Prati nas

Vijesti

Za cijenu od 1.300 eura, radnica HZMO-a protuzakonito dizala mirovine

Nakon uspostavljene veze onih koji su htjeli platiti povećanje mirovine i prvookrivljene,  prvookrivljena je, koristeći se korisničkim imenima podređenih djelatnika u bazi podataka HZMO-a, mijenjala evidentirane podatke o visini iznosa plaće budućih korisnika mirovine.

Objavljeno

|

Kako dobiti veću penziju?
foto: Pixabay

Uskok je pokrenuo istragu protiv 17 osoba, među kojima je i šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Sumnjiči ju se da je za cijenu od 1.300 do 2.000 eura povećavala mirovine. Radila je to od 19. listopada 2013. do 31. svibnja 2017. priskrbivši nepripadajuće povećanje mirovina većem broju zainteresiranih osoba.

U ovoj je raboti sudjelovala i posrednica koja je drugookrivljena. Nakon uspostavljene veze onih koji su htjeli platiti povećanje mirovine i prvookrivljene,  prvookrivljena je, koristeći se korisničkim imenima podređenih djelatnika u bazi podataka HZMO-a, mijenjala evidentirane podatke o visini iznosa plaće budućih korisnika mirovine.

Novac od okrivljenika preuzimala je drugookrivljena koja je zadržavala 10 posto, a ostatak predavala prvookrivljenoj. Tako je zaposlenica HZMO-a na štetu proračuna omogućila “nepripadno uvećanje iznosa mirovina” za 14 osoba, a sebi je pribavila “nepripadnu imovinsku korist od najmanje 20.000 eura”, tvrdi tužiteljstvo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.