Prati nas

Mozaik

Mame o baka-servisu: od ‘najbolja stvar’ do ‘kvare nam djecu’

Dijete rađam sebi, a ne bakama da ga odgajaju i čuvaju. Lude su mame i svekrve koje na takvo iskorištavanje pristaju. Te žene su u godinama. Trebaju i žele svoj mir, a ne da im na vrat natovarim svog kreštavca. Mali će ići u vrtić, a moja mama nek’ odmara i hekla, sadi cvijeće po dvorištu.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Bake koje čuvaju unuke, popularni baka-servis, spasonosno je rješenje za mnoge obitelji. Kako smo ranije pisali, u današnje vrijeme kad uglavnom oba roditelja rade, brigu o djeci u vrijeme kad su roditelji na poslu, preuzimaju vrtići, dadilje ili bake i djedovi.

Potonja varijanta je jeftinija, često puta i dostupnija, ali zahtjeva i održavanje kvalitetne obiteljske dinamike te međusobno poštovanje. Što majke misle o baka-servisu, provjerili smo u hrvatskim “raspravljaonicama” iz kojih smo odabrali najzanimljivije komentare.

Djecu imam zbog sebe, a ne zbog toga da ih dajem baki i svekrvi na odgoj! Moj sin od pet godina je možda deset puta ostao spavati kod dede i bake. I to sad kad je dovoljno veliki da sam izrazi želju za ostankom.
Mali ima osam mjeseci i baka-servis nam je svakodnevno po nekoliko sati na raspolaganju i mogu reći da je to jedna od najboljih stvari kaj postoji na svijetu. A baka je jedva dočekala unuka. Već je mislila da to iskustvo nikada neće doživjeti.
Bake mogu pružiti ljubav, ali tete odgajateljice su ipak obrazovane za taj dio posla. A smatram da i bake moraju imati svoj život.
Bake i dide kada požele mogu unuka vidjeti na sat-dva, ali to i nije baš prečesto. Jedva sam čekala da postanem mama i ne želim propustiti ni minute u njegovom životu. Uostalom, napravili smo ga svjesno i zato jer smo ga željeli. Bake se čak i bune da ga ne vide dovoljno, ali, iskreno, boli me đon!
Moja mama je rekla da ne dolazi u obzir da njeno dijete, njena ljubimica, njeno sunce i mjesec ide u jaslice ili vrtić prije treće godine. I tako ju čuva i obožava svaki dan dopodne.
Dijete rađam sebi, a ne bakama da ga odgajaju i čuvaju. Lude su mame i svekrve koje na takvo iskorištavanje pristaju. Te žene su u godinama. Trebaju i žele svoj mir, a ne da im na vrat natovarim svog kreštavca. Mali će ići u vrtić, a moja mama nek’ odmara i hekla, sadi cvijeće po dvorištu.
Svaka čast bakama koje nam uskaču, ali bila bih mirnija da mi je mala u jaslicama. Bake se dobro brinu za njih. Dapače, i previše. Tu onda nastaju problemi, jer od zdravog i pametnog djeteta naprave invalida.
Moja buduća svekrva je već naručila da ja ostanem trudna za dvije godine tako da ona može čuvati bebu kad ode u penziju.
Vrtić postoji s razlogom. Znam da ima situacija gdje ljudi jednostavno nisu u mogućnosti dati dijete u vrtić i snalaze se. Znam slučaj kad majka preda dijete svekrvi i onda toj istoj svekrvi kvoca. Recimo, to mi je jako ružno.
Definitivno sam za vrtić. Netko je gore napisao da se bake brinu toliko da od djeteta naprave invalida. To je istina, jer mi smo malu učili da sama jede, obuva se, skida. Dok je bila s bakom, baka je to sve radila umjesto nje. Sad, nakon devet mjeseci vrtića, vidimo na djetetu veliki napredak. Više nije povučena, puno više priča, zna se igrati, svašta je naučila.
Mislim da se djeca ipak ranije socijaliziraju i bolje provode u vrtiću, nego kad su sa bakom po cijele dane.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.