Prati nas

Vijesti

SSSH, NHS i HURS protiv reforme, no podržavaju transformaciju drugog stupa

Ipak, smatraju da, s obzirom na izneseni podatak da će samo tri posto radnika s najvišim plaćama imati koristi od drugog stupa, treba ozbiljno razmotriti smisao njegova daljnjeg opstanka.

Objavljeno

|

Ilustracija, prosvjed #hrvatskamozebolje (foto: MojeVrijeme.hr)

Protiv prijedloga mirovinske reforme sutra (četvrtak, 12. srpnja) će prosvjedovati Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Hrvatska udruga radničkih sindikata. Prosvjed počinje na zagrebačkom Markovu trgu u 8:15. Sudionici akcije će dijeliti letke i tekst otvorenog pisma članovima Vlade RH, zastupnicima u Hrvatskom saboru i građanima.

Sindikati od vladujućih traže odustajanje od ubrzanja podizanja uvjeta za mirovinu na 67 godina i, umjesto toga,   vraćanje starosnog uvjeta za mirovinu na 65 godina. Traže i zadržavanje trenutnih uvjeta za ostvarivanje starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika (60 godina starosti i 41 godina staža).

Zahtijevaju i zadržavanje postojećih uvjeta za prijevremeno umirovljenje te podržavaju pravo na izbor povoljnije opcije između prvog i drugog stupa. Ipak, smatraju da, s obzirom na izneseni podatak da će samo tri posto radnika s najvišim plaćama imati koristi od drugog stupa, treba ozbiljno razmotriti smisao njegova daljnjeg opstanka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.