Prati nas

Mozaik

Primijenjena psihologija

Punice, uz ove trikove zet će vam jesti iz ruke

Umjesto da se svađate sa zetom, pokušajte mu se prišmajhlati uz ove male trikove. Rezultat će biti bolji obiteljski odnosi, a možda i shvatite da zet i nije tako loš kao što ste mislili.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako zavoljeti zeta?
foto: Pexels

Od previše kritiziranja nitko još nije profitirao pa ni nemojte trošiti energiju na tu rabotu, barem kada je vaš zet u pitanju. Vjerojatno mislite da za vašu kćer nitko nije dovoljno dobar, no tu ste gdje ste. Pokušajte iz date situacije dobiti ono najbolje.

Umjesto da se svađate sa zetom, pokušajte mu se prišmajhlati uz ove male trikove. Rezultat će biti bolji obiteljski odnosi, a možda i shvatite da zet i nije tako loš kao što ste mislili.


Je li dobra prema tebi, zete?

Postavite mu ponekad ovo pitanje. Na taj način ćete ga uvjeriti kako mislite da je upravo on najbolji izbor za vašu kćer, savjetuje Kathryn Cron, kolumnistica portala Famifi.

Sjajno si to napravio, zete!

Pogladite mu ego. Primijetite kako je uredi okućnicu, popravio automobil ili naučio djecu vozit bicikl. Uvijek budite na oprezu i pronađite nešto dobro što je napravio pa mu pokažite svoje odobravanje. Svatko uživa u priznanjima i pažnji za napravljena djela. Pazite da ne pretjerate, jer isprazna pohvala je – isprazna.

Ne odustaj, zete!

Podržite ga u nastojanjima da se popravi. Nemojte se koncentrirati na stvari koje još nije učinio. Umjesto toga cijenite njegov napor i pokažite mu da vjerujete da će doći do cilja.

Moja kći nikad nije izgledala sretnije, zete!

Odajte priznanje tamo gdje treba. Primijetite kako vaš zet pozitivno utječe na vašu kćer. Pohvalom ćete ga potaknuti da bude još bolji.

Možeš li mi pomoći, zete?

Traženje savjeta je najbolji kompliment koji možete dati. Neka vam pomogne u područjima u kojima je maher, ali pazite da mu ne postanete opterećenje. Povremeni poziv u pomoć pokazat će da cijenite njegovu snagu i poslati pozitivnu poruku.

Hvala ti što si tako dobar otac mojim unucima, zete!

Ne zaboravite da su vaši unuci ono što jesu zahvaljujući i vašem zetu. Kada ga pohvalite i priznate njegove odgojne metode, postat će još bolji otac nego što je sada.

Mogu li pripaziti djecu večeras, zete?

Ponudite se pripaziti djecu kako bi zet i vaša kći imali večer samo za sebe. To je situacija u kojoj svi dobivaju; vi druženje s unucima, a oni mogu provesti večer kako god požele. Ovakve sitnice često puta brak mogu učiniti lakšim i boljim.

.

Mozaik

Danas je Cvjetnica, ovo su narodni običaji vezani uz nju

Ove godine vjernici će Cvjetnicu proslaviti u svojim domovima, bez javnih okupljanja i svečanih procesija, a zbog epidemije koronavirusa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Cvjetnica, Cvjetna nedjelja, Palmenica, Uličnica ili Nedjelja muke Gospodnje) pučki je naziv za posljednju korizmenu nedjelju, uoči Uskrsa. Kršćanski običaj ophoda s grančicama, u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, primjenjivan od IV. st., u latinskoj crkvi uobičajen je od kraja prvog tisućljeća, piše Hrvatska enciklopedija.

U hrvatskom folkloru taj je dan obilježen uporabom raznovrsna proljetnog bilja: grančica drijenka, vrbe, lijeske, ljubica i bršljana (u kontinentalnoj Hrvatskoj) te maslinovih i palminih grana (u primorskoj Hrvatskoj). Bilju, blagoslovljenomu na Cvjetnicu u crkvi, pridavala se dvostruka moć: zaštitna (od groma, tuče, bolesti i sl.) i plodonosna (osiguravanje dobrog uroda i zdravlja).


Blagoslovljene su se grančice stavljale na polja, u štale i hambare, zaticale za svete slike u kući, odnosile na groblje ili su se, sasušene, palile kada se približavalo nevrijeme.

Nadalje, umivalo se u vodi u koju se stavljalo cvijeće ili mlado žito (dalmatinsko zaobalje, Lika; Hrvati u Bosanskoj Posavini i Bačkoj), s uvjerenjem da će koristiti zdravlju, sačuvati mladost i ljepotu lica, a ponegdje i marljivost.

U Posavini je proljetnim biljem mladež kitila bunare i dvorišta, dok su u središnjoj Dalmaciji momci cvijećem darivali djevojke. Osnova su tim postupcima pretkršćanski proljetni obredi vezani uz obnovu prirode. Prastaro vjerovanje u obnoviteljsku moć biljaka, koja se prenosi na ljude, preuzeto je zatim u kršćansko tumačenje proljetne obnove kao obnove čovjeka.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP