Prati nas

Vijesti

Šef talijanskog mirovinskog osiguranja: Samo nas migranti mogu spasiti

Da bi se održao održivi omjer onih koji primaju mirovine i onih koji rade, ključan je broj doseljenika. Ako se ovakvi demografski trendovi nastave, broj stanovnika Italije smanjit će se u idućih pet godina za 300 tisuća.

Objavljeno

|

Kamo idu izbjeglice?
foto: Pixabay

Baš poput Hrvatske i Italiju muči problem s omjerom broja umirovljenika i radnika. Da bi financirala sve veći broj mirovina, valjalo bi zaposliti što više radnika migranata, no ta zemlja provodi snažnu antimigrantsku politiku, upozorio je Tito Boeri, šef talijanskog Nacionalnog instituta socijalne sigurnosti (INPS).

Do 2045. godine, nastave li se aktualni trendovi, broj umirovljenih će se izjednačiti s brojem radnika, tvrdi Boeri, inače i profesor ekonomije sa Sveučilišta Bocconi te protivnik politike sve kasnijeg umirovljenja.

„Da bi se održao održivi omjer onih koji primaju mirovine i onih koji rade, ključan je broj doseljenika. Ako se ovakvi demografski trendovi nastave, broj stanovnika Italije smanjit će se u idućih pet godina za 300 tisuća. A ako se prepolovi dotok migranata, u idućoj petoljetki smanjenje stanovništva će biti i veće“, kaže Boeri. Protumigranstki političari i aktivisti uvjeravaju Talijane da već sada migranti čine 26% stanovništva, situacija je daleko od toga. Prema informacijama koje je iznio Boeri, ima ih tek 9 posto.

Ovaj talijanski nacionalni mirovinski fond ima 22,6 milijuna osiguranika, a isplaćuje 18.1 milijuna mirovina, 2,6 milijuna invalidnina i 4,8 milijuna socijalnih naknada.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.