Prati nas

Show

Ima li modna revija mrtve Arethe Franklin smisla?

Javnost je obaviještena da je u utorak bila odjevena u crveno odijelo i cipele Christian Louboutin, također crvene boje. U srijedu su je presvukli u svjetloplavu haljinu sa srebrnim cipelama, dok je u četvrtak štovatelje dočekala u ružičasto-zlatnoj haljini brenda St. John, a na stopalima su joj bile louboutinke iste boje.

Objavljeno

|

Aretha Franklin haljine
screenshot: Youtube

Sinoć je pokopana jedna od najvećih pjevačica današnjice, ikona soula i ljudskopravaškog pokreta Aretha Franklin. Rođena u Memphisu, mjesto vječnog počinka našla je u Detroitu, gradu koji je bio epicentar njene karijere, ali i karijere brojnih crnih izvođača koje je izbacila glazbena etiketa Motown.

Aretha se borila protiv američke rasne segregacije i vremenom je postala sveamerička vrijednost. Nacija ju je zaista poštovala. Vjerojatno nije ni sanjala će joj posljednju počast odavati bivši predsjednici; Clinton osobno i Obama dirljivim pismom punim poštovanja. Uostalom, prvi crni predsjednik bio je njena osobna pobjeda, ali i pobjeda cijele crnačke zajednice u Sjedinjenim Državama, o kojoj je na počecima karijere mogla samo sanjati.

Djeca Arethe Franklin

Aretha Franklin (foto: pete Souza/Wikimedia)

Franklinova je, posve opravdano, davno prestala biti skromni curetak, a gotovo oduvijek je znala što želi. Zahvaljujući tomu, uspjela je odbijati nastupe pred rasno odvojenom publikom i jasno zatražiti poštovanje – R.E.S.P.E.C.T. Na javnim događanjima pojavljivala se u raskošnim šljaštećim haljinama, skupim perikama i krznima. Iza sebe je ostavila bogatstvo i za očekivati je bilo da njen pogreb neće biti riješen kiča i pozlate, koji su dio folklora zajednice i ne umanjuju njenu glazbenu i ljudsku veličinu.

Revija za kraj

Njeno tijelo, prije finalne ceremonije, bilo je izloženo u Muzeju afroameričke povijesti Charles H. Wright. Iako je onima koji su joj odavali posljednju počast bilo zabranjeno fotografirati truplo, pa čak i mobitelima, javnost je obaviještena da je u utorak bila odjevena u crveno odijelo i skupocjene cipele Christian Louboutin, također crvene boje. U srijedu su je presvukli u svjetloplavu haljinu sa srebrnim cipelama, dok je u četvrtak štovatelje dočekala u ružičasto-zlatnoj haljini brenda St. John, a na stopalima su joj bile „louboutinke“ iste boje.

Finalni pogrebni „show“ uživo je moglo pratiti tek tisuću ljudi, no sve su vodeće medijske kuće u svijetu pokrivale šestosatni spektakl nakon kojega je kraljica soula otišla u vječnost u zlatnoj haljini položena u zlatni lijes.

Pogrebi su, još ćemo jednom zaključiti, predstave za žive. Mrtvima ne koriste, ni ne škode. Mrtva Aretha Franklin odjevnim je kombinacijama osvojila modne stupce. „Preodijevanje je bila sasvim normalna stvar, baš onako kako bi i sama kraljica učinila“, kazala je voditeljica pogrebne parade Linda Swanson. Zaista?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.