Prati nas

Mozaik

Trebaju li snahe u rađaonicu voditi i svekrve?

Osjećam veliku bol sada kada znam da sam protjerana iz rađaonice. Sin kaže da mogu čekati u hodniku i posjetiti snahu i unuku kada se malo srede i pripreme za posjete. To je tako nepošteno! Ja sam drugorazredna baka. Kako da im dokažem da su nepošteni i okrutni?

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kada svekrva smije vidjeti bebu?
foto: rawpixel/Unsplash

Rađaonice više nisu mjesta samo za porodilje i medicinsko osoblje. Sve češće novorođenčad dočekuju i očevi pa čak i majčine prijateljice, ovisno kakvu podršku majka treba. Stoga ne čudi da se na porode, posebice kada je riječ o kućnim porodima, pozivaju bake, tete i ostala rodbina. Jedna takva baka javila se portalu Slate.com. No njen je problem što nije dobila pozivnicu za bolničku rađaonicu. Evo što je napisala Slateovoj kolumnistici:

„Draga Prudence, moj sin i njegova supruga očekuju prvo dijete koje će ujedno biti i naše prvo unuče. Mislila sam da imam sjajan odnos sa snahom, ali sada sam shrvana. Odlučila je da će samo njena majka i moj sin biti u rađaonici. Kaže da se ne bi osjećala ugodno da i ja budem kraj nje. Podsjetila sam ju da imam 40 godina iskustva kao medicinska sestra i da sam sve već vidjela. Pokušala sam razgovarati i sa sinom, ali čini se da ju on ne želi razljutiti. Razgovarala sam i s njenim roditeljima, ali su me grubo odbili. Osjećam veliku bol sada kada znam da sam protjerana iz rađaonice. Sin kaže da mogu čekati u hodniku i posjetiti snahu i unuku kada se malo srede i pripreme za posjete. Istovremeno će njena majka svjedočiti dolasku moga unuka na svijet. To je tako nepošteno! Ja sam drugorazredna baka. Kako da im dokažem da su nepošteni i okrutni?“


„Ne možete i ne trebate. Potpuno ste u krivu“, odgovorila joj je Prudence. „Nadam se da ćete, nakon prvotne indignacije, shvatiti se ponašate loše i da to trebate promijeni. Teško je priznati kada ste u krivu, no ništa nije bolje od shvaćanja da neke stari možete učiniti bolje.

Vaša snaha rađa, a to je poprilično težak, bolan i intiman proces. Ima potpuno pravo planirati koliko ljudi želi kraj sebe. Ona rađa. To je njen događaj. Ona je važna. Vi ćete vidjeti unuče istoga dana kada bude rođeno. Bit će te u unukovom životu do kraja vašeg života. Nitko vam ništa ne oduzima. Niste poniženi. Vaša snaha i sin povlače sasvim prihvatljivu granicu i morate se oko toga prestati raspravljati s njima. Iskreno, jasno mi je zašto vas ne žele u rađaonici. Umjesto da kmečite oko toga da ste umirovljena medicinska sestra i drugorazredna baka, sjednite u čekaonicu i čitajte knjigu dok se vaša snaha otvara”, stoji u pomalo grubom, ali otrežnjujućem odgovoru.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP