Prati nas

Kuhinja

Zimski sočni kuglof od jabuka i cimeta

Jabuka, to narodno voće, kao malo koje drugo zadužilo je ljudski rod. Njezina izdašnost i trajnost, nekada su bile jamac opskrbe vitaminima kroz duge zimske mjesece. Kombinirana s cimetom, jabuka postaje poslastica koja nas vraća u djetinjstvo, toplu bakinu kuhinju i neke još duže zime uz savijaču ili pitu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Sočni kuglof s jabukama i cimetom (foto: SlatkiSvijet.com)

Jabuka, to narodno voće, kao malo koje drugo zadužilo je ljudski rod. Njezina izdašnost i trajnost, nekada su bile jamac opskrbe vitaminima kroz duge zimske mjesece. Kombinirana s cimetom, jabuka postaje poslastica koja nas vraća u djetinjstvo, toplu bakinu kuhinju i neke još duže zime uz savijaču ili pitu. Slastičarski portal Slatki Svijet objavio je jedan takav recept za kuglof od jabuka i cimeta s karamel peljevom.

Sastojci

4 jabuke srednje veličine
1 žlica limunovog soka
4 žlice smeđeg šećera
pola žličice cimeta
3 jaja
250 g šećera
2 vanilin šećera
250 ml ulja
380 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žličice cimeta
prstohvat soli
prstohvat muškatnog oraščića
50 g grožđica
80 g lješnjaka
1 žlica ruma

Priprema

Jabuke ogulite, narežite na kockice i pomiješajte s limunovim sokom, smeđim šećerom i cimetom. U nedostatku smeđeg šećera možete koristiti i običan, bijeli šećer. Ostavite jabuke neka malo odstoje, a za to vrijeme pripremite tijesto. Jaja pjenasto mikserom izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje. Zatim dodajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić. Smjesu lagano izmiješajte kuhačom ili mikserom na najmanjoj brzini, tek toliko da se sastojci sjedine i da uklonite grudice. Smjesa će biti malo gušća, ali takva treba biti. Jabukama uklonite višak tekućine i umiješajte ih u smjesu. Grožđice, lješnjak i rum grubo sameljite u blenderu pa ih ubacite u smjesu. Ako imate vremena lješnjake prije pripreme kuglofa tostirajte i ohladite. Imat će bolju aromu.


Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Kuglof pecite otprilike 50-60 minuta na 180 °C. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ostavite ga da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i ostavite neka se ohladi do kraja na sobnoj temperaturi. Ako volite, pripremite i karamel preljev kojeg će te poslužiti s kuglofom.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP