Prati nas

Mozaik

Mislite li i vi potajno da je vaš sin mogao naći bolju ženu?

Svi znate one situacije u kojima majka snahi priča kako je teško rodila i odgojila sina kojega sada, eto, daje drugoj ženi. A ona se je cijelog života mučila da ga digne na noge! Malo koja svekrva će reći da sinu ne želi dobar i stabilan brak, no mnogima je teško pojmiti da u tom braku nema mjesta za njegovu majku.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zašto se snahe i svekrve mrze?
foto: BigStock

Bezbroj je članaka napisano na temu zašto snahe ne vole svekrve, no manje onih koji govore o negativnim emocijama svekrva prema snahama. Neispunjena očekivanja i nepodudarnost karaktera čest su razlog za lošu obiteljsku dinamiku koja se može reflektirati na (nedužnog) supruga, koji se nalazi između dvije vatre, a u cijeloj situaciji mogu patiti i unuci.

Ovo su neki od najčešćih razloga koje svekrve navode kao razlog za neslaganje sa snahom.


Očekivala sam bolje, a dobila sam nju! Mogao je moj sin bolje!

Ono što je dobro sinu, često puta nije dobro njegovoj majci. Majke su sklone kritiziranju svega; od sinovog odjevnog stila preko njegovih prijatelja do žene za koju se je vezao. Kod snahe joj možda neće odgovarati njeno obrazovanje, vjera, nacija, izravna komunikacija ili obitelj iz koje dolazi. Mlade generacije su manje opterećene takvim stvarima, no starijima one itekako puno znače. Ako znate o čemu govorimo, možda je vrijeme da uhvatite korak s vremenom.

Snaha je stalno pred ogledalom. Od ranog jutra se šminka i uređuje!

Još jednom, riječ je o generacijskom poimanju ljepote. Ne treba zanemariti ni strah da će „preuređena“ snaha privlačiti poglede drugih muškaraca, pogotovo ako svekrva misli da je snaha ljepša od njenog sina. Mnoge će u takvoj situaciji pomisliti da se je snaha udala samo zbog novca. Rijetke će to reći naglas. Kako god okrenete, s ovakvim razmišljanjem potcjenjujete sina.

Moj sin zbog snahe više nema vremena za rođenu majku!

Svi znate one situacije u kojima majka snahi priča kako je teško rodila i odgojila sina kojega sada, eto, daje drugoj ženi. A ona se je cijelog života mučila da ga digne na noge! Malo koja svekrva će reći da sinu ne želi dobar i stabilan brak, no mnogima je teško pojmiti da u tom braku nema mjesta za njegovu majku. Doduše, ovo je situacija i u kojoj bi se snaha trebala podsjetiti da će i ona jednoga dana možda biti svekrva. Zato ne bi bilo zgorega da svojoj svekrvi priskrbi poštovanje i pažnju kakvu i sebi jednoga dana želi.

.

Show

Tjedan sjećanja na Olivera Dragojevića možete pratiti i na internetu

Prošle su već dvije godine otkako nas je napustio legendarni Oliver Dragojević, a u njegovoj se Veloj Luci ove godine održava manifestacija “Trag u beskraju” u sklopu koje će biti održani brojni koncerti i izložbe posvećene velikom glazbeniku.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Od čega je umro Oliver?

Prošle su dvije godine otkako nas je napustio legendarni Oliver Dragojević, omiljeni pjevač jedinstvena glasa čija je sugestivnost u interpretaciji bila tolika da se za njega govorilo kako je u stanju otpjevati tekst telefonskog imenika a da to svejedno zvuči dobro.

Ovih dana svi su pohrlili u Vela Luku na otoku Korčuli, gdje je Oliver živio i u koju se uvijek rado vraćao, odbijajući tijekom ljetnih mjeseci sve nastupe samo kako bi mogao uživati na svojem Jadranu. Velika manifestacija koja se održava u sjećanje na Olivera Dragojevića otvorena je u ponedjeljak izložbom naziva “Oliver u Luci/Luka u Oliveru”, a vrhunac će biti u srijedu navečer na velikom koncertu naslovljenim “Trag u beskraju”.


Nastupit će Nina Badrić, Petar Grašo, Petar Dragojević i Oliverovi Dupini, uz mnoge druge glazbenike, gudački orkestar, dirigenta Alana Bjelinskog, a sve pod vodstvom producenta Ante Gele. Prije koncerta bit će organizirana i promocija knjige Zlatka Galla posvećena Dragojeviću.

U četvrtak se održava koncert “Evo mene među moje” na kojem će mlade snage hrvatske glazbene scene pjevati pjesme od kojih je Oliver svojim izvedbama napravio evergreene hrvatske glazbe. Na tom koncertu nastupit će Mia Dimšić, Vinko Ćemeraš, Albina Grčić, Marko Kutlić, Matija Cvek, Uršula Najev, Dino Jelusić, Iva Ajduković, Antonela Đinđić, Jure Brkljača, Sabrina Hebiri, Petra Oreč, Dino Perić, Alen Đuras, Josip Palameta i Petra Roško. U ponoć će biti i projekcija snimke Oliverova nastupa iz pariške Olympije.

Tjedan sjećanja na Olivera u Veloj Luci završava u petak, 31. srpnja, uz večer jazza i koncertom Ines Tričković i benda.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, Vela Luka je omogućila je i druge načine praćenja koncerata. Koncerti “Trag u beskraju” i “Evo mene među moje” prenosit će se uživo na Max TV-u, Youtube kanalu i Facebook stranici HT-a te na Narodnom radiju.

Hrvatska radiotelevizija na drugu godišnjicu smrti Olivera Dragojevića, u srijedu, 29. srpnja, s početkom u 20.05 na Prvom programu, premijerno prikazuje dokumentarni film “A Porina dobiva – Oliver Dragojević” scenarista i redatelja Tonija Volarića.

Pogledajte kako je koncert sjećanja na Olivera izgledao prošle godine:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP