Prati nas

Vijesti

Poslodavci ipak nisu zadovoljni mirovinskom reformom

Poslodavci smatraju da produženje radnog vijeka do 67 godine života može – ali ne za sve. Tvrde da ljude treba motivirati da ostanu u svijetu rada, a ne penalizirati ako idu u mirovinu.

Objavljeno

|

foto: BigStock

“Žao mi je što su nezadovoljni prijedlogom, ali zadovoljan sam što su ga podržali poslodavci”, kazao je ministar mirovinskog sustava Marko Pavić novinarima nakon sastanka s predstavnicima poslodavaca i radničkih sindikata na kojem im je predstavio planiranu mirovinsku reformu.

Sindikati su najavili izlazak na ulice, nakon što im je ministar objasnio da nema prostora za pregovore. Hoće li se radničkim sindikatima u prosvjedu pridružiti Sindikat umirovljenika Hrvatske, ovisi o tome hoće li radnički sindikati promijeniti stav o otvaranju tržišta rada za sve umirovljenike koje, za sada, smatraju nelojalnom konkurencijom. Ipak, ni poslodavci nisu zadovoljni, a što smo mogli pomisliti nakon Pavićeva nastupa pred novinarima.Poslodavci smatraju da produženje radnog vijeka do 67 godine života može – ali ne za sve. Tvrde da ljude treba motivirati da ostanu u svijetu rada, a ne penalizirati ako idu u mirovinu. Jednako tako potrebno je sačuvati drugi mirovinski stup, smatraju. “Mi smo u elementarnoj nepogodi. Treba mijenjati okvir. Treba otvoriti tržište rada i omogućiti poslodavcima da se snađu sami za sebe. Poduzetništvo je limitirano djelovanjem Vlade i politike”, kaže Franjo Turek iz Hrvatske udruge poslodavaca.

.

Vijesti

Pakrac stimulira udomljavanje pasa dotacijom od 1.000 kuna

Grad Pakrac sa svakim udomiteljem sklapa ugovor, udomitelj mora poštovati Zakon o dobrobiti životinja, a službenici Grada uvijek imaju pravo nadzora.

Objavljeno

|

Autor

Od početka ožujka do polovine svibnja iz Skloništa za životinje na Bučju udomljeno je 9 pasa temeljom gradske odluke o naknadi za udomljavanje pasa kojom svaki udomitelj psa iz tog skloništa dobiva jednokratnu naknada u iznosu od tisuću kuna, piše Pakrac.hr.

Pored toga, četiri predmeta su u postupku, rekao je Darko Miletić, zaposlenik gradske uprave koji radi na provođenju programa. Da mjera daje rezultate ukazuje podatak da je u ta nepuna tri mjeseca već sada udomljavanje višestruko uvećano. Naime, prema iskustvima iz prethodnih godina u Hrvatskoj je godišnje iz skloništa na Bučju udomljeno je tek nekoliko pasa, a svi ostali u Njemačkoj.Kroz tih 13 postupaka novi dom je na području Pakraca pronašlo ili će ga uskoro dobiti sedmero pasa, dok su ostali udomljeni u Lipiku, Okučanima i Kaptolu. Miletić, koji je inače i pokretač ove mjere, ne misli da je povećan interes za udomljavanje pasa iz skloništa na Bučju isključivo odraz te materijalne stimulacije od tisuću kuna već da je ono prvenstveno posljedica veće posvećenosti tom problemu u medijima.

Grad Pakrac sa svakim udomiteljem sklapa ugovor, udomitelj mora poštovati Zakon o dobrobiti životinja, a službenici Grada uvijek imaju pravo nadzora. U skloništu na Bučju je trenutno u ponudi 49 pasa, a nekoliko ih je još u karanteni.

Nastavi čitati