Prati nas

Mozaik

Trebaju li snahe u rađaonicu voditi i svekrve?

Osjećam veliku bol sada kada znam da sam protjerana iz rađaonice. Sin kaže da mogu čekati u hodniku i posjetiti snahu i unuku kada se malo srede i pripreme za posjete. To je tako nepošteno! Ja sam drugorazredna baka. Kako da im dokažem da su nepošteni i okrutni?

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kada svekrva smije vidjeti bebu?
foto: rawpixel/Unsplash

Rađaonice više nisu mjesta samo za porodilje i medicinsko osoblje. Sve češće novorođenčad dočekuju i očevi pa čak i majčine prijateljice, ovisno kakvu podršku majka treba. Stoga ne čudi da se na porode, posebice kada je riječ o kućnim porodima, pozivaju bake, tete i ostala rodbina. Jedna takva baka javila se portalu Slate.com. No njen je problem što nije dobila pozivnicu za bolničku rađaonicu. Evo što je napisala Slateovoj kolumnistici:

„Draga Prudence, moj sin i njegova supruga očekuju prvo dijete koje će ujedno biti i naše prvo unuče. Mislila sam da imam sjajan odnos sa snahom, ali sada sam shrvana. Odlučila je da će samo njena majka i moj sin biti u rađaonici. Kaže da se ne bi osjećala ugodno da i ja budem kraj nje. Podsjetila sam ju da imam 40 godina iskustva kao medicinska sestra i da sam sve već vidjela. Pokušala sam razgovarati i sa sinom, ali čini se da ju on ne želi razljutiti. Razgovarala sam i s njenim roditeljima, ali su me grubo odbili. Osjećam veliku bol sada kada znam da sam protjerana iz rađaonice. Sin kaže da mogu čekati u hodniku i posjetiti snahu i unuku kada se malo srede i pripreme za posjete. Istovremeno će njena majka svjedočiti dolasku moga unuka na svijet. To je tako nepošteno! Ja sam drugorazredna baka. Kako da im dokažem da su nepošteni i okrutni?“


„Ne možete i ne trebate. Potpuno ste u krivu“, odgovorila joj je Prudence. „Nadam se da ćete, nakon prvotne indignacije, shvatiti se ponašate loše i da to trebate promijeni. Teško je priznati kada ste u krivu, no ništa nije bolje od shvaćanja da neke stari možete učiniti bolje.

Vaša snaha rađa, a to je poprilično težak, bolan i intiman proces. Ima potpuno pravo planirati koliko ljudi želi kraj sebe. Ona rađa. To je njen događaj. Ona je važna. Vi ćete vidjeti unuče istoga dana kada bude rođeno. Bit će te u unukovom životu do kraja vašeg života. Nitko vam ništa ne oduzima. Niste poniženi. Vaša snaha i sin povlače sasvim prihvatljivu granicu i morate se oko toga prestati raspravljati s njima. Iskreno, jasno mi je zašto vas ne žele u rađaonici. Umjesto da kmečite oko toga da ste umirovljena medicinska sestra i drugorazredna baka, sjednite u čekaonicu i čitajte knjigu dok se vaša snaha otvara”, stoji u pomalo grubom, ali otrežnjujućem odgovoru.

.

Show

Jimmy Stanić je u studiju i ponovno snima, pridružila mu se i Barbara

Istinska legenda hrvatske glazbe, Jimmy Stanić (91), ponovno je u studiju gdje s Orkestrom Josipa Cvitanovića snima novi album. Na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Legendarni Jimmy Stanić ponovno je u studiju, što je vijest koja će sigurno razveseliti njegove brojne obožavatelje. Stanić (91) u studiju Croatia Recordsa snima novi album zajedno s Orkestrom Josipa Cvitanovića, a na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Život ove istinske ikone hrvatske glazbe sve je samo ne dosadan i uobičajen. Iako je s vremenom postao gotovo zaštitni znak Zagreba, rodom je iz Dubrovnika, što je možda manje poznato. Živi u Utrinama, iako je zapravo s Trešnjevke. Onu legendarnu bubu više ne vozi, iako ga je vjerno služila čak 30 godina.


Jimmy Stanić se oženio tek u 61. godini, a do 55. živio je kao pravi dečko – s mamom. Susret sa svojom suprugom Barbarom Trohar ovako je opisao: “Ugledao sam je s leđa, a potom pohitao da je vidim i s prednje strane”. Nije se, kaže, ranije ženio jer je čekao pravu i – dočekao je. 

No kao i u svakom braku, i u njihovom ima trzavica, ali sve se to brzo riješi. ”Naljutim se, ali ne mogu reći da se to na meni vidi. Naljute me neke stvari, ali onda ja to s Barbarom rešim”, kazao je Stanić.

Iako mu se bogata karijera proteže na više desetljeća i obilježena je brojnim hitovima poput “Prolazi sve…”, “Kobila Suzy”, “Prsluk pucam”, “Pokloni svoj mi foto”, “Dimnjačar” i mnogim drugima, od glazbe se, priznaje, nije obogatio.

”Ne, nažalost. Ja volim pevati. Nisam nikad nikom rekel – morate mi tolko platiti, inače ne bum peval. Rekel sam: ‘kolko možete tolko mi platite, jebi ga’. U Bosni mi je jedna gatara gatala pa mi veli: ‘dečko, ti ne buš nikad imal gomilu love, al – uvek bu ti kapalo…’ I, tak je do danas”, rekao je svojedobno za Jutarnji.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP