koja je prošle godine uvezla 208.000 tona ove ukusne i zdrave namirnice. Vrijednost tog uvoza jest 452 milijuna eura. Istovremeno su članice Unije izvezle 21.000 tona meda u vrijednosti 119 milijuna eura. U usporedbi s 2013. godinom, uvezene količine porasle su za 25%, dok je izvoz u zemlje izvan EU porastao za 40%.

Najveću uvoznik meda je Njemačka na čijem je tržištu završilo 29% meda proizvedenog izvan EU granica. Slijede je Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Poljska i Španjolska.

Najveći dio uvezenog meda dolazi iz Kine, čak 39 količinskih postotaka. Slijede Ukrajina (20%), Argentina (12%), Meksiko (10%) i Čile (4%). Istovremeno su Mađarska (14%), Belgija (14%) i Španjolska (13%) najveće Unijine izvoznice meda.

Nastavi čitati