Prati nas

Zdravlje

Alkohol ubije 3 milijuna ljudi godišnje, Hrvati piju zbog društva i zabave

Više od tri četvrtine tih smrti je među muškarcima, navodi UN-ova zdravstvena organizacija. Unatoč dokazima o zdravstvenim rizicima koje nosi, predviđa se da će globalna konzumacija alkohola rasti u sljedećih 10 godina.

Objavljeno

|

Koliko piju Hrvati?
foto: Pixabay

Više od 3 milijuna ljudi umrlo je 2016. zbog prekomjerne konzumacije alkohola, što znači da je svaka 20. smrt širom svijeta povezana s prekomjernim pijenjem, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Više od tri četvrtine tih smrti je među muškarcima, navodi UN-ova zdravstvena organizacija. Unatoč dokazima o zdravstvenim rizicima koje nosi, predviđa se da će globalna konzumacija alkohola rasti u sljedećih 10 godina.


U svojem “Globalnom izvješću o alkoholu i zdravlju 2018”, WHO navodi da globalno, prema procjenama, 237 milijuna muškaraca i 46 milijuna žena imaju problema s pićem ili su alkoholičari. Najveća rasprostranjenost je u Europi i SAD-u, a zlouporaba alkohola češća je u bogatijim zemljama.

A što je s Hrvatskom?

Prema nacionalnom istraživanju koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo i objavio rezultate u lipnju 2017. godine:

78.1 %

ispitanika pilo je alkoholna pića u posljednjih 12 mjeseci, 85,3 %  muškaraca i 71,0 % žena.

21,9 %

u posljednjih 12 mjeseci nije pilo alkohol od čega 13,9 % nisu pili alkohol u životu, a 8,0 % su pili u životu, ali ne i u posljednjih 12 mjeseci.

66,2 %

u posljednjih 12 mjeseci pilo je pivo, 79,1 % muškaraca i 53,4 % žena

58,2 %

u posljednjih 12 mjeseci pilo je vino, 65,2 % muškaraca i 51,3 % žena

45,4 %

u posljednjih 12 mjeseci pilo je  žestoka alkoholna pića, 54,9 % muškaraca i 36,2 % žena

11,1 %

u posljednjih 12 mjeseci pilo je alkoholna pića na ekscesivan način (pijenje 60 g čistog alkohola za muškarce ili 40 g čistog alkohola za žene u jednoj prigodi u posljednjih 12 mjeseci) barem jednom mjesečno, 16,7 % muškaraca i 5,5 % žena

Od ukupnog volumena čistog alkohola je u RH u posljednjih 12 mjeseci 56,3 %  popijeno kroz pivo, 34,1 % kroz vino, a 9,6 % kroz žestoka alkoholna pića.

Gdje piju Hrvati?

Alkoholnih pića u posljednjih 12 mjeseci pilo je jednom tjedno i češće  u vlastitom domu 29,7 %; s prijateljima, kolegama i poznanicima 29,5 %; uz jelo 25,9 %; s članovima obitelji 25,1% ispitanika. Manje od jednom tjedno alkoholnih pića u posljednjih 12 mjeseci pilo je u domu neke druge osobe 68,7 %; s prijateljima, kolegama i poznanicima 60,4 %; s članovima obitelji 54,9 %; u vlastitom domu 50,2 % ispitanika.

Zašto piju hrvatski građani?

Kao motive pijenja u posljednjih 12 mjeseci (odgovori uvijek i gotovo uvijek) 38,3 % navodi zato što pijenje čini zabave i proslave boljima, 26,4 % zato što je zabavno, 25,2 % zato što im se sviđa taj osjećaj, 17,7 % zato što je dio zdrave prehrane, 14,4 % zato što je zdravo.

.

Zdravlje

Stalno ste umorni? Ovih osam prehrambenih navika mogu vas iscrpiti

Ako ste staslno umorni i nikako se ne možete naspavati, možda je kriva vaša prehrana. Naime, prevelik ili premali unos određenih namirnica može iscrpiti tijelo pa provjerite ne čini li vas umornima ono što jedete.

Objavljeno

|

Ako se stalno osjećate umorno, možda je problem u vašim navikama konzumiranja jela i pića. U nastavku donosimo savjete s portala Sixty an Me o prilagodbama u prehrani kojima možete smanjiti osjećaj umora.

Pijete previše kave

Kava i čaj su generalno dobri za zdravlje. Smanjuju rizik za dobivanje nekih vrsta karcinoma, bogati su antioksidansima, i naravno, razbuđuju. Ipak, prevelik unos kofeina tijekom duljeg vremenskog perioda rezultirati će pojačanim osjećajem umora.


Zašto se to događa? Kofein blokira receptore u mozgu za adenozin, molekulu koja izaziva osjećaj umora. Tijekom vremena vaše tijelo reagira tako što proizvodi više receptora za adenozin, što u konačnici dovodi do jačeg i dugotrajnijeg umora. Ograničite potrošnju kave na jednu do dvije šalice dnevno, isključivo kroz jutro, i ne pretjerujte sa šećerom.

Nedostaje vam željeza

Ako ne unosite dovoljno željeza postoji povišen rizik za anemiju. Rani znakovi deficita željeza uključuju stalni umor, otežano disanje, vrtoglavicu, neobjašnjivo debljanje i osjećaj tjeskobe.

Smanjite rizike konzumirajnjem namirnica bogatima željezom, poput junetine, kamenica, leće ili blitve. Ako ne jedete meso, kombinirajte izvore željeza s namirnicama bogatima vitaminom C radi poboljšanja apsorpcije.

Jedete rafinirane ugljikohidrate

Rafinirani ugljikohidrati uključuju tjesteninu, bijelu rižu i bijeli kruh. Iako su dobivene od cjelovitog zrnja, rafinirane žitarice procesuiranjem su izgubile sve bjelančevine, vlakna i nutrijente, ostavljajući samo jednostavne šećere koji tijelu daju brz nalet energije, nakon čega ubrzo slijedi pad energije, umor i želja za novom porcijom rafiniranih ugljikohidrata.

Umjesto rafiniranih, trebate unositi cjelovito zrnje koje će opskrbiti vaše tijelo bjelančevinama, vlaknima, željezom i vitaminom B od kojih ćete dobiti dugotrajnu energiju. Sjajan izbor žitarica uključuje kvinoju, ječam, smeđu rižu i punozrnati kruh.

Uživate u slasticama

Slično kao i rafinirani ugljikohidrati, slastice naglo podižu razinu šećera u krvi, ali uglavnom ne sadrže nutrijente koji bi održali tu enegiju. Rezultat je nagli pad energije i raspoloženja. Umjesto slatkiša probajte pojesti voćku.

Prirodni šećeri ne uzrokuju naglu promjenu koncentracije šećera u krvi, osim toga sadrže vlakna i antioksidanse koji doprinose osjećaju sitosti i dugotrajne energije. Na ovaj način se smanjuje i rizik za dijabetes tipa 2 koji također rezultira kroničnim umorom.

Ne unosite dostatnu količinu magnezija

Deficit magnezija dosta je raširena pojava. Magnezij je zadužen za razgrađivanje glukoze u tijelu radi dobivanja energije. Studije su pokazale da pojedinci s deficitom magnezija troše više energije i trebaju više kisika za obavljanje istih zadataka od osoba s normalnim razinama magnezija. Odlični izvori ovog važnog minerala su banane, bademi, špinat, blitva i sjemenke bundeve.

Dehidrirani ste

Svakako vodite računa o tome da pijete dovoljno vode, pogotovo ako vježbate. Svaka tjelesna funkcija ovisi o hidrataciji, uključujući i metabolizam. Kad ne pijete dovoljno vode, osjećate se umorno i letargično.

Nizak melatonin

Hrana koju jedemo utječe na sposobnost tijela za proizvodnju melatonina, jednog od glavnih hormona zaduženih za uspavljivanje. Niska zaliha melatonina rezultira poteškoćama sa spavanjem, skraćivanjem dubokog sna i povišenim rizikom od nesanice.

Prirodna proizvodnja melatonina opada u srednjoj životnoj dobi, a loš san dovodi do umora. Potrebno je na vrijeme u prehranu uvrstiti namirnice koje potiču proizvodnju melatonina, poput soka od višnje, mliječnih proizvoda i bjelančevina. Možete pomiješati sok od višnje s proteinima sirutke kako bi zaspali brže i spavali dulje.

Treba vam više bjelančevina

Bjelančevine su najzasitnije od svih makronutrijenata i najdulje se probavljaju, što znači da pružaju tijelu stabilan dotok energije i pomažu nam da se dulje osjećamo siti. Zbog prirodnog procesa sarkopenije koji počinje oko tridesete godine i pojačava se iza četrdesete, naši mišići ulaze u prirodni proces degeneracije.

Zbog toga možemo osjećati slabost i umor kao rezultat tog procesa. Neka stoga bjelančevine budu baza svih vaših obroka.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP