Prati nas

Mozaik

Crvene trokolice: Malta uvodi besplatan prijevoz za starije

Na Malti su došli na zanimljivu ideju kako pomoći starijim osobama koje moraju nešto obaviti u gradu. Naime, pokrenuli su projekt besplatnog prijevoza za starije koji moraju skoknuti do trgovine, liječnika, na poštu ili u crkvu. Prijevoz je besplatan svima koji posjeduju iskaznicu za starije.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Prijevoz za starije
foto: Anthony Agius Decelis/Facebook

Obični odlazak do trgovine po namirnice, do apoteke po lijekove, do crkve ili na poštu, mnogim starijim osobama predstavlja velik problem. Za to postoji mnogo razloga: mnogi se stariji teže kreću, mnogi ne voze, ne snalaze se u javnom gradskom prijevozu, nemaju nikoga svoga tko bi im pomogao, a pogotovo nemaju novca za taksi. Rješenje za ovaj problem moglo bi biti u pilot projektu kojeg je predstavila Malta. Naime, u nekim općinama te sredozemne države pokrenut je program besplatnog prijevoza osoba starije dobi koje imaju neke obaveze izvan kuće, piše portal Times of Malta.

Prvi koji će moći isprobati novu uslugu, nazvanu Silver T, su mještani gradova Żurrieq, Gżira i Mosta, rekao je član malteškog parlamenta i povjerenik za pitanja starijih osoba, Anthony Agius Decelis. Uslugu će obavljati dom za starije i nemoćne St Vincent de Paul, a korisnici koji se njome mogu služiti svi su oni koji posjeduju tzv. “iskaznicu za starije” ili “Karta Anzjana”. Prije nego projekt krene u svoju provedbu, sve starije osobe u navedenim mjestima primit će obavijest o novoj usluzi te detalje o tome kako mogu naručiti prijevoz. Besplatan prijevoz obavljat će se u posebnim crvenim trokolicama, a moći će se koristiti za odlazak do liječnika, u banku, gradsko vijeće, trgovinu ili crkvu.


Gepostet von Anthony Agius Decelis am Montag, 24. September 2018

.

Mozaik

Počinje najveći filmski festival na svijetu

U sklopu festivala kojeg zajednički organiziraju Tribeca Enterprises i YouTube, bit će prikazano više od stotinu filmova po izboru selektora dvadeset i jednog vodećeg filmskog festivala iz više od 35 zemalja, uz prateći program razgovora, VR sadržaja i glazbenih nastupa.

Silvija Novak

Objavljeno

|

29. svibnja počinje najveći filmski festival na svijetu. No i taj će veliki kulturni događaj biti održan na internetu. Bez obzira na to što je ograničen samo na digitalnu sferu, festival “We Are One” doista će biti događaj bez presedana.

Naime, u sklopu festivala kojeg zajednički organiziraju Tribeca Enterprises i YouTube, bit će prikazano više od stotinu filmova po izboru selektora dvadeset i jednog vodećeg filmskog festivala iz više od 35 zemalja, uz prateći program razgovora, VR sadržaja i glazbenih nastupa.


Festival će trajati deset dana, a u središtu pažnje bit će oni filmovi koji donose promjene i povezuju globalnu publiku. “We Are One” filmski festival u potpunosti će se održati na YouTube kanalu u razdoblju od 29. svibnja do 7. lipnja.

Preko 35 zemalja predstavit će se s ukupno 23 narativna i osam dokumentarnih dugometražnih filmova, 57 narativnih i 15 dokumentarnih kratkih filmova, 15 arhivskih i četiri ekskluzivno festivalska razgovora, te pet programskih sadržaja iz domena virtualne realnosti, piše portal Arteist.

Detaljan program festivala možete pogledati na mrežnoj stranici festivala www.weareoneglobalfestival.com.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP