Prati nas

Mozaik

Trebaju li snahe u rađaonicu voditi i svekrve?

Osjećam veliku bol sada kada znam da sam protjerana iz rađaonice. Sin kaže da mogu čekati u hodniku i posjetiti snahu i unuku kada se malo srede i pripreme za posjete. To je tako nepošteno! Ja sam drugorazredna baka. Kako da im dokažem da su nepošteni i okrutni?

Objavljeno

|

Kada svekrva smije vidjeti bebu?
foto: rawpixel/Unsplash

Rađaonice više nisu mjesta samo za porodilje i medicinsko osoblje. Sve češće novorođenčad dočekuju i očevi pa čak i majčine prijateljice, ovisno kakvu podršku majka treba. Stoga ne čudi da se na porode, posebice kada je riječ o kućnim porodima, pozivaju bake, tete i ostala rodbina. Jedna takva baka javila se portalu Slate.com. No njen je problem što nije dobila pozivnicu za bolničku rađaonicu. Evo što je napisala Slateovoj kolumnistici:

„Draga Prudence, moj sin i njegova supruga očekuju prvo dijete koje će ujedno biti i naše prvo unuče. Mislila sam da imam sjajan odnos sa snahom, ali sada sam shrvana. Odlučila je da će samo njena majka i moj sin biti u rađaonici. Kaže da se ne bi osjećala ugodno da i ja budem kraj nje. Podsjetila sam ju da imam 40 godina iskustva kao medicinska sestra i da sam sve već vidjela. Pokušala sam razgovarati i sa sinom, ali čini se da ju on ne želi razljutiti. Razgovarala sam i s njenim roditeljima, ali su me grubo odbili. Osjećam veliku bol sada kada znam da sam protjerana iz rađaonice. Sin kaže da mogu čekati u hodniku i posjetiti snahu i unuku kada se malo srede i pripreme za posjete. Istovremeno će njena majka svjedočiti dolasku moga unuka na svijet. To je tako nepošteno! Ja sam drugorazredna baka. Kako da im dokažem da su nepošteni i okrutni?“

„Ne možete i ne trebate. Potpuno ste u krivu“, odgovorila joj je Prudence. „Nadam se da ćete, nakon prvotne indignacije, shvatiti se ponašate loše i da to trebate promijeni. Teško je priznati kada ste u krivu, no ništa nije bolje od shvaćanja da neke stari možete učiniti bolje.

Vaša snaha rađa, a to je poprilično težak, bolan i intiman proces. Ima potpuno pravo planirati koliko ljudi želi kraj sebe. Ona rađa. To je njen događaj. Ona je važna. Vi ćete vidjeti unuče istoga dana kada bude rođeno. Bit će te u unukovom životu do kraja vašeg života. Nitko vam ništa ne oduzima. Niste poniženi. Vaša snaha i sin povlače sasvim prihvatljivu granicu i morate se oko toga prestati raspravljati s njima. Iskreno, jasno mi je zašto vas ne žele u rađaonici. Umjesto da kmečite oko toga da ste umirovljena medicinska sestra i drugorazredna baka, sjednite u čekaonicu i čitajte knjigu dok se vaša snaha otvara”, stoji u pomalo grubom, ali otrežnjujućem odgovoru.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.