Prati nas

Vijesti

Hoćete li zbog usklađivanja mirovina ostati bez dopunskog zdravstvenog?

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izvijestio je jučer da će u ponedjeljak početi isplata mirovina uvećanih za 2,7 posto. Isplata će, uz povećanje za kolovoz, uključiti i razliku za srpanj nastalu povećanjem aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja za 2,7 posto.

Objavljeno

|

Marko Pavić kao Grigorij Potemkin (foto: Sandro Bura)

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je da će o problemu nastalom oko usklađivanja mirovina i praga za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje razgovarati s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem. Naime, zbog prosječnog porasta od 63 kune neke će mirovine preći propisanu granicu i ti će umirovljenici, prema važećim propisima, morati plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje.

“Nije u mom resoru dopunsko zdravstveno osiguranje, tek sam danas za to saznao. Sjest ćemo s resornim ministrima, razgovarati i naći rješenje”, kazao je Pavić.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izvijestio je jučer da će u ponedjeljak početi isplata mirovina uvećanih za 2,7 posto. Isplata će, uz povećanje za kolovoz, uključiti i razliku za srpanj nastalu povećanjem aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja za 2,7 posto.

Tko ima pravo na “besplatno” dopunsko osiguranje?

1. Osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma, odnosno tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi

2. Osigurane osobe darivatelji dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja

3. Osigurane osobe dobrovoljni davatelji krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene)

4. Osigurane osobe redoviti učenici i studenti stariji od 18 godina

5. Osigurane osobe čiji ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 45,59%proračunske osnovice, a što u ovom momentu iznosi 1.516,32 kn (prihodovni cenzus), a za osiguranike – samce, ako im prihodovni cenzus u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 58,31% proračunske osnovice tj. 1.939.39 kn

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.