Prati nas

Aktivno starenje

Kako biti siguran vozač i u starijoj dobi

Nema nikakve potrebe ostaviti se vožnje kad se zađe u neke godine. No svakako treba obratiti više pozornosti kako bi vožnja i kasnije u životu bila ugodna i sigurna. U tome vam mogu pomoći najnovija tehnološka dostignuća, ali i zdrav razum.

Objavljeno

|

Stariji vozači, baka za volanom, djed za volanom
ilustracija (foto: BigStock)

Nije potrebno da baš svaki stariji vozač objesi ključeve auta o klin. Naime, postoji mnogo načina kako vožnju učiniti sigurnom čak i ako je vozač zakoračio u izvjesne godine. Od raznih tehnoloških pomagala, pa do savjeta i strategija – mnogo se može učiniti da vaša ili vožnja vašeg roditelja bude sigurna.

Prema nekim istraživanjima, u SAD-u čak 42 milijuna osoba starijih od 65 godina ima vozačku dozvolu. To predstavlja skoro 20 posto od ukupnog broja vozača, a taj broj rapidno raste. Prema američkoj agenciji za sigurnost u prometu, stariji su vozači sve češće uključeni u fatalne prometne nesreće, no to nema veze s njihovom vozačkom vještinom već sa zdravstvenim stanjem starijih vozača. Dobra je vijest da stariji vozači s godinama prilagođavaju svoj stil vožnje pa, primjerice, voze puno sporije nego su prije vozili ili odustaju od vožnje po lošem vremenu ili po noći. Puno će pomoći i najnovija tehnološka dostignuća od kojih su neka već uključena i u standardnu opremu automobila.

Proizvodi za sigurniju vožnju starijih vozača

–  Posebni adapteri za pojas koji omogućava lakše korištenje

– Ručne kontrole za gas i kočenje

– Ručke koje olakšavaju ulazak i izlazak iz automobila

– Navigacijski sustavi prilagođeni starijima

– Posebna ogledala koja šire područje perifernog vida

– Pomična sjedala koja olakšavaju ulazak i izlazak iz vozila

– Zvučna upozorenja za vozače sa slabijim sluhom

– Dodaci za naočale koji pomažu vozačima sa slabijim vidom

– Senzori za tlak u gumama

– Senzori proklizavanja

– Kamere za kokpit vozila

– Posebni jastuci za sjedala za osobe s bolnim leđima

– Produžeci za pedale

Savjeti za sigurniju vožnju starijih vozača

Iako visokotehnološki alati mogu pomoći, kad je u piranju sigurnost, nema zamjene za zdrav razum. Klinika Mayo zato je izdala popis od sedam stvari koje starije osobe i oni koji o njima brinu mogu učiniti a da vožnja bude sigurna i ugodna čak i u starijoj dobi.

1. Ostanite psihički aktivni

2. Idite na redovite kontrole vida i sluha

3. Vodite brigu o kroničnim stanjima, posebno o onima koja utječu na sposobnost vožnje

4. Svatite i poštujte vlastita ograničenja

5. Vozite samo onda kad su ceste – i sam vozač – u dobrom stanju

6. Ostavite mobitel i usredotočite se na cestu

7. Obnovite svoju vještinu vožnje ponovnim tečajem ili s nekim drugim vozačem

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.