Prati nas

Vijesti

Poslodavci ipak nisu zadovoljni mirovinskom reformom

Poslodavci smatraju da produženje radnog vijeka do 67 godine života može – ali ne za sve. Tvrde da ljude treba motivirati da ostanu u svijetu rada, a ne penalizirati ako idu u mirovinu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock

“Žao mi je što su nezadovoljni prijedlogom, ali zadovoljan sam što su ga podržali poslodavci”, kazao je ministar mirovinskog sustava Marko Pavić novinarima nakon sastanka s predstavnicima poslodavaca i radničkih sindikata na kojem im je predstavio planiranu mirovinsku reformu.

Sindikati su najavili izlazak na ulice, nakon što im je ministar objasnio da nema prostora za pregovore. Hoće li se radničkim sindikatima u prosvjedu pridružiti Sindikat umirovljenika Hrvatske, ovisi o tome hoće li radnički sindikati promijeniti stav o otvaranju tržišta rada za sve umirovljenike koje, za sada, smatraju nelojalnom konkurencijom. Ipak, ni poslodavci nisu zadovoljni, a što smo mogli pomisliti nakon Pavićeva nastupa pred novinarima.


Poslodavci smatraju da produženje radnog vijeka do 67 godine života može – ali ne za sve. Tvrde da ljude treba motivirati da ostanu u svijetu rada, a ne penalizirati ako idu u mirovinu. Jednako tako potrebno je sačuvati drugi mirovinski stup, smatraju. “Mi smo u elementarnoj nepogodi. Treba mijenjati okvir. Treba otvoriti tržište rada i omogućiti poslodavcima da se snađu sami za sebe. Poduzetništvo je limitirano djelovanjem Vlade i politike”, kaže Franjo Turek iz Hrvatske udruge poslodavaca.

.

Vijesti

Današnjim potpisivanjem s radom počinje novo Nacionalno vijeće za umirovljenike

Uz predsjednika Vlade bit će ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Premijer Andrej Plenković potpisat će danas Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom i predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović.

Sporazumom se osniva Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavno tijelo Vlade koje o pitanjima iz područja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba donosi zaključke i mišljenja Vladi, u duhu partnerstva i suradnje.


Uz predsjednika Vlade bit će ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP