Prati nas

Vijesti

Prijetnje prosvjedima: Pavić ipak želi pregovarati sa sindikatima

Vlada mijenja mirovinski zakon ne toliko zbog budućnosti hrvatskih umirovljenika, njihovog socijalnog statusa i njihovog boljeg života u budućnosti, nego prema obavezama prema Europskoj komisiji i europskom semestru i to je ono što nije dobro.

Objavljeno

|

Mladen Novosel, SSSH (foto: Sandro Bura)

Ministar mirovinskog sustava Marko Pavić još se jednom susreo s predstavnicima radničkih sindikata, a na temu mirovinske reforme. Podsjetimo, nakon što ih je na zadnjem sastanku informirao da je reforma gotova stvar bez prostora za pregovore, sindikati su zaprijetili prosvjedima.

„Mi smo se danas odazvali na razgovor, ministar nas je javno pozvao da želi razgovarati o tri teme, o kojima nije želio razgovarati prošli tjedan – o produženju radnog vijeka na 67 godina, o dodatnoj penalizaciji i o radnicima koji rano ulaze u svijet rada. O tome smo razgovarali danas, naravno da smo iznijeli stavove i razmišljanja“, rekao je Mladen Novosel, iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

„Vodili smo konstruktivan razgovor, zadovoljan sam. Cilj je osigurati održivost financijskog sustava, kao i da mirovine budu veće. Sindikalna strana iznijela je prijedlog koji mijenja koncept dosadašnjeg promišljanja mirovinskog sustava, no ne bih o detaljima, dogovorili smo se da ćemo se ponovno vidjeti. Želimo svim kategorijama umirovljenika olakšati i poboljšati sustav. Vlada je spremna izaći s kompromisnim prijedlogom, određeni vid kompromisa spremni smo učiniti. Cilj Vlade nije da ide u tu reformu na način da budemo oštri, već da nađemo način da naši mirovljenici imaju veće mirovine“, komentirao je ministar Pavić.

“Ono što je danas tijekom razgovora bio naš utisak, da u ovom trenutku ovo ministarstvo i ova Vlada mijenja mirovinski zakon ne toliko zbog budućnosti hrvatskih umirovljenika, njihovog socijalnog statusa i njihovog boljeg života u budućnosti, nego prema obavezama prema Europskoj komisiji i europskom semestru i to je ono što nije dobro”, misli Novosel.

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.