Prati nas

Mozaik

Trebaju li snahe u rađaonicu voditi i svekrve?

Osjećam veliku bol sada kada znam da sam protjerana iz rađaonice. Sin kaže da mogu čekati u hodniku i posjetiti snahu i unuku kada se malo srede i pripreme za posjete. To je tako nepošteno! Ja sam drugorazredna baka. Kako da im dokažem da su nepošteni i okrutni?

Objavljeno

|

Kada svekrva smije vidjeti bebu?
foto: rawpixel/Unsplash

Rađaonice više nisu mjesta samo za porodilje i medicinsko osoblje. Sve češće novorođenčad dočekuju i očevi pa čak i majčine prijateljice, ovisno kakvu podršku majka treba. Stoga ne čudi da se na porode, posebice kada je riječ o kućnim porodima, pozivaju bake, tete i ostala rodbina. Jedna takva baka javila se portalu Slate.com. No njen je problem što nije dobila pozivnicu za bolničku rađaonicu. Evo što je napisala Slateovoj kolumnistici:

„Draga Prudence, moj sin i njegova supruga očekuju prvo dijete koje će ujedno biti i naše prvo unuče. Mislila sam da imam sjajan odnos sa snahom, ali sada sam shrvana. Odlučila je da će samo njena majka i moj sin biti u rađaonici. Kaže da se ne bi osjećala ugodno da i ja budem kraj nje. Podsjetila sam ju da imam 40 godina iskustva kao medicinska sestra i da sam sve već vidjela. Pokušala sam razgovarati i sa sinom, ali čini se da ju on ne želi razljutiti. Razgovarala sam i s njenim roditeljima, ali su me grubo odbili. Osjećam veliku bol sada kada znam da sam protjerana iz rađaonice. Sin kaže da mogu čekati u hodniku i posjetiti snahu i unuku kada se malo srede i pripreme za posjete. Istovremeno će njena majka svjedočiti dolasku moga unuka na svijet. To je tako nepošteno! Ja sam drugorazredna baka. Kako da im dokažem da su nepošteni i okrutni?“„Ne možete i ne trebate. Potpuno ste u krivu“, odgovorila joj je Prudence. „Nadam se da ćete, nakon prvotne indignacije, shvatiti se ponašate loše i da to trebate promijeni. Teško je priznati kada ste u krivu, no ništa nije bolje od shvaćanja da neke stari možete učiniti bolje.

Vaša snaha rađa, a to je poprilično težak, bolan i intiman proces. Ima potpuno pravo planirati koliko ljudi želi kraj sebe. Ona rađa. To je njen događaj. Ona je važna. Vi ćete vidjeti unuče istoga dana kada bude rođeno. Bit će te u unukovom životu do kraja vašeg života. Nitko vam ništa ne oduzima. Niste poniženi. Vaša snaha i sin povlače sasvim prihvatljivu granicu i morate se oko toga prestati raspravljati s njima. Iskreno, jasno mi je zašto vas ne žele u rađaonici. Umjesto da kmečite oko toga da ste umirovljena medicinska sestra i drugorazredna baka, sjednite u čekaonicu i čitajte knjigu dok se vaša snaha otvara”, stoji u pomalo grubom, ali otrežnjujućem odgovoru.

.

Mozaik

Do kad žene smiju živjeti?

Umjetnica je, zamislite, poručila ženama da i nakon šezdesete imaju pravo na seksualnost, umjesto da život svedu na štrikanje, ugađanje obitelji i čekanje smrti. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Objavljeno

|

Imam više od pedeset godina pa sam vas htjela pitati – do kad smijem živjeti? Ono, dobro se osjećam, zdrava sam, situirana, pa sam vas htjela zamoliti da me ostavite na životu još malo. Ako vam to neće smetati, naravno. Jer ako će vam smetati, onda ništa. Što se može.

Naime, žene iznad pedeset iz nekog razloga ne smiju sve ono što su smjele s, recimo, 35 ili 49. Pa zato pitam: Smijem li još malo živjeti? Čini vam se neobično ovo moje pitanje? Da pojasnim…Na netom završenom Eurosongu je nastupila Madonna kojoj je već – pazite sad da od šoka ne padnete u nesvijest! – 60 godina! Društvenim mrežama su se prolili komentari tipa “Ajde bakice, odi doma, pusti mlađima da pjevaju!”, “Što ti s toliko godina imaš tu još raditi?”, “Madonna je jadna pukla i umjesto da uživa u penziji ona pjeva i nastupa!”

Madonna je baba…

Madonnu ste nazvali bakom? Zbilja? Zatvorite sad oči i zamislite svoju baku? Liči li na Madonnu? Nisam ni mislila.

Kao što svi znamo, Madonna je najveća od najvećih, pop kraljica i sve druge (i SVI drugi) da se još jednom rode, neće joj biti ni do koljena. Svih granica koje je Madonna za nas probila nismo niti svjesni. Njoj odavno više ne treba ni slave ni novca, nego pjeva i nastupa… pa zato što to voli, pretpostavljam.

… ali Jagger se super drži!

Kad je nedavno objavljen video Micka Jaggera kako vježba za nastup samo par tjedana nakon operacije srca, nije bilo baš puno onih koji su se pitali zašto ovaj još uvijek nastupa jer – hej, to je Mick Jagger i svi mu se dive koliko je još energije u njemu.

A Madonna? E ona bi morala doma štrikati jer nije primjereno da žena od 60 godina pjeva i nastupa. No imamo mi i svoju Madonnu.

A tek Vlasta!

Naša konceptualna umjetnica Vlasta Delimar koja je, baš kao i Madonna, svojim stavovima o životu i seksu oduvijek skandalizirala javnost, i ovaj put je učinila nešto posve “nezamislivo, suludo i bolesno”. Ona je, zamislite, iznijela tezu da i žene iznad 60 godina i dalje smiju imati seksualni život i doživljavati orgazam. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Jer svi znamo da žene nakon neke godine trebaju postati biljke, doma štrikati, peći kolače i čekati smrt. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne smiju niti pomišljati na seks.

Jer seks je, kao što nas društvo konstantno podsjeća, rezervirano samo za mlade, lijepe i zdrave ljude. A kad pređeš neku godinu, možda pedesetu ili šezdesetu, seksualni nagon ti se naglo gasi, spolni organ ti kirurški odstrane, a kad ti netko spomene “obrađivanje vrta” jedino na što ti smiješ pomisliti su krizanteme.

Ne, stvarno – do kad žena smije imati seksualne odnose? O kome ovisi odgovor na ovo pitanje? Možda o mišljenju svih drugih osim te žene same i njezinog ljubavnika?

Zato sam postavila ono pitanje na početku: do kad smijem živjeti? Do kad smijem pjevati, plesati, oblačiti se kako želim, zaljubiti se, osjećati se poželjno?

Svakako mi javite do kad smijem živjeti, a kad taj rok prođe, ja ću odmah prestati sa svim aktivnostima u kojima uživam i posvetiti se samo onima primjerenima za jednu stariju ženu.

Ma ne pada mi na pamet, naravno. Ja ću, baš svima uprkos, biti kao Madonna i Vlasta! A budite i vi!

Nastavi čitati