Prati nas

Mozaik

Narcis je u njima: 5 znakova koji otkrivaju poremećene bake

Vrlo lako se vrijeđaju i svaku nesuglasicu proglasit će razlogom za dramu nakon koje taj dio obitelji za nju više ne postoji. Oni su mrtvi za mene, reći će stavljaju sebe ispred unučetove dobrobiti. Izbacit će unuke iz života i za to optužiti njihove roditelje.

Objavljeno

|

Baka stalno prigovara
foto: BigStock

U bajkama su bake uvijek dobra i topla stvorenja, najčešće mudra i s neiscrpnom zalihom strpljenja. I same bake vole romantizirani tu svoju ulogu pomoćne odgajateljice koja je s vremenom promijenila sadržaj i smisao.

No nisu sve bake sjajne, pogotovo ako ih ocjenjuju roditelji djeteta. Prema spisateljici i blogerici Lani Adler s portala Wehavekids.com, najteže je izaći na kraj s onima koje pripadaju toj skupini narcisističkih baka; onih koje su obuzete vlastitim likom i osobom, samodopadnih i samoljubivih. Donosimo pet znakova po kojima se takve bake prepoznaju.1. Nema poštovanja

Voli da je poštuju, ali ne „zarezuje“ druge. A kako ne može poštovati druge, ne može zadržati svoje mišljenje za sebe ili uvažiti tuđe. Sistematično je kritična, pogotovo kada govori roditeljskim metodama koje se primjenjuju na njenim unucima. Uvijek zna bolje.

Unuci što su stariji, to bolje prepoznaju o kakvoj je baki riječ. S jedne strane, od takve bake mogu naučiti da je u redu ponižavati druge. S druge strane, svjesniji su kako baka negativno utječe na njihove roditelje, a to će ih u konačnici udaljiti od nje.

2. Potkopava roditeljski autoritet

Uvijek se bolje razumije u odgoj unučadi od njihovih roditelja. Napose, ona je svoju djecu odgojila. Vjeruje da je bila savršena majka. Ili pokušava popraviti vlastite greške na unucima. Kada čuva djecu, ne poštuje instrukcije roditelja. Govori im da su djeca mirnija i bolje raspoložena kada su kod nje.

Ako djeca ne smiju jesti slatkiše, ona će im ih dati kriomice pa ustvrditi da nije znala za zabranu. Rezultat su djeca koja misle da je sasvim u redu ne slušati roditelje.

3. Ima omiljene unuke

Jedno unuče je sjajno, napredno, pametno, perspektivno. A druga su tek scenografija. To se može ispoljiti na bezbroj načina, no ovakve bake najčešće uspoređuju unuke i pri tome donose nepoštene prosudbe.

Ovo je oblik emocionalnog zlostavljanja i može ozbiljno narušiti dječje samopouzdanje, pogotovo ako obitelj to tolerira.

4. Govori djeci neprimjerene stvari ili stvari koje ih mogu povrijediti

„Baka će biti tužna, ako sutra ne dođeš.“ Zvuči poznato? Još gore ako im govori stvari koje ih mogu povrijediti ili utjecati na njihov identitet. Ovakva baka, baš kao i djecu, unuke smatra vlastitim produžetkom i učinit će sve da ih prilagodi svojim željama i potrebama.

Ona ne želi djetetu nauditi svjesno, već misli kako mu pomaže. Za razliku od odraslih, djeca nisu svjesna ovakvih manipulacija i one im mogu ozbiljno naškoditi.

5. Dolazi i odlazi kako joj dođe

U posebnim okolnostima kao što su alkoholizam, teška bolest, kriminalno ponašanje, bake i djedovi mogu na neko vrijeme izaći iz djetetovog života. No čine to i narcisističke bake i to iz sasvim sebičnih pobuda.

Vrlo lako se vrijeđaju i svaku nesuglasicu proglasit će razlogom za dramu nakon koje taj dio obitelji „za nju više ne postoji“. Oni su mrtvi za mene, reći će stavljaju sebe ispred unučetove dobrobiti. Izbacit će unuke iz života i za to optužiti njihove roditelje.

Za dijete takvo postupanje može biti bolno i zbunjujuće, jer nije učinilo ništa pogrešno. A ipak ga je baka napustila. Možda i bolje, zaključit će neki.

 

 

.

Mozaik

Žene bolje rade u toplijim prostorima

Svi koji su ikad radili na radnom mjestu koje dijele i žene i muškarci znaju da se najveće bitke uvijek vode oko otvaranja prozora ili pojačavanja grijanja. Znanstvenici su si dali truda i ustanovili zašto je to tako…

Objavljeno

|

Znanstvenici su podigli ulog u vječnoj borbi spolova oko temperature u uredima i ostalim radnim prostorima. Naime, otkrili su da mozgovi žena rade bolje na višim temperaturama. S druge strane, muškarci rade bolje kad su temperature nešto niže, pokazala je studija objavljena u časopisu PLOS One.

Istraživanje provedeno u Njemačkoj, ispitalo je sposobnost 500 muškaraca i žena da obave niz zadataka na različitim temperaturama.Na višim temperaturama, žene bolje obavljaju zadatke koje uključuju matematiku i verbalno izražavanje, dok za muškarce vrijedi obrnuto. Za žene je poboljšanje u izvedbi kad je temperatura viša, značajno veće nego što se kod muškaraca na istoj temperaturi kvaliteta izvedbe smanji.

“Naša saznanja sugeriraju da bi radni prostori u kojima obitavaju i žene i muškarci možda povećali razinu produktivnosti ako bi termostat bio podešen na malo više”, stoji u studiji. Rezultati ove studije i nisu neka utjeha za žene koje na poslu moraju nositi dodatnu vestu, šal ili jaknu, no objašnjavaju zašto muškarci obučeni u odijelo i kravatu podese temperaturu na smrzavanje.

Nastavi čitati