Prati nas

Show

Partija je pokušala ušutkati babu Vangu

Partija je zabranila Vangino djelovanje. Njezinu kuću je nadzirala tajna služba. Za putovanja u granično područje u kojemu je živjela Vanga više nisu bile izdavane dozvole. Preko njezinog supruga je tajna služba pokušavala izvršiti pritisak na Vangu i natjerati je da prestane govoriti o svojim vizijama. Ali Vanga je bila nepokoljebljiva – kada bi netko došao k njoj, razgovarala bi s njim i rekla mu kakva ga budućnost čeka.

Objavljeno

|

Što je prorekla baba Vanga?
Baba Vanga (foto: Wikimedia)

“Daleko od metropola, na tromeđi Bugarske, Grčke i Makedonije, Baba Vanga je proricala budućnost ljudima koji su je pohodili iz čitavog svijeta. Među njima je bilo i bogatih i slavnih i moćnih. Pa i budućih predsjednika”, početak je to sjajne priče koju o “balkanskom Nostradamusu” donosi Deutsche Welle.

Bugarska prije predsjedničkih izbora 1997. Izvjesni Peter Stojanov, jedan ambiciozni bugarski političar odlazi u gradić Petrič na jugozapadu zemlje. U pratnji jednog snimateljskog tima namjerava tamo potražiti Vangeliju Pandevu Gušterovu, poznatiju pod imenom Baba Vanga. I ona mu kaže: “Postat ćeš predsjednik. Ali kakav predsjednik, to ćemo još vidjeti.” I doista Stojanov pobjeđuje na izborima 1997. te postaje drugi predsjednik u povijesti demokratske Bugarske. I drugo proročanstvo Babe Vange pokazalo se točnim – Stojanov nije ostao u sjećanju kao upečatljiv predsjednik.

“Proročica iz Petriča” je navodno od svoje mladosti imala vizije. 1911. je rođena u Strumici, današnjoj Makedoniji. S 13 godina je stradala u oluji i završila ranjena na jednoj livadi. Od posljedica toga je sa 16 godina izgubila vid. Tada je počela “vidjeti” na drugi način. Njezin svijet su postali vizije, snovi, metafore, nadnaravno.

Njezine vizije su bile obilježene kršćansko-pravoslavnim slikama i mistikom. 1940., na samom početku Drugog svjetskog rata, joj se, govorila je, ukazao jedan čelični konjanik kao vijesnik “strašnih stvari”. Nekoliko dana kasnije je u tadašnju Jugoslaviju upala njemačka vojska i ratni vihor je zahvatio Balkan. Najčešći Vangini gosti su bili bugarski vojnici u prolazu i seljaci iz okolice.

Jedan od tih vojnika, Dimiter Gušterov, ju je oženio i poveo sa sobom u 50 kilometara udaljeni Petrič u kojemu je ostala do kraja svog života. Sve češće je počela imati vizije koje je javno objavljivala. Glas o njoj se raširio, o njoj su počele pisati novine. Jedna od legendi koje je prate je i priča o bugarskom caru Borisu III. koji ju je navodno došao posjetiti 1941. Ona mu je prorekla smrt i car je stvarno potpuno iznenadno umro 1943. na povratku s jednog sastanka s Hitlerom.

Komunisti i praznovjerje

A onda su došla nova vremena. Na vlast su došli komunisti koji nisu priznavali iracionalnu kršćansku mistiku. Partija umjesto popova, socijalizam umjesto proročanstava – to je bila njihova deviza. Apstraktne vizije, proroci i nadnaravne sile – još pogotovo kršćanski inspirirani – nisu imali mjesta u “raju na zemlji” koji su željeli stvoriti komunisti.

Kako piše Deutsche Wellepartija je zabranila Vangino djelovanje. Njezinu kuću je nadzirala tajna služba. Za putovanja u granično područje u kojemu je živjela Vanga više nisu bile izdavane dozvole. Preko njezinog supruga je tajna služba pokušavala izvršiti pritisak na Vangu i natjerati je da prestane govoriti o svojim vizijama. Ali Vanga je bila nepokoljebljiva – kada bi netko došao k njoj, razgovarala bi s njim i rekla mu kakva ga budućnost čeka.

Vangina najveća obožavateljica

Tek 1960-ih godina je pritisak režima popustio. “Destaljinizacija” je učinila atmosferu u socijalističkim zemljama opuštenijom, a i umro je Vangin muž preko kojega je partija desetljećima vršila pritisak na poznatu vidovnjakinju. Umjesto toga je ona dobila jednu neočekivanu zaštitnicu iz najužeg kruga komunističke elite u zemlji – Ljudmilu Živkovu, kći šefa države i partije Todora Živkova. Ona je postala Vangin najveći fan.

1970-ih godina je Ljudmila Živkova postala jedna od najvažnijih kulturnih funkcionarki u zemlji i dala je da se u Sofiji osnuje Institut za sugestiologiju. Već je samo ime ove institucije dalo naslutiti da se radi o pseudoznanosti. Tamo su Vangina proročanstva “istraživana” i dokumentirana. Pod vodstvom slavnog sociologa Georgija Lozanova trebalo je biti analizirano koliko je Vanginih proročanstava bilo točno.

S obzirom na naklonost političke elite, nije bilo čudo da je Vanga u Sovjetskom Savezu postala neslužbena zvijezda. Zahvaljujući intenzivnim sovjetsko-bugarskim vezama, mnogi državni gosti iz SSSR-a su pohodili i Babu Vangu. Jedan njezin rođak se sjeća kako je 80-ih godina po cijeli dan primala ljude. “Menadžment” je preuzela država, naravno, uz “mali obol”. Dozvoljeni su i prvi dokumentarci o njezinim sesijama koji su danas najpouzdaniji izvori o ovoj proročici.

Je li se doista radilo o nadnaravnim moćima ili maštovitom šarlatanstvu? Kada je Mihail Gorbačov 1985. godine postao generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza, Vanga je predskazala propast sovjetskog carstva. Ali njega su vidjeli i neki politolozi koji nisu bili vidovnjaci. Oni koji su, kao Vanga, imali tako puno veza s komunističkom elitom, znali su sve što se događa, poznavali su sva pitanja, sve strahove i dvojbe i za njih slom komunizma nije bio iznenađenje.

No, s komunizom nije nestala i fascinacija Babom Vangom. U 90-ima nju je posjećivalo još više novinara, političara i svih onih koji su htjeli čuti što će im budućnost donijeti. I Dmitrij Medvedev, već skoro 10 godina čovjek broj dva u Rusiji, bio je kod vidovnjakinje u Bugarskoj. A ona mu je prorekla veliku političku karijeru. Koju je i ostvario.

Muzej za Babu Vangu

1989. je imala jednu drugu viziju: “Horor, horor. Američka braća će pasti u napadu čeličnih ptica. Nedužna krv će poteći.” Te riječi su kasnije protumačene kao predskazanje terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine.

Vanga je navodno “vidjela” i jednog crnoputog američkog predsjednika puno prije nego što je Barack Obama zasjeo u Bijelu kuću. Ali drugi građanski rat u SAD-u iz istog proročanstva nikada se nije dogodio.

Kada je Vangelija Pandeva Gušterova prije 22 godine umrla, postala je sama medijski događaj. Duboko utonula u kršćansku mistiku, financirala je gradnju pravoslavne crkve Sveta Petka Bugarska. Na vlastitu želju je njezina kuća u Petriču pretvorena u muzej. A njezin lik do danas fascinira mnoge – o njoj se snimaju filmovi, pišu knjige, piše po internetu. Nadnaravno je i danas još u modi. (Christopher Nehring, Deutsche Welle)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.