Prati nas

Show

Ima li modna revija mrtve Arethe Franklin smisla?

Javnost je obaviještena da je u utorak bila odjevena u crveno odijelo i cipele Christian Louboutin, također crvene boje. U srijedu su je presvukli u svjetloplavu haljinu sa srebrnim cipelama, dok je u četvrtak štovatelje dočekala u ružičasto-zlatnoj haljini brenda St. John, a na stopalima su joj bile louboutinke iste boje.

Objavljeno

|

Aretha Franklin haljine
screenshot: Youtube

Sinoć je pokopana jedna od najvećih pjevačica današnjice, ikona soula i ljudskopravaškog pokreta Aretha Franklin. Rođena u Memphisu, mjesto vječnog počinka našla je u Detroitu, gradu koji je bio epicentar njene karijere, ali i karijere brojnih crnih izvođača koje je izbacila glazbena etiketa Motown.

Aretha se borila protiv američke rasne segregacije i vremenom je postala sveamerička vrijednost. Nacija ju je zaista poštovala. Vjerojatno nije ni sanjala će joj posljednju počast odavati bivši predsjednici; Clinton osobno i Obama dirljivim pismom punim poštovanja. Uostalom, prvi crni predsjednik bio je njena osobna pobjeda, ali i pobjeda cijele crnačke zajednice u Sjedinjenim Državama, o kojoj je na počecima karijere mogla samo sanjati.


Djeca Arethe Franklin

Aretha Franklin (foto: pete Souza/Wikimedia)

Franklinova je, posve opravdano, davno prestala biti skromni curetak, a gotovo oduvijek je znala što želi. Zahvaljujući tomu, uspjela je odbijati nastupe pred rasno odvojenom publikom i jasno zatražiti poštovanje – R.E.S.P.E.C.T. Na javnim događanjima pojavljivala se u raskošnim šljaštećim haljinama, skupim perikama i krznima. Iza sebe je ostavila bogatstvo i za očekivati je bilo da njen pogreb neće biti riješen kiča i pozlate, koji su dio folklora zajednice i ne umanjuju njenu glazbenu i ljudsku veličinu.

Revija za kraj

Njeno tijelo, prije finalne ceremonije, bilo je izloženo u Muzeju afroameričke povijesti Charles H. Wright. Iako je onima koji su joj odavali posljednju počast bilo zabranjeno fotografirati truplo, pa čak i mobitelima, javnost je obaviještena da je u utorak bila odjevena u crveno odijelo i skupocjene cipele Christian Louboutin, također crvene boje. U srijedu su je presvukli u svjetloplavu haljinu sa srebrnim cipelama, dok je u četvrtak štovatelje dočekala u ružičasto-zlatnoj haljini brenda St. John, a na stopalima su joj bile „louboutinke“ iste boje.

Finalni pogrebni „show“ uživo je moglo pratiti tek tisuću ljudi, no sve su vodeće medijske kuće u svijetu pokrivale šestosatni spektakl nakon kojega je kraljica soula otišla u vječnost u zlatnoj haljini položena u zlatni lijes.

Pogrebi su, još ćemo jednom zaključiti, predstave za žive. Mrtvima ne koriste, ni ne škode. Mrtva Aretha Franklin odjevnim je kombinacijama osvojila modne stupce. „Preodijevanje je bila sasvim normalna stvar, baš onako kako bi i sama kraljica učinila“, kazala je voditeljica pogrebne parade Linda Swanson. Zaista?

.

Show

Fotografijom u snahinom krilu Kirk Douglas proslavio je 103. rođendan

Oscara kao glumac nikad nije dobio, iako je bio nominiran čak tri puta. Tek sa 80 godina dobio je počasnog Oscara za doprinos filmskoj umjetnosti kao moralna snaga. Ženio se dva puta, ima četvero djece.

Objavljeno

|

Autor

„Ovaj frajer u mom krilu ima 103 godine! Sretan ti rođendan, tatice! Volim te svim srcem“, napisala je glumica Catherine Zeta-Jones na Instagramu uz fotografiju sa svojim svekrom, legendom američkog filma, Kirkom Douglasom.

Proslavivši 103. rođendan 9. prosinca, Douglas je možda postao i najstariji glumac na svijetu. Pravo ime mu je Išur Danielovič Demsky. Na filmu je nastupao čak 57 godina. Iako je potjecao iz siromašne obitelji, završio je fakultet, a bio je aktivan u hrvačkom timu. Da bi lakše završio studij, razmišljao je koji posao raditi, a gluma mu se učinila najboljom.


Oscara kao glumac nikad nije dobio, iako je bio nominiran čak tri puta. Tek sa 80 godina dobio je počasnog Oscara za doprinos filmskoj umjetnosti kao moralna snaga. Ženio se dva puta, ima četvero djece. Godine 1996. doživio je moždani udar, koji je opisao u svojoj knjizi “Udar sreće”. Napisao je 10 knjiga autobiografskih zapisa. Taj udar je opisao kao “najgori pakao koji čovjek može proživiti”.

Lani je, povodom 102. rođendana, kazao: “Imao sam predivan život i imam fantastičnu obitelj. Zahvalan sam na svemu što mi je život pružio.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP