Jedan aspirin dnevno
foto: Pixabay

Zaboravite na jedan aspirin dnevno, ako ste zdravi

Autor: • 19. 09. 2018. • Kolaž, Zdravlje323 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Ako ste stariji i dobrog zdravlja, zaboravite na jedan aspirin dnevno. Veliko istraživanje provedeno u Sjedinjenim državama i Australiji provedeno na 19.114 zdravih osoba starijih od 70 godina koje prethodno nisu imale problema sa srcem pokazalo je da uzimanje aspirina ne koristi zdravim ljudima te dobi, a povećava rizik potencijalno fatalnog unutarnjeg krvarenja.

Inače, liječnici propisuju aspirin nakon srčanog odnosno moždanog udara budući da razrjeđuje krv i smanjuje šanse za novi udar. Zdravi ljudi posegnuli su za aspirinom preventivno, dok se istražuje ima li aspirin kakvu preventivnu vrijednost kod karcinoma. Većina istraživanja o djelovanju aspirina provodi se na ljudima srednje dobi, a sve je više dokaza da se opasnosti uzimanja aspirina povećavaju kako starimo, napominje BBC.Profesor Peter Rothwell sa sveučilišta u Oxfordu, vodeći stručnjak za aspirin, naglašava da rezultati navode na jasan zaključak. “Ako imate više od 70 godina, zdravi ste i niste prethodno imali problema sa srcem, uzimanje aspirina zapravo vam neće donijeti neku veliku korist”, kazao je profesor Rothwell. “Stoga nije preporučljivo da se sami liječite aspirinom, ako nemate konkretnu medicinsku indikaciju”, zaključuje.

Rezultati se ne odnose na ljude koji piju aspirin zbog srčanog ili moždanog udara – oni bi i dalje trebali slijediti savjete liječnika, prenosi BBC. Tko god dulje vrijeme pije aspirin, ne bi trebao odjednom prestati jer i to može prouzročiti probleme.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.