Prati nas

Kuhinja

Zimski sočni kuglof od jabuka i cimeta

Jabuka, to narodno voće, kao malo koje drugo zadužilo je ljudski rod. Njezina izdašnost i trajnost, nekada su bile jamac opskrbe vitaminima kroz duge zimske mjesece. Kombinirana s cimetom, jabuka postaje poslastica koja nas vraća u djetinjstvo, toplu bakinu kuhinju i neke još duže zime uz savijaču ili pitu.

Objavljeno

|

Sočni kuglof s jabukama i cimetom (foto: SlatkiSvijet.com)

Jabuka, to narodno voće, kao malo koje drugo zadužilo je ljudski rod. Njezina izdašnost i trajnost, nekada su bile jamac opskrbe vitaminima kroz duge zimske mjesece. Kombinirana s cimetom, jabuka postaje poslastica koja nas vraća u djetinjstvo, toplu bakinu kuhinju i neke još duže zime uz savijaču ili pitu. Slastičarski portal Slatki Svijet objavio je jedan takav recept za kuglof od jabuka i cimeta s karamel peljevom.

Sastojci

4 jabuke srednje veličine
1 žlica limunovog soka
4 žlice smeđeg šećera
pola žličice cimeta
3 jaja
250 g šećera
2 vanilin šećera
250 ml ulja
380 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žličice cimeta
prstohvat soli
prstohvat muškatnog oraščića
50 g grožđica
80 g lješnjaka
1 žlica ruma

Priprema

Jabuke ogulite, narežite na kockice i pomiješajte s limunovim sokom, smeđim šećerom i cimetom. U nedostatku smeđeg šećera možete koristiti i običan, bijeli šećer. Ostavite jabuke neka malo odstoje, a za to vrijeme pripremite tijesto. Jaja pjenasto mikserom izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje. Zatim dodajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić. Smjesu lagano izmiješajte kuhačom ili mikserom na najmanjoj brzini, tek toliko da se sastojci sjedine i da uklonite grudice. Smjesa će biti malo gušća, ali takva treba biti. Jabukama uklonite višak tekućine i umiješajte ih u smjesu. Grožđice, lješnjak i rum grubo sameljite u blenderu pa ih ubacite u smjesu. Ako imate vremena lješnjake prije pripreme kuglofa tostirajte i ohladite. Imat će bolju aromu.

Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Kuglof pecite otprilike 50-60 minuta na 180 °C. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ostavite ga da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i ostavite neka se ohladi do kraja na sobnoj temperaturi. Ako volite, pripremite i karamel preljev kojeg će te poslužiti s kuglofom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.