Prati nas

Vijesti

Hrvatska je ispod europskog prosjeka po trošku mirovina

Za mirovine se godišnje izdvaja 39 milijardi kuna, od toga 22 milijarde dođu iz doprinosa, a 17 milijardi prođe kroz proračun. To je u proračun došlo iz PDV-a, iz plaća, poreza na dobit…

Objavljeno

|

foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr

“Hrvatska sada 10,5 posto ukupnog bruto proizvoda troši na mirovine, a europski prosjek je 11 posto što znači da smo ispod europskog prosjeka”, izjavio je u programu N1 televizije analitičar Željko Ivanković, bivši urednik magazina Banka.

“Za mirovine se godišnje izdvaja 39 milijardi kuna, od toga 22 milijarde dođu iz doprinosa, a 17 milijardi prođe kroz proračun. To je u proračun došlo iz PDV-a, iz plaća, poreza na dobit… Tih 17 milijardi je došlo s druge strane i to je dodatni način financiranja mirovina”, kazao je Ivanković te dodao da se udio mirovina u domaćem bruto proizvodu smanjuje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.