Prati nas

Vijesti

Alarm: Pavić o problemima budućih umirovljenika

Mirovinski sustav suočava se s još jednim velikim problemom, a to je status 300.000 građana rođenih nakon 1962. koji su zarađivali minimalnu plaću ili do 75 posto prosječne plaće i koji bi i s dodatkom od 27 posto imali manje od najniže mirovine.

Objavljeno

|

Tko je Marko Pavić?
Marko Pavić (foto: mojevrijeme.hr)

U velikom intervjuu Globusu ministar mirovinskog sustava Marko Pavić otvoreno je progovorio o problemima mirovinskog sustava koje žurno treba riješiti. Iz teksta izdvajamo neke naglaske.

Bez reforme će novi umirovljenici imati bitno manju mirovinu

Prošle godine je dvadesetak umirovljenika koji su otišli u mirovinu po “dvostupnom sustavu” završilo s manjim mirovinama. “Procjenjujemo da će takvih slučajeva do 2020. biti više od 3000, a većinom je riječ o ženama s mirovinama manjim od sadašnjih umirovljenika. Svake sljedeće godine taj broj će rasti. Svjesni smo problema s kojima ćemo se suočiti već sljedeće godine, kada će veliki broj umirovljenika imati, u prosjeku, 600 kuna manju mirovinu od sadašnjih umirovljenika”, kaže Pavić.

Plaćeni doprinosi ne pokrivaju trošak mirovina

“Nama danas godišnje manjka 17 milijardi kuna za mirovine, što je dovoljno za pet Peljeških mostova”, ilustrira ministar. “A taj minus svake će godine biti veći. S druge strane, hrvatski umirovljenici imaju u prosjeku 30 godina radnog staža, što je osam godina manje nego umirovljenici u Njemačkoj, s kojom se volimo uspoređivati. Sve to utječe na održivost sustava.”

Mizerna plaća – još mizernija mirovina

Mirovinski sustav suočava se s još jednim velikim problemom, a to je status 300.000 građana rođenih nakon 1962. koji su zarađivali minimalnu plaću ili do 75 posto prosječne plaće i koji bi i s dodatkom od 27 posto imali manje od najniže mirovine.

“Upravo iz tog razloga želimo i na njih proširiti pravo koje imaju generacije od 1952. do 1961., a to je pravo izbora hoće li mirovinu primati iz prvog i drugog stupa ili će na dan kada odlaze u mirovinu sredstva iz drugog stupa prenijeti u prvi uz dodatak od 27 posto – kaže Pavić. Najvažnije je da se izjednače prava svih umirovljenika, rekao je Pavić, jer sada je sustav nepravedan prema nekim generacijama. – To želimo ispraviti i dati pravo izbora (kako žele primati svoju mirovinu) generacijama budućih umirovljenika, rođenih nakon 1962. godine”, ističe ministar za Globus.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.